Wadi Rum

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wadi Rum – Jordanië – gids Hamdan

Wadi Rum,
Jordanië


Een geweldige local, Hamdan, onze gids tijdens onze rondreis door Jordanië in 2014. Tijdens de eerste kennismaking op het vliegveld van Aqaba wisten we eigenlijk al dat we een goede gids hadden getroffen. Dit werd tijdens de samenkomst in het hotel nog eens dubbel en dwars bevestigd.

Maar in de loop van de week zou mijn beeld van een gids volledig bijgesteld worden. Alle verwachtingen die ik had bij een gids, werden door Hamdan overtroffen.
Zonder hem hadden we een mooie reis gemaakt door Jordanië, door zijn toevoeging werd het een prachtreis.

Met zijn warme en enthousiaste persoonlijkheid heeft hij zich erg geliefd gemaakt, want overal waar we arriveerden verscheen een glimlach op het gezicht van de baliemedewerkers, café- of restauranteigenaren en marktkooplui. Op een hartelijke ontvangst mag je in Jordanië al snel rekenen met de gastvrije bevolking, maar dat stapje meer was voelbaar ;)
Hamdan regelde alles tot in de puntjes en daar waar het reistechnisch gezien even tegen zat kwam hij met een oplossing waar iedereen van ons dertienkoppige reisgezelschap zich in kon vinden. Daarnaast bleek hij geregeld een wandelende encyclopedie en vond hij het maar wat leuk om zijn kennis over de geschiedenis van Jordanië en diens bezienswaardigheden met ons te delen. Ook onderwerpen als de Jordaanse religies, demografie en geografie kwamen aan bod. We hebben veel van hem geleerd en we konden geen van allen genoeg krijgen van zijn mooie verhalen.
Vroeg uit de veren is zijn credo, waardoor we op ons gemak, vaak in alle rust en in koelte konden rondwandelen langs en tussen de highlights van zijn thuisland.
Daarnaast was het erg bijzonder dat Hamdan uitstekend Nederlands spreekt, hetgeen hij zichzelf geleerd heeft. Hij heeft een zwak voor spreekwoorden en is altijd op zoek naar nieuwe aanwas voor in zijn notitieboekje.

Op onze laatste avond van de rondreis gaf hij ons allemaal een tasbih, een Arabische gebedssnoer, als aandenken. We hadden voor hem in Petra een fles met zand laten beschilderen. Hij was er enorm blij mee en het bleek dat wij de eerste groep waren die een presentje voor hem hadden. Daar snapten we achteraf niks van.
Ons aandenken ligt op de kast bij de andere souvenirs uit Jordanië en doet me geregeld met een glimlach terug denken aan die lieve Hamdan.