Londen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wij zaten in de gevangenis in Londen

Londen,
Groot-Brittannië


Ja, je leest het goed; wij zaten in de gevangenis in London. De foto is niet veel soeps, maar ja, als je een foto binnen de gevangenismuren wil nemen, zit je er allicht nog langer vast... dus dat risico gingen we toch maar niet lopen.

Hoe we daar terecht kwamen? Voor zover ik weet, hebben we geen misdaden gepleegd en was het dus onze keuze om er naartoe te gaan. We gingen namelijk naar een wel héél speciale plek, 'The Clinck'. Dat is het restaurant van Brixton Prison waar je als bezoeker een tafeltje kan reserveren. Gedetineerden kunnen daar deelnemen aan een programma waarin ze leren koken en opdienen. Dat maakt niet enkel hun leven in de gevangenis wat aangenamer, maar ze worden ook klaargestoomd om een job in de horeca te kunnen uitoefenen wanneer ze vrij komen.

Uiteraard mogen gevangenen de Brixton Prison niet uit, dus het restaurant vind je binnen de gevangenismuren. Om daar binnen te komen, gelden alle gebruikelijke veiligheidsmaatregelen.

Je moet ruim op voorhand reserveren, want je reservatie dient wel ‘goedgekeurd’ te worden. Je moet ook iets meer gegevens opgeven dan bij een standaard restaurantbezoek: ze gaan na of je zelf al eens in aanraking kwam met het gerecht, of je geen ‘inmates’ kent, je beroep, …
Bij het binnenkomen moet je ook alles afgeven. Het zal je niet lukken om stiekem een fotootje te maken. We worden gefouilleerd door een norse cipier. Voor de veiligheid wordt er plastieken bestek gebruikt. Onze ober is nog een beetje onwennig, en aan z’n gelaat kan je zien dat hij al wat watertjes doorzwommen heeft, maar hij doet het keurig! Hij is in elk geval vriendelijker dan de cipier… En het eten, wel, dat was ook lang niet slecht!

https://theclinkcharity.org/