Kos

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Klimmen op het wereldberoemde Kalymnos

Kos,
Griekenland


Al een hele week kijken we vanuit Kos uit op een eiland aan de westzijde met hoge bergtoppen. Met de scooter Kos ontdekken is heerlijk, maar echt de hoogte in; dat ontbrak er nog aan. Met de dag wordt onze nieuwsgierigheid meer geprikkeld, tot we die niet meer kunnen beteugelen. We zetten voor een dagtrip koers naar Kalymnos!

Vanaf Kos Stad is het ruim een half uur scooteren naar Mastichari, van waar we de eerste ferry (08.15 uur, €7,50) nemen naar Kalymnos. Michalis en zijn vriendin Sevasti van The Kalymnos Experience wachten ons na twintig minuten varen op. Yoga, duiken, klimmen, dolfijnen spotten, kookcursus, hiken; het aanbod van hun activiteiten is ruim en divers. Maar het doel van ons bezoek is duidelijk. We komen hier om te klimmen op de puntige rotspieken.

'Er zijn 2 groepen klimmers op de wereld: klimmers die al op Kalymnos zijn geweest en zij die er nog naartoe willen', zegt Michalis. Hij woont en klimt al zijn hele leven op het onder klimmers wereldberoemde eiland naast Kos, maar heeft sinds kort met The Kalymnos Experience zijn liefde voor het eiland met zijn werk gecombineerd. Voor ons lijkt een Via Ferrata, dat door de horizontaal-verticale richting en de al bevestigde veiligheidslijnen net wat gemakkelijker is dan echt klimmen, de meest geschikte activiteit.

Fred, een gecertificeerde mountaineer uit Frankrijk, gaat mee om te gidsen. Hij zet de auto naar ons gevoel random langs de weg - wat vast niet echt zo zou zijn - en we lopen in een half uur omhoog tot we de verticale wand bereiken. Recht omhoog kijken, even slikken en klaarmaken voor de Via Ferrata.

Voordeel van de Via Ferrata is dat het heel toegankelijk is. Het is veilig, niet heel zwaar, maar wel adembenemend mooi. Naar beneden kijk ik in de diepte, naar rechts tegen de rotswand, naar boven naar de top en links zie ik een magistraal uitzicht over de Egeïsche Zee. Geen moment voel ik me onveilig, ondanks dat ik mijn voeten plaats in/op minuscule inkepingen/uitstekende rotsen.

Na anderhalf uur klimmen en klauteren hebben we de top bereikt. We genieten nog even van het uitzicht en dalen vervolgens aan de andere kant van de berg af. Dwars door een canyon is het nog anderhalf uur lopen voor we terug zijn. Onderweg vertellen Fred, Michalos en Sevasti ons alles over de natuur en het eiland, plukken we nog wat verse oregano voor thuis en worden we volledig overtuigd van de schoonheid van dit eiland.

Terug in Masouri, waar The Kalymnos Experience het kantoortje heeft, heerst een vibe die ik ken van de surfgemeenschap, maar onder de klimmers die hier huisvesten heerst een soortgelijke sfeer. Michalos haalt nog een biertje, die hebben we wel verdiend na een volle ochtend actief in de bergen!

Benodigde praktische info: €80 p.p. voor de Via Ferrata, alle spullen en gids inclusief, kalymnosexperience.gr, info@kalymnosexperience.gr. De ferry's (€7,50 enkeltje) varen de hele dag tussen Mastichari en Kalymnos. Ga wel zo vroeg mogelijk, dan klim je in de schaduw en is de terugweg door de canyon nog niet zo heet.