Antwerpen omgeving

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rij Mechelen niet voorbij!

Antwerpen omgeving,
België


Meestal rij je deze tussen Antwerpen en Brussel gelegen plaats voorbij, maar het is beslist de moeite waard om Mechelen te gaan bekijken. Wij zijn er onlangs twee dagen geweest. In dat tijdsbestek kun je heerlijk door het oude centrum vol oude panden, kerken en paleizen wandelen.
Daar is o.a. een begijnenhof dat niet ommuurd is, maar uit een reeks sfeervolle straatjes bestaat met 16e eeuwse huizen. Of je bezoekt de schitterende, gotische Sint Romboutskathedraal met zijn beroemde, onvoltooide toren. Die toren is 97 m hoog en je kunt hem beklimmen via 538 treden. Gelukkig zijn er 5 tussenverdiepingen met bezienswaardigheden en eenmaal boven gekomen sta je op een skywalk met een magnifiek uitzicht over de stad.
Dit is niet de enige oude kerk; Mechelen telt nog 7 andere historische kerken waarvan de meeste inmiddels gerestaureerd zijn en vaak indrukwekkende kostbaarheden bevatten zoals schilderijen van Rubens of Van Dijck.
Waar wij enorm van hebben genoten is de uitgebreide Rik Wouters expositie in het middeleeuwse Schepenhuis. Het is een unieke kans om zoveel verschillende werken van deze veel te jong gestorven, Vlaamse kunstenaar bij elkaar te zien: schilderijen, etsen en beelden.
Na het opsnuiven van alle cultuur is het heerlijk om op een van de gezellige terrassen van de Grote Markt te gaan zitten. Dit plein wordt omringd door een rijk en gevarieerd aanbod van oude gevels. Pronkstuk is het stadhuis dat uit drie delen bestaat: de 13e eeuwse lakenhal, het belfort en het paleis van de Grote Raad.
Een wandeling over het boven het water van het riviertje Dijle aangelegde pad is heel bijzonder, omdat je de oude huizen en bruggen vanuit een ander perspectief ziet.
Met de auto ben je snel in deze mooie stad die als enige in België over maar liefst vier Unesco werelderfgoederen beschikt. Een bezoek aan Mechelen is een absolute aanrader!

[url="http://http://toerisme.mechelen.be/nl" target="_blank"]http://toerisme.mechelen.be/nl[/url]