Swaziland image

Swaziland


Reisgids

Swaziland
Afrika
Louis Apol

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Het kleinste land van Afrika ligt tussen Zuid-Afrika en Mozambique. Zo klein als Swaziland is, zo groot is de variatie in het landschap. Droge savanne, beboste heuvels, rotsen en moerassen zijn allemaal onderdeel van de natuur. Rivieren en watervallen trekken verschillende soorten vogels en inheemse planten aan. Een progressieve, praktische houding tegenover het behoud van wildlife heeft gezorgd voor een aantal nationale parken waar je onder meer witte en zwarte neushoorns, olifanten, leeuwen, nijlpaarden, antilopen en luipaarden kunt spotten.

Naast de prachtige natuur staat het land ook bekend om de koning en zijn aparte gewoontes. Ieder jaar mag de vorst van Swaziland uit duizenden halfontblote maagden een nieuwe bruid kiezen. Inmiddels heeft hij dertien vrouwen gehuwd. Dat dit nog maar een schamele hoeveelheid is bewees zijn vader: die had 60 vrouwen.

In Hlane, ‘wildernis’, vind je olifanten, leeuwen, cheeta’s, luipaarden, witte neushoorns en verschillende soorten antilopen. Er zijn trails (met gids) waar je kans maakt om de neushoorns en de olifanten te spotten, een twee uur durende wildlife-rit en een culturele dorpentoer. Een indrukwekkend land waar je verschillende mooie routes door kunt nemen.

Wat zegt de community

(2)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Malachietijsvogel
Malachietijsvogel
Mlilwane Wildlife Sanctuary
ElineWeersma-Pronk
Fietsend langs zebra’s en gnoes
Fietsend langs zebra’s en gnoes
Mlilwane Wildlife Sanctuary
Karinm
Safari op de fiets
Safari op de fiets
Mlilwane Wildlife Sanctuary
Karinm

Praktisch

 • Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Swaziland. Dit heeft te maken met criminaliteit.

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Swaziland:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Swaziland kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: lilangeni. De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag

  Maart - Commonwealth Day
  Dag van 'Het Gemenebest'. Tweede maandag in maart.

  April - Goede Vrijdag (Christendom)
  Op deze dag wordt in kerkdiensten de kruisiging van Jezus herdacht. De klokken luiden voor aanvang van de dienst niet, als teken van rouw.

  April - Pasen (Christendom)
  Men viert de opstanding van Jezus uit de dood nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is.

  19 april - Verjaardag van de koning
  Mswati III (geboren onder de naam Makhosetive Dlamini, 19 april 1968), is sinds 1986 de koning van Swaziland.

  25 april - Dag van de vlag

  1 mei - Dag van de arbeid
  Op deze dag viert men de strijd om betere arbeidsomstandigheden.

  Mei - Hemelvaartsdag (Christendom)
  Op donderdag de veertigste dag na Pasen vieren christenen de hemelvaart ('Ascensionis Domini') van Jezus Christus. Het is de veertigste dag na zijn opstanding uit het graf en tien dagen voor Pinksteren (nederdaling van de Heilige Geest).

  22 juli - Geboortedag Sobhuza II
  Sobhuza II (Mbabane, 22 juli 1899 - 21 augustus 1982), was Paramount Chief (Opperhoofdman) van Swaziland van 1921 tot 1968 en koning van Swaziland van 1968 tot 1982.

  Augustus/September - Umhlanga (Rietdans)
  Eind augustus of begin september. 

  6 september - Onafhankelijkheidsdag
  Nationale feestdag (Somhlolo). Op 6 september 1968 werd het Koninkrijk Swaziland onafhankelijk van Groot-Brittannië.

  25 en 26 december - Kerstmis (Christendom)

 • Swaziland – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Swaziland, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Swaziland gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

 • Tijdsverschil: 1 uur later
  De hoofdstad van Swaziland is Mbabane.
  Het oppervlak van Swaziland is 40% van Nederland.
  De gesproken taal/talen: engels, swatis.