Zuid Madagaskar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zuid Madagaskar image

Goed bedoeld, MAAR.....

Zuid Madagaskar
Madagaskar
Fransvdg

Goed bedoeld, MAAR.....

Op zoek naar foto’s voor ons maandthema mensenmassa’s kwam ik ook onderstaande foto’s tegen.
Ze zijn gemaakt tijdens een schoolbezoek in het zuiden van Madagaskar. Dat bezoek was op een zondag gepland. De school was dus dicht. Wij kregen een rondleiding door de directeur, die blij was met de meegebrachte schriften en pennen.

Buiten de poort kwamen nieuwsgierige buurtbewoners kijken wat er aan de hand was. En ook of er wat te halen was. Want waar toeristen zijn, is wat te krijgen……..Verschillende groepsgenoten hadden nog wel wat snuisterijen in hun tas om uit te delen. Goed bedoeld, dat zeker, MAAR……

Als ik kijk naar deze foto’s krijg ik er toch een heel dubbel gevoel bij. Het komt op mij bijna als “aapjes voeren” over. Kijk eens naar die gretige blikken en die ver naar voren uitgestrekte handjes. Een moeder heeft zelfs haar kleine hummel al mee om verwachtingsvol te leren kijken. Maken wij zo bedelaars van de volgende generatie in arme landen?

Het is heel eenvoudig om zelf een mensenmassa te creëren. Doe je tas open en ze komen als vliegen op de stroop af. Maar dan….wat is de opbrengst? Een sleutelhanger, een smurf, een kleine plastic dinosaurus, een ballon, een snoepje, een pen…. Natuurlijk ken ik het spreekwoord: een kinderhand is gauw gevuld. Maar wat bereiken we er vaak ook mee??? Smekende blikken, klagelijke stemmen, onderlinge jaloezie en afhankelijke mensen. Willen we dat?

Volgens mij moet het anders. Mag ik wat tips geven? Denk goed na aan wie en waar je uitdeelt. En bedenk ook wat je geeft.

* Vermijd drukke plekken, want daar kun je alleen maar voor teleurstelling zorgen. Dan heb je namelijk niet genoeg bij je. Er kan her en der echt ruzie ontstaan om één autootje of een bal.

* Gooi ook geen cadeautjes uit een rijdende bus. Ik heb het zelf meegemaakt dat een groepsgenote opblaasbare papegaaien mee had. Die gooide ze onderweg door het raam naar buiten, zelfs op een druk kruispunt. Levensgevaarlijk.

* Voorkom onderlinge kinnesinne door allerlei verschillende dingen uit te delen in een groep.
Ze gaan vergelijken en zien het verschil in waarde of bruikbaarheid. Ontevredenheid creëren was je doel toch niet…?!

* Geef geen ballonnen. Natuurlijk zijn ze mooi van kleur. Maar je stelt een kind echt teleur als dat cadeautje binnen een paar minuten knalt. Ik heb ze zien huilen terwijl de gulle gever lachend weg liep. En dan nog wat: ballonnen zijn milieuvervuilers en gevaarlijk voor dieren die de restanten inslikken.

* Kijk ook eens of de plek zich er wel voor leent om uit te delen. Jaren geleden was ik in Indonesië. We bezochten daar, iets buiten een dorp, een grot met mooie grafkisten. Meteen al bij aankomst werd er van alles uitgedeeld aan de lokale jeugd. Die was daar natuurlijk blij mee en huppelde vrolijk met ons mee de grot in. Gevolg: ze reden met hun nieuwe autootjes blij over de grafkisten van “de opa’s” heen……Grote hilariteit alom, maar zo was die excursie niet bedoeld. Uitdelen op de terugweg was slimmer geweest.

* Schrijnend vond ik ook onze uitdeelactie tijdens een treinreis door de Preanger (op Java). Vooraf was ons verteld dat we onderweg langs dorpjes zouden komen met veel arme mensen. Kleding zou daar erg op prijs gesteld worden. Vol goede bedoelingen stapten we de trein in om onze gulle gaven te geven. We wilden zo graag uitdelen dat we haast niet konden wachten…..Verwachtingsvol stonden de lokale mensen onderweg op de perrons te wachten.
Dank u wel! Alstublieft! Maar toen we bij de dorpen kwamen waar de mensen echt arm waren, was alles op…………

Natuurlijk is het fijn en belangrijk om arme mensen te helpen. Maar ik wil jullie vragen om daar zorgvuldig mee om te gaan. Voorkom teleurstelling. Als jullie zelf nog andere adviezen hebben hoop ik die hier onder bij de reacties terug te vinden.
Tot slot: de mevrouw op deze foto is een heel aardig mens. Ik wil haar echt niet afkraken, want ze bedoelt het goed. MAAR het kan ook anders…..beter!

Foto's

8baa6.jpg
8baa6.jpg
Fransvdg
f2335.jpg
f2335.jpg
Fransvdg