Bosnië-Herzegovina

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Štrbački buk

Bosnië-Herzegovina


De Una rivier vormt in het noordwesten van Bosnië een heel stuk van de grens met Kroatië.

Op zo'n drie kwartier rijden van het stadje Bihać, waar de Una doorheen stroomt, vind je het Una National Park en de prachtige Štrbački buk waterval. Het is een spannende rit er naartoe, omdat zeker de helft van de route onverhard is en er nogal wat kuilen in de weg zitten. Bovendien is de weg smal en zit je wel even met samengeknepen billen op je stoel als er ineens na een bocht een grote vrachtwagen opdoemt. Je hebt al je aandacht nodig bij het rijden. Heel mindful, dat wel.

Eenmaal aangekomen bij de watervallen tref je een oase van rust. Prachtige groene weides met picknicktafels en schaduwplaatsen die grenzen aan het heldere water vlak voor de waterval. Via een mooi onderhouden wandelpad loop je naar de waterval waar het water zich met een oorverdovend lawaai naar beneden stort. Heel af en toe komen er rafters voorbij. Een spectaculair gezicht wanneer ze de boot de waterval af sturen.

Wij waren hier hartje zomer en als er vijf auto's op de parkeerplaats stonden, was het veel. Ongelooflijk dat zo'n mooi gebied nauwelijks bezocht wordt!

Nog een aanradertje: er is een klein restaurantje waar je wat kunt eten en drinken. De ćevapi is er echt heel erg lekker!