Java

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Deur naar midden Aarde!

Java,
Indonesië


Dichter bij een deur naar het centrum van de aarde kom je niet. Deze vulkaan is nog steeds erg actief en barst nog met regelmaat uit. Dit jaar nog, is hij afgesloten geweest voor toeristen omdat hij op uitbarsten stond. Zoals je wellicht weet, maakt Indonesië deel uit van The Ring Of Fire! ook wel de Pacifische Ring van Vuur genoemd. Dit hoefijzervormig gebied is goed voor 90% van alle geologische activiteit op aarde. Waaronder dus ook vulkaanuitbarstingen.
De Bromo ligt op een van de Nationaal Parken van Java. Het Tengger-Massief, miljoenen jaren geleden stortte de grootste vulkaan(Tengger Vulkaan) ineen. Wat achterbleef was de grootste en indrukwekkendste caldera oftewel krater van Java met een doorsnee van ongeveer 10 kilometer. Dat het ook de meest actieve krater is bewijst het rookpluimpje dat om de 8 minuten uit het middenste van de aarde opstijgt. Deze is te zien op de foto.
Het is echt magisch mooi om op de rand van de vulkaan te staan, het zien van de activiteit van de aarde is nog nooit zo dichtbij geweest. En het kokende magma hoor je vanuit de krater borrelen. Ook de neus blijft niet achter, want de enorme zwavelwolk neemt ook een heftige geur mee, zo heftig dat je ademhaling soms even stokt.