Damascus

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Smidse

Damascus,
Syrië


Deze foto is genomen in de ommuurde souk van Damascus. Daar vind je de commerciële activiteiten. Het Arabische woord souk betekent ‘markt’, ‘marktstraat’ of ‘marktgebied’.
De indeling van de economische activiteiten in Midden-Oosterse steden was vaak aan een traditioneel patroon gebonden. De handels- en ambachtelijke activiteiten waren gescheiden van de woonwijken. In principe bevinden de winkeltjes die hetzelfde soort waren aanbieden zich bij elkaar. Zo zijn er markten voor de zijdehandelaren, kruidenverkopers, handelaren in goud en leerverkopers. Ook de verschillende ambachten hebben hun eigen gebied, zoals de koperslagers, kleermakers, smederijen, enz.
Een historische reden voor deze opzet is dat op deze manier de aanvoer van de koopwaar beter was te realiseren. Deze koopwaar werd vaak naar een centrale opslagplaats in de buurt gebracht. Een andere reden was dat de overheid op deze manier beter greep kon houden of dacht te kunnen houden op de desbetreffende beroepsgroep.

In het souk-gebied is meestal een hiërarchische ordening te zien in de commerciële en ambachtelijke activiteiten. De meest prestigieuze markten bevinden zich het dichtst bij de belangrijkste moskee en/of aan de belangrijkste straten.