Kustgebied

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Heftige emotie in Ouida

Kustgebied,
Benin


In het leven van de mensen in het zuiden van Togo en Benin speelt het geloof in voodoo een zeer belangrijke rol. Voodoo is een religie met een eigen godenwereld; goden worden aangeroepen om ziektes te genezen en tot oplossingen te komen voor dagelijkse problemen.
Elk jaar op 10 januari, de officiële voodoofeestdag, komen er in Ouidah koningen en andere voodoo-aanhangers samen voor een festival op het strand bij de Porte de Non Retour. Muziekoptredens worden afgewisseld door toespraken, er wordt gedanst en velen raken in trance.
Hier zie je stamleden van de Yoruba, een van de grootste stammen in Benin. De dames links zijn al in trance geraakt door het ritme van de trommels dat Kokou, de meest gevreesde Yoruba god van de strijders, oproept. Ze hebben hun wereldse kleding uitgedaan en dragen een rieten rok met daaronder een broek met voodoomotieven. Daarnaast hebben ze zich ingesmeerd met een mengsel van maismeel en palmolie, wat dient om de goden te eren. Verder snijden ze zich met alles wat ze maar te pakken kunnen krijgen, maar ze voelen geen pijn.
De dame op de grond wordt begeleid door twee vertegenwoordigers van Kokou, die haar helpen omkleden.