Mechelen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hij staat er nog!

Mechelen,
België


Geregeld ga ik dezer dagen even checken of onze Sint-Romboutstoren er nog staat. Ja hoor, hij is nog niet gaan lopen onder het alziend oog van Marghareta van Oostenrijk! ;-)

De Sint-Romboutskathedraal is de hoofdkerk van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. De kathedraal is vooral beroemd vanwege de ruim 97 meter hoge toren met zijn twee beiaarden. De toren staat op de Unesco werelderfgoedlijst. De bouw begon al in de 13de eeuw.
De bouw van de beroemde toren die het stadsbeeld van Mechelen beheerst en geldt als een van de bekendste in België, startte later (1449).
De geplande hoogte was +- 167 meter, om de Antwerpenaars te overtroeven.
Dat plan liep echter anders: door geldproblemen kwam de toren nooit af. Rond 1520 hebben ze het definitief opgegeven en de toren bleef dus 97 meter.
Je kan hem beklimmen en boven is er een 'skywalk' aangebracht. Bij helder weer kan je zelfs het Atomium in Brussel spotten. Er worden maximum 25 personen per tijdsblok van 20 minuten toegelaten. Daarom is het slim om op voorhand je kaartje te kopen via https://visit.mechelen.be/toren (tickets bestellen kan nu even niet).

Zoals je op de foto ziet, wappert er tegenwoordig een witte vlag op de toren en die blijft nog even tijdens de Corona-tijd. De witte vlag is een saluut aan de zorgverleners, maar ook een gemeende dankuwel aan de vele vrijwilligers en alle Mechelaars die de richtlijnen plichtbewust opvolgen.

Toen ik als kind onder dwang soms mee moest naar de eucharistieviering op zondag in de kathedraal, zag ik er de fun niet echt van in. Ondertussen vind ik een bezoek aan de kathedraal (liefst niet voor de zondagse mis ;-)) en een beklimming van de toren heel erg de moeite.