Bazel

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bazel is beslist een bezoek waard.

Bazel,
Zwitserland


Bazel, de geboortestad van de tennisser Roger Federer, is de derde stad van Zwitserland en grenst in het noordwesten aan Frankrijk en in het noordoosten aan Duitsland. Je kunt dus ook heel gemakkelijk even bij de buurlanden op bezoek. Als je naar Bazel vliegt kom je niet aan in Zwitserland, maar in Frankrijk. De luchthaven ligt op Frans grondgebied en wordt gedeeld met de Franse stad Mulhouse. Dat is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen Europese landen: Bazel wilde een luchthaven, maar had geen grond; Mulhouse wilde ook een vliegveld maar had geen geld. De Fransen brachten dus de grond in en de Zwitsers betaalden de aanleg. De stad is vanuit Nederland trouwens ook heel goed per trein bereikbaar.

Al in 374 na Christus werd melding gemaakt van een nederzetting aan de Rijn, Basilea. Nu ligt de stad aan weerszijden van de rivier. Groot Bazel en Klein Bazel worden met elkaar verbonden door zeven bruggen, maar het is veel leuker om als voetganger met een van de twee motorloze ponten naar de overkant te gaan. Zij hangen aan een strakgespannen draad en worden door het stromende water voortbewogen.

De Rijnoever in Klein Bazel is zowel 's zomers als 's winters bij mooi weer een prima plek om een korte wandeling te maken langs de Rijn. Je hebt dan een mooi uitzicht op Groot Bazel. 's Zomers kan het er heel druk zijn, de terrassen ter hoogte van de Oberer Rheinweg zijn dan geopend en zitten vaak vol.

Groot Bazel heeft een historisch stadscentrum met een 12e eeuwse Münsterkerk. Desiderius Erasmus ligt hier begraven.
Op de Marktplatz vind je het gotische rode zandsteen stadhuis en mooie Jugendstilpanden.
Bazel is een van de belangrijkste Europese centra voor hedendaagse architectuur. De ontwerpers van het Olympisch stadion voor de spelen van 2008 in Peking komen hier vandaan. De stad is trots op haar 40 musea en ook de 25 theaters zijn een bezoek waard. Kunstliefhebbers komen ieder jaar in juni naar de grote kunstbeurs, de ArtBasel.

Heel speciaal is het carnaval in Bazel: Fasching. Zo’n 18.000 fraai verklede mensen gaan in optochten door de stad en iedereen draagt een masker (eine Larve). Dit jaar is het feest van 14 t/m 17 maart, volgend jaar van 27 februari t/m 1 maart.
Ook de kersttijd is de moeite waard. Al vanaf eind november is Bazel Weihnachtstadt.

Kortom, een bezoek loont.