Ulaanbatar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Onafhankelijksviering met de Presidentiele Garde

Ulaanbatar,
Mongolië


Mongolie wordt steeds populairder als reisbestemming, en terecht wat mij betreft. Het is een prachtig en fascinerend land met een roemruchte geschiedenis. Als je door het land reist raak je daar toch meer en meer in geinteresseerd. Wij waren er in 2011 en troffen het dat toen op het grote Sukhbaatarplein in de hoofdstad de 90-jarige onafhankelijkheid van China werd gevierd, met groot ceremonieel. Op de foto een lid van de presidentiele garde.

Mongolie was ooit onder heerser Chenggis Khan het grootste en machtigste rijk van Azie. Hij verenigde de verschillende nomadenvolken. In de 12e en 13e eeuw omvatte het een gebied van Korea tot Hongarije en van India tot Rusland. Daarna was het lange tijd onderdeel van de Qing-dynastie met China. Die dynastie viel uiteen, en in 1918 werd Mongolie ingelijfd bij China, net als Tibet.

De Russische revolutie in 1917 zette de verhoudingen op z'n kop. China maakte gebruik van de chaos in Rusland en viel Mongolie binnen. China bezette als het ware Mongolie. Mongolie zocht steun bij Rusland, aanvankelijk bij de anti-communistische witrussen, maar toen die zich ook als bezetters bleken te gedragen richtte legergeneraal Sukhbaatar zich tot de Russische communisten die inmiddels stevig in het zadel zaten.

Zo wil de ironie dat op 12 juli 1921 Mongolie onafhankelijk werd van China, maar intussen een vazal werd van de nieuw Sovjet Unie. Dat duurde tot de Sovjet Unie uiteen viel. Sinds 1990 is Mongolie een democratie. Ongeveer de helft van de bevolking is boeddhist.