Ladakh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Heilige teksten

Ladakh,
India


Al van verre zie je ze liggen: de prachtige Boeddhistische kloosters in Ladakh.

Vaak als het ware tegen de bergwand aangeplakt, of juist bovenop de top van de berg: altijd op een bijzondere en goed zichtbare locatie.

Het grootste en wellicht meest bekende klooster in Leh is het Thiksey klooster. Mooi, maar heel erg druk. Overspoeld bijna door toeristen. En dat is jammer, want het neemt de hele sfeer die een klooster uit moet stralen weg.

Wij vonden daarentegen het Kurphuk Klooster, verder weg uit de stad Leh, en prachtig weggestopt in een vallei, echt wat we van een klooster verwacht hadden. Een oase van rust, waar we de monniken zagen en hoorden bidden, van waar we prachtige uitzichten hadden over de omgeving, en waar we helemaal alleen waren. Een prachtige plek.

Ieder klooster heeft een kamer waar de heilige teksten liggen opgeslagen. Dikke stapels met bladzijden, netjes verpakt in doeken, en opgeborgen in houten kasten. Sommige zijn honderden jaren oud, andere wat nieuwer. Maar kijkend naar de voor ons onbegrijpelijke teksten, voel je gewoon dat er iets bijzonders staat geschreven. Het zijn magische plekken, die kloosters. Vooral als je er helemaal alleen bent…