Lesotho

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Mekhoro en Sangomas

Lesotho


Mekhoro zijn de traditionele, vaak ronde huisjes zoals die in Lesotho veel voor komen. De muren worden meestal gemaakt van stenen die bij elkaar gehouden worden met een mengsel van zand, grond en mest. De vloer is afgewerkt met een aangestampt mengsel van mest om het glad te maken. Het dak is doorgaans bedekt met riet.

Hier zit een Mosotho man voor zijn huis met een emmertje thuisgebrouwen bier in een klein dorpje in Botha-Bothe, een landelijk gebied in het Noordoosten van Lesotho. Wanneer je in Lesotho bent, houd dan de plastic vlaggen die vaak aan palen of hutten in de dorpen hangen in de gaten. De afgelegen dorpen in Lesotho zijn nog sterk zelfvoorzienend en de mensen afhankelijk van ruilhandel om te kunnen overleven. De vlaggen geven aan dat er iets aangeboden wordt, zoals vlees (rode vlag), groente (groene vlag) of thuisgebrouwen bier (witte of gele vlag).

De in het rood geklede man is een Sangoma, een traditionele genezer. Traditionele genezers hebben veel aanzien en macht in de Basotho cultuur. Ze spelen een belangrijke rol in de gezondheidszorg, maar ook in het uitvoeren van verschillende rituelen. Sangomas worden allerlei magische krachten toegedicht, zo zouden ze de toekomst kunnen zien en kunnen praten met voorouders.