Yunnan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tofu's maken

Yunnan,
China


Tofu is een benaming voor een eiwitrijk alternatief voor vlees dat gemaakt wordt van sojabonen. Tofu is de Chinese naam, tahoe de Indonesische. Dit heb ik veel gegeten in China en smaakt heerlijk.

Als voedsel in Azië , is tofu (of tofoe) bekend om zijn buitengewone voedingswaarde alsook voor zijn veelzijdigheid. Tofu is een zacht voedingsmiddel dat gemaakt wordt van sojamelk. Tofu is een neutraal smakend product dat gemakkelijk de smaak van andere ingrediënten overneemt en is rijk aan zowel proteïnen als aan B-vitaminen en bevat ook veel calcium.

In de stad Jianshui heb ik een werkplaats bezocht waar vrouwen de tofu's bereiden. Men draait in een linnen doekje een hoopje tofu om er vervolgens een vierkantje van te maken. Ze moeten er 5000 per dag maken! De arbeidsomstandigheden zijn slecht vanuit onze westerse begrippen. Het is er donker, warm en men zit de hele dag op een klein krukje. Het op een krukje zitten zijn ze wellicht gewend.
Het is de moeite waard om zo 'n werkplaats te bezoeken. Je bent van harte welkom.