Nijlvallei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Flashback: Arabische Lente

Nijlvallei,
Egypte


De Arabische Lente is een golf van opstanden en revoluties in de Arabische wereld die begon die 10 jaar geleden begon. Het had (vooral, maar niet alleen) impact op Tunesië, Egypte, Libië, Jemen, Syrië, Bahrein, Jordanië, Marokko, Algerije, Irak, Oman en de Palestijnse gebieden.

De oorzaken van de protesten hielden verband met onderdrukking, oneerlijk verlopen verkiezingen, corruptie, prijsstijgingen, gebrek aan politieke vrijheid en werkloosheid.

Vooral in Egypte was er een enorme (jongeren)werkloosheid door een hoog geboortecijfer en een laag sterftecijfer. Grote demonstraties vonden plaats op het Tahrirplein in Caïro. Ze protesteerden massaal tegen het regime van Moebarak. Deze trad uiteindelijk af op 11 februari 2011.

Mensen waren hoopvol door de revolutie, maar nu 10 jaar later, is gebleken dat ze eigenlijk vooral méér (politieke) instabiliteit bracht. Men dacht democratie te brengen, maar ook extremisten profiteerden van de chaos. De toeristenindustrie van Egypte heeft hierdoor nog steeds zwaar te lijden.

Wij waren er net voor de Arabische Lente zich ontvouwde. We vonden de Egyptenaren niet altijd even vriendelijk en hartelijk tijdens onze reis, maar zonder toekomstperspectief en alle corruptie, was dat mss ook niet zo verwonderlijk... Ik hoop dat er toch nog structurele oplossingen in de maak zijn.