Cote d'Azur

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De mysterieuze bron

Cote d'Azur,
Frankrijk


Fontaine de Vaucluse,
Zo'n 15 minuten lopen vanaf het stadje (vernoemd naar de bron), langs de rivier de Sorgue, ligt de bron aan de voet van een 230 meter hoge klif. De gifgroene kleur van het water in de rivier lijkt gewoon onnatuurlijk, maar als we goed kijken wordt het veroorzaakt door de planten die op de bodem liggen.
Omdat de rivier aardig onstuimig is, verwachten we ook een onstuimige bron, maar niets is minder waar; het water staat stil in de grot. Waar komt al dat water dan vandaan?.
En dat terwijl de doorstroom van de rivier tussen de 8 en 150 kubieke meter per seconde kan zijn! De 5e plek in de krachtigste bronnen wereldwijd,als ik het mag geloven.
Blijkbaar hebben meer mensen zich dat afgevraagd, want er blijken vanaf 1878 al 16 pogingen te zijn gedaan om dat te onderzoeken. Zelfs Jacques Cousteau is in 1946 met een duiker tot honderd meter diep gegaan, wat ze bijna het leven kostte. Iets met verkeerde luchttoe(af)voer. En in 1985 ging er een onbemand voertuigje naar beneden die op 308 meter diepte op een zanderige bodem terecht kwam, maar waar niet duidelijk werd waar dat water nu vandaan kwam. We zullen het waarschijnlijk nooit weten...
Verder een leuk, gezellig (en dus een toeristisch) stadje, waar in het weekend bijna niet te parkeren is, dus ga op een doordeweekse dag.
Maak een klim over het bijna onbegaanbare 'pad' naar de 14e eeuwse kasteelruïne van Philip Cabassole (met mooi uitzicht over het stadje en de rivier) en ga wat drinken/eten langs de rivier op het centrale pleintje. Verder kun je er kajaks en kano's huren om de rivier af te zakken.
Ik heb er in ieder geval een erg plezierige herinnering aan overgehouden.