Kyoto

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gouden Paviljoen

Kyoto,
Japan


Kinkaku-ji, het Gouden Paviljoen, is één van de bekendste heiligdommen van Kyoto.
Het Gouden Paviljoen telt drie verdiepingen en behoort tot het terrein van de Rokuon-ji tempel. De tempel fungeert als een opslagplaats voor relieken van de historische Boeddha, Sakyamuni. De bovenste twee verdiepingen van het paviljoen zijn bekleed met puur bladgoud, waaraan het gebouw zijn naam ontleent.
Op de plek van het Gouden Paviljoen stond eerst een villa van de edelman Kintsune Saionji (1171 – 1244). Het Gouden Paviljoen is in 1394 op dit terrein gebouwd, nadat de grond werd overgenomen door shōgun Ashikaga Yoshimitsu (1358 – 1408). Hij construeerde het gebouw als een Shariden, een heilige plek waar relikwieën van de Boeddha in bewaard worden.
Het huidige paviljoen is een replica: in 1950 brandde het volledig af. De brand werd aangestoken door een monnik, de 22-jarige Hayashi Yoken. Hij was dusdanig geobsedeerd door de schoonheid van het Gouden Paviljoen, dat hij zich gedwongen voelde het in brand te steken. Zijn oorspronkelijke plan was om in de vlammenzee te sterven. Maar hij werd overmand door angst, vluchtte en kon na een mislukte zelfmoordpoging worden gearresteerd.