Vilnius

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Saint Petrus and Pauluschurch

Vilnius,
Litouwen


De kleurrijke heks in het straatbeeld van Vilnius is nog niet uitgepraat. Mijn eerdere beschrijving van een wandeling door Vilnius was niet af, dus vervolgend langs de oude stadsmuur dan kom je bij de St Annakerk, een oude gotische kerk uit de 16de eeuw die is opgebouwd uit 33 verschillende soorten bouwstenen. De kerkdeur is gesloten. Bij het aangrenzende Bernardine kerk –Bemardinu Baj~zny~cia – lopen groepen toeristen in en uit. Het interieur is behoorlijk gehavend, maar er heerst een sfeer van hoop. De restauratie werkzaamheden zijn in volle gang. De muren worden uit zicht gehouden door een aantal donker houten schermen met houtsnijwerk. Grote orgelpijpen boven de ingang doen vermoeden dat in dit gebouw ooit diensten zijn gehouden en dat klopt. Vanaf 1919 was de kerk in Poolse handen, maar ongeveer 20 jaar later kwam het gebouw in handen van de Russen en heeft het dienst gedaan als Kunst Academie.
Via een beeld van Frank Zappa hoog op een paal met op de achtergrond graffiti van groot kaliber loop ik dwalend door kleine steegjes en stuit even buiten de oude stadsmuur op een groetenmarkt, gezellig en kleurrijk. Op straat gaat het leven door. Via het park aan de rivier Vilnia kom ik in een amfitheater op de helling. ’s Zomers worden er popconcerten gegeven. Nu is dit het domein voor tortelende paartjes. Eenmaal boven verschuilt de zon zich achter de wolken. Er is laaghangende mist. Op de top van een heuvel staan drie kruisen.
Door het bos loop ik verder in de richting van de St Petrus-en-Pauluskerk. Bij een graffiti van een geel kuiken op een muurtje vlak naast de weg moet ik wel even stilstaan. Eenmaal in de Petrus en Pauluskerk word ik verrast door het lichte interieur met bijzonder stucwerk: planten, dieren en mensen. Net als ik op de preekstoel de eerste dieren ontdek, wordt mijn aandacht door een passerende gids afgeleid. Ze wijst op een afbeelding van een soort olifant in het stucwerk. In het centrum van het kruis zie ik een merkwaardig schip bungelen aan een lange ketting. Al ziet men kerk en toren staan, dan is de reis nog niet gedaan. Het schip heeft de haven bereikt.