image
Tim Bilman

Stedentrip Lille: 9 tips voor activiteiten, bezienswaardigheden en eten en drinken

Voor een inspirerende Franse stedentrip hoef je slechts nét over de Belgische grens te reizen. Lille én de nabijgelegen textielstad Roubaix bieden de ene na de andere verrassing in Frankrijk. We geven je negen tips voor bezienswaardigheden, activiteiten en eetgelegenheden, waarmee je in één weekend een geweldige stedentrip Lille kunt maken. 

Dag 1

1. Rondje architectuur en literatuur door de binnenstad van Lille

Binnenstad van Lille. Foto's: Tim BilmanOntdek de binnenstad van Lille. Foto's: Tim Bilman

Om je ongestoord te vergapen aan de flamboyante architectuur van de oude binnenstad van Lille moet je vroeg in de ochtend beginnen. In de Rue de la Monnaie, de Muntstraat, tonen façades met afwisselend zachte én gewaagde kleuren de rijkdom van de zeventiende eeuw. Dat geldt ook voor de Oude Beurs, een van de mooiste monumenten van de stad. Het gebouw in Vlaamse renaissance- en barokstijl bestaat uit 24 identieke huizen die rond een binnengalerij zijn gebouwd. Hier vindt elke middag een boekenmarkt plaats: dé plek voor een origineel souvenir. Naast boeken worden er ook oude ansichtkaarten en posters verkocht.


2. Welverdiende rust op grote hoogte in Beffroi de Lille

Beffroi de Lille. Foto: Tim BilmanHistorische pracht in het hart van Lille - de majestueuze Beffroi de Lille. Foto: Tim Bilman

Zodra de kledingboetiekjes en delicatessenzaken in het centrum hun deuren openen kan Lille rampestampensvol stromen. Hoe houd je het overzicht en ontvlucht je de drukte? Simpel: door de Beffroi de Lille te bezoeken. Het belfort, voltooid in 1932, staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Reserveer vooraf een tijdslot om de 104 meter hoge toren te beklimmen (na de eerste honderd treden kun je ook een lift nemen naar de top van de toren).


3. In de (evolutie)leer in Musée d'Histoire Naturelle

MUSÉE D'HISTOIRE NATURELLE. Foto's: Tim BilmanMusée d'Histoire Naturelle nodigt uit tot ontdekking en bewondering. Foto's: Tim Bilman

Ook het natuurhistorisch museum in Lille is heerlijk overzichtelijk en zelden te druk. In de imposante grote galerij wandel je door meer dan vierhonderd miljoen jaar evolutie terwijl walvisskeletten boven je zweven. Houd de website in de gaten voor wisselende tentoonstellingen.


4. Ontdek de goed verstopte terrasjes

Verstopte terrasjes. Foto: Tim BilmanOntdek de gezellige terrasjes in Lille. Foto: Tim Bilman

In Lille wordt nieuwsgierigheid beloond. Dwaal door onopvallende poortjes in het centrum en wie weet beland je op binnenplaatsjes zoals Rue de Weppes, met tal van gezellige terrasjes. Hier eten en drinken de locals, afgeschermd van de roerige winkelstraten. Nog zo’n pittoresk straatje is de Rue des Vieux Murs, in de schaduw van kathedraal Notre-Dame-de-la-Treille. Les Frères Pinard is hier de perfecte Franse pauzeplek met ruime wijn- en kaaskeus. Liever aan het bier? De hippe brewpub Bierbuik is een populaire ontmoetingsplek. In de gerechten proef je de Vlaamse roots van Lille.


Dag 2

5. Maak een cultureel fietstochtje door Gare Saint Saveur

Cultureel fietstochtje GARE SAINT SAVEUR. Foto's: Tim BilmanMaak een cultureel fietstochtje met de V'Lille-fiets. Foto's: Tim Bilman.

Lille is een fietsvriendelijke stad waar veel inwoners de auto liever thuislaten. Dat is te danken aan V’Lille, de lokale tegenhanger van de OV-fiets. Met meer dan 2.200 fietsen verspreid over 223 locaties is een rijwiel snel gevonden. Vanaf € 1,75 per dag. Vanaf station Lille Flandres fiets je in vijf minuten naar het culturele centrum Gare Saint Sauveur. In deze oude remisehal tref je een stadsboerderij, exposities en een toffe bistro.


6. (Be)zoek de nodige versterking in Citadelle de Lille

De nodige versterking CITADELLE DE LILLE. Foto: Tim BilmanOntdek het stervormige fort wordt omgeven door parken per fiets in Lille. Foto: Tim Bilman

Een kwartiertje fietsen verderop ligt de zeventiende-eeuwse Citadel van Lille. Het stervormige fort wordt omgeven door parken. De citadel zelf is nog altijd militair terrein en beperkt toegankelijk. Tours vinden plaats op zondag en dien je minimaal een week van tevoren te regelen. 


7. Trek de buitenwijken in

De buitenwijken van Lille. Foto: Tim BilmanMaak een tussenstop in de buitenwijken van Lille. Foto: Tim Bilman

Verken de moderne architectuur van de wijk Euralille of fiets langs het Canal de la Deûle naar het noorden. De pizza’s en biertjes van brouwerij Brique House, gevestigd in een oude textielfabriek, leveren voldoende energie voor de terugrit.


Dag 3

8. Duik in een kunstbad in La Piscine

Duik in een kunstbad, La Piscine. Foto: Tim BilmanEen kunstzinnige duik in de tijd bij La Piscine, waar het baden in cultuur een unieke ervaring wordt. Foto: Tim Bilman

Roubaix, even ten noorden van Lille, was aan het begin van de twintigste eeuw het wereldcentrum van de textielindustrie. Tegenwoordig is het een van de armste steden van Frankrijk — al zou je dat niet zeggen in museum La Piscine. Het artnouveaugebouw is met zijn sculpturen in oude badhokjes een frisse tegenhanger van het drukkere Palais des Beaux Arts in Lille. Er is ook volop aandacht voor moderne en hedendaagse kunst en design. Met een City Pass Métropole Européenne de Lille reis je gratis ernaartoe met de trein vanuit Lille én krijg je toegang tot het gebouw.


9. Ga op visite in Villa Cavrois

Op visite in een villa, VILLA CAVROIS. Foto's Tim BilmanVilla Cavrois, een harmonieus samenspel van modern design en tijdloze elegantie. Foto's: Tim Bilman

Dankzij de florerende textielindustrie verdiende textielbaron Paul Cavrois bakken met geld. Hij liet Villa Cavrois bouwen, een indrukwekkende modernistische villa uit de jaren twintig van de vorige eeuw. De inrichting van dit monumentale pand is dan ook licht, strak en minimalistisch. Hoogtepunt: het adembenemende dakterras. Met NS International reis je vanaf Amsterdam Centraal in slechts 3,5 uur naar Lille. 


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.