Halab

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Boeiende permanente expositie over het herstel van Oud Aleppo

Halab,
Syrië


De Arabische naam voor Aleppo, de tweede stad van Syrië, is Halab hetgeen ‘Melk’ betekent. De aartsvader Abraham zou op de huidige citadel tijdens de tocht vanuit zijn geboorteplaats Ur zijn koeien gemolken hebben.
In de oude stad, die door Unesco tot werelderfgoed is verklaard, dreigen heel veel huizen in verval te raken. Het was daarom een geweldig Duits initiatief om hele complexen grondig aan te pakken en de panden zodanig te restaureren dat ze in hun oude glorie hersteld worden en tevens weer voor bewoning geschikt zijn.
Over dit project “Rehabilitation of the Old City of Aleppo” is een permanente expositie te zien in een prachtig gerestaureerd gebouw: de 16e eeuwse Shibani School. Foto’s tonen de situatie voor en na restauratie van hele wijken. Zodra de aardige bewaker in de gaten heeft dat je oprechte belangstelling voor dit project hebt, nodigt hij je (misschien) uit om in de serene hof te gaan zitten en brengt je een glaasje thee. De oude stad verandert dankzij dit werk niet in een dood museum. Aleppo blijft zo de oudste, permanent bewoonde stad van de wereld!
Het expositiegebouw is te vinden ten zuiden van de souks aan een pittoreske straat die naar de oude zuidelijke stadspoort Bab Qinnesrin voert. Op dinsdag gesloten.

Bijgaande link verschaft meer informatie over dit interessante project:

http://[url="http://www.udp-aleppo.org/?id=1" target="_blank"]www.udp-aleppo.org/?id=1[/url]