Kornati NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ga op avontuur in het Kornati NP

Kornati NP,
Kroatië


De Kornati-eilanden maken deel uit van het Kornati NP en hebben een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Ooit maakte het gebied deel uit van de Dinarische bergketen langs de Dalmatische kust, tot aan het eind van de ijstijd de zeespiegel begon te stijgen. Valleien kwamen onder water te staan en alleen de toppen van de bergen staken nog boven de zee uit. Een archipel was geboren.

Het Kornati NP is uniek. Er zijn bijzonder gevormde eilanden, hoge klippen, verborgen baaien en onderwatergrotten, die ontstaan zijn door aardverschuivingen en erosie. De eilanden zijn niet tot nauwelijks begroeid en zijn grotendeels onbewoond. De scheepvaart wordt op afstand gehouden door oude vuurtorens waarvan deze op het eiland Blitvenica er één is. Dit is puur voor de veiligheid, onder het wateroppervlak zijn nog steeds de oorspronkelijke berghellingen aanwezig, dus echt diep is het water hier niet.

Het NP is het een waar El Dorado voor watersportliefhebbers. De helderblauwe zee nodigt uit tot zeilen, kajakken en/of snorkelen. Tegenwoordig worden de eilanden steeds vaker gebruikt als 'Robinson-locatie', waar echte avonturiers meerdere dagen kunnen doorbrengen op één van de onbewoonde eilanden. Een onvergetelijke ervaring, maar wel een avontuur met beperkingen, er is namelijk geen zoet water of voedsel op de eilanden te vinden.