West Syrië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het spectaculaire Qalat Saladin

West Syrië,
Syrië


Op het programma van een rondreis door Syrië staat in de regel het formidabele Krak des Chevaliers. Dit vrijwel oninneembare kasteel is alleen al door zijn omvang een topbezienswaardigheid. Toch verdient het aanbeveling om nòg een kruisridderkasteel te bezoeken, en wel Qalat Saladin dat eveneens door de Unesco tot werelderfgoed is verklaard. Het is pas in 1957 naar Saladin genoemd Hij was de grote vijand van de kruisvaarders en hij heeft het kasteel uiteindelijk in 1188 veroverd. Bij de kruisridders stond het bekend als Saône. Het kasteel is prachtig in de dichtbegroeide bergen gelegen. Als je de weg omlaag volgt naar de bodem van een ravijn en een brug over een stroompje bent gepasseerd, kom je in een diepe, smalle canyon met aan beide zijden steil oprijzende wanden. Je kunt het bijna niet geloven, maar deze 156 meter lange en 14-20 meter brede kloof is echt door mensenhanden gemaakt! Waarschijnlijk zijn de Byzantijnen met het uithakken begonnen en hebben de kruisridders de canyon dieper en breder gemaakt. In het midden staat een vrijstaande rotsnaald van 28 meter hoog die ze hebben laten staan toen de omringende rotsen werden weggehakt. Hierop kon een ophaalbrug rusten die naar een alternatieve ingang/uitgang leidde. Dit is werkelijk spectaculair!
Aan het einde van de kloof begint bij een klein parkeerterrein een trap door het bos naar de hoofdingang van het kasteel. Ga binnen in elk geval naar de poort waar vroeger de ophaalbrug over de kloof lag. Vanaf dit duizelingwekkende punt kijk je loodrecht omlaag in de kunstmatige canyon! Vergeet ook niet de stallen en de indrukwekkende cisternen te bezichtigen. Ten noorden van de stallen ligt de donjon, een soliede vierkante toren met meer dan 5 meter dikke muren!
Vanaf Lattakia aan de kust rijden regelmatig microbussen in 30-45 minuten naar het bergdorpje Al Haffeh. Vanaf daar moet je nog 6 km wandelen of een lift proberen te krijgen. Langs de weg van het dorpje naar het kasteel ligt een aardig restaurant met een schitterend uitzicht over een diep ravijn op het hele kasteelcomplex. Denk eraan dat het kasteel op dinsdag gesloten is. Zie ook mijn gelijknamige foto van de canyon!
http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/syrie/west_syrie/reisreporter/fotos/257595.html