Noord Litouwen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mystiek

Noord Litouwen,
Litouwen


Er zijn van die overnachtingen die diepe indruk maken, zo is voor mij de overnachting bij de kruisheuvel een om nog lang aan terug te denken. We reizen met de camper door Europa en daarbij rijden we door Litouwen. Bij de kruisheuvel mogen we overnachten. Het is zo bijzonder om deze mystieke plek voor mezelf te hebben, dat ik er nog maar een keer een foto van plaats. Vlak voor zonsondergang kom ik nog twee anderen tegen. Daarna was het stil, heel stil.

Een stukje geschiedenis over het ontstaan van de heuvel. In de 19e eeuw is er een opstand in Litouwen en worden er voor het eerst kruisen geplaatst op de verdedigingsheuvel. Door de eeuwen heen werden hier niet alleen kruisen geplaatst, maar ook grote crucifixen, gravures van Litouwse patriotten, beelden van de maagd Maria en duizenden kleine heiligenbeelden en gebedskettingen. Dit werd en wordt vandaag de dag nog steeds gedaan door katholieke pelgrims. Het precieze aantal kruisen op de heuvel is onbekend, maar het wordt geschat op 50.000, hoewel een bezoeker van de heuvel al snel uit zou gaan van meer dan een miljoen. (Wikipedia)

De Heuvel der Kruisen of Kruisheuvel is een (inter)nationaal bedevaartsoord zo'n 12 km ten noorden van de stad Šiauliai, in de noordelijke regionen van Litouwen. (Wikipedia)