Tibet image

Tibet


Populaire bestemmingen

Tibet
Azië
Kristeldempster

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Steden, regio's en highlights in Tibet

Tibet kent tal van plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Wil je weten waar je binnen Tibet naartoe moet en wat je echt niet mag missen? Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste regio's, steden en bezienswaardigheden in Tibet. Waar gaat jouw volgende vakantie naartoe?

Wat zegt de community

(9)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Larung Gar Sertar
Larung Gar Sertar
Tibet
Yourtravelreporter
Mag ik ook op de foto?
Mag ik ook op de foto?
Lhasa
Huff
Simi La Tso.
Simi La Tso.
Lhasa
Huff

Praktisch

 • Voor Tibet gelden geen speciale veiligheidsrisico’s. Maak geen foto’s van demonstraties, de politie en het leger of militaire installaties.

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Het laatste wat je wil is dat je vakantie wordt verziekt door een infectieziekte. Daarom is het van belang dat je al vóór vertrek nagaat welke infectieziekten op jouw reisbestemming voorkomen en dat je je tijdig tegen die ziekten laat inenten. De meest voorkomende infectieziekten zijn buiktyfus, dtp (difterie, tetanus, polio), gele koorts, hepatitis A, hepatitis B, mazelen, TBC (tuberculose), dengue (knokkelkoorts) en malaria. Voor persoonlijk advies of een inenting kun je o.a. terecht bij de GGD. De tarieven voor vaccinaties kunnen per GGD verschillen. Sommige vaccinaties beschermen je lichaam levenslang, terwijl andere om de zoveel jaar vernieuwd moeten worden. Hoewel je je tot vlak voor een reis kunt laten vaccineren, is het aan te raden om er op tijd bij te zijn. In een ideaal scenario neem je reeds zeven maanden voor vertrek contact op met de GGD of een particuliere instelling

 • Munteenheid: Yuan. De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaar

  1-3 mei – Dag van de Arbeid
  Voor de Dag van de Arbeid heeft de bevolking drie officiële vrije dagen.

  23 mei – Bevrijding van Tibet
  Op deze dag wordt gevierd dat China in 1951 Tibet heeft ‘bevrijd’.

  4 mei – Dag van de Jeugd

  1 juli – Jaarfeest Chinese Communistische Partij

  1-7 oktober – Dag van de Volksrepubliek China
  Dit is een nationale vrije week waarin er door de overheid festiviteiten worden georganiseerd.

  De Tibetaanse feestdagen worden vastgesteld aan de hand van de Tibetaanse kalender. De stand van de maan is daarbij bepalend, waardoor veel feestdagen ieder jaar op een andere datum vallen.

  Chinees Nieuwjaar/Lentefeest/Nieuwe maanjaar (Eind januari/begin februari)
  Het Chinees Nieuwjaar begint op de eerste dag van de maankalender. Het duurt twee weken en er wordt feest gevierd en veel activiteiten georganiseerd. Op de laatste dag wordt het Lantaarnfestival gehouden, waarbij er lekker gegeten wordt en er overal lampionnen worden opgehangen.

  Yoghurt-/Shotongfestival (begin augustus)
  Dit was oorspronkelijk een gebeurtenis waarbij de bevolking yoghurt aanbood aan monniken. Nu zijn er tijdens dit festival opera’s en gemaskerde dansen te zien.

  Maha Shivaratri (februari)
  De verjaardag van de god Shiva.

  Monlam festival (februari)
  Monniken komen bij elkaar bij de Jokhang tempel voor rituelen.

  Tibetaans Nieuwjaar (februari)
  Het Tibetaans Nieuwjaar wordt ook wel Losar genoemd en is een belangrijke feestdag in Tibet. Het feest wordt dagen van tevoren voorbereid en het feest zelf duurt ook een meerdere dagen. Er wordt een grote schoonmaak gehouden in de huizen en er worden nieuwe kleren gekocht. Verder wordt er lekker gegeten, familie bezocht en vuurwerk afgestoken.  

  Lama Tsongkhapa dag
  Op deze dag wordt Tsonkhapa herdacht, de oprichter van de Gelugschool van het Tibetaans Boeddhisme.

  Boeddha Jayanti (mei)
  Op deze dag wordt de verjaardag en verlichting van Boeddha gevierd.

  Feest voor het einde van de regentijd (september)

  Viering van de terugkeer van Boeddha uit de hemel (oktober of november)

 • Tibet – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Tibet, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Tibet gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type AStekker type IStekker type G
 • Tijdsverschil: 7 uur later
  De hoofdstad van Tibet is Lhasa.
  Het oppervlak van Tibet is 1.228.400 km2.
  De gesproken taal/talen: Tibetaan, Chinees.