Zweden foto's & tips

'515994' door chateau '515994' door chateau

ZwedenLaponia

ZwedenLaponia

Onderweg op de...Wild

chateau

De Wildernisroute in Zweden is een route van ruim 500 kilometer. Starten kun je in Vilhelmina of in Strömsund. De route voert langs langgerekte meren, sneeuwvelden, ruige natuur en ongerepte wildernis. Hier en daar is er zelfs een hoge "beerdichtheid". Waag je je zo nu en dan op kleine zijweggetjes (of wandelpaden!), dan kun je onverwacht getrakteerd worden op nog meer magische vergezichten of woeste en/of lieflijke rivieren en watervallen die qua schoonheid kunnen concurreren met de grote toeristenlokkers, maar heimelijk verborgen blijven voor iedereen – behalve de afgedwaalde avonturier of geluksvogel! Tip: Rijd je de route in het voorjaar stel je dan goed op de hoogte van de sneeuwhoogtes, want de Stekenjokk-pas, halverwege de route, kan problemen opleveren. Foto is genomen in de buurt van Saxnäs.

'364059' door chosin '364059' door chosin

ZwedenStockholm

ZwedenStockholm

Overdekte markt...(Sa

chosin

Ogen komen te kort in deze geweldige markthal. Een overvloed aan zee-en schaaldieren waar de Zweden gek op zijn. De meeste groente en fruit zijn geïmporteerd en zien er prachtig uit. Meer lokaal zijn de vele rendieren en elanden; vers, gedroogd, gerookt, in een worst, heel of in stukjes. Achterin zijn er tafeltjes waar vers bereide producten kunnen worden genuttigd in een bijzondere sfeer. Vergelijkbaar met La Boqueria van Barcelona, maar dan minder druk en commercieel.

'333287' door hillebrand '333287' door hillebrand

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

Wolven

hillebrand

Deze wolvenzijn volledig aangepast aan de arctische omstandigheden. Een enorm dikke vacht en een bijzonder sociaal gedrag. Het is duidelijk wie de baas is en wie moet volgen. Dat moet ook wel. Eten is schaars en de kou slurpt energie. Efficiënt jagen in een goed gestructureerde roedel is van levensbelang in deze moeilijke omstandigheden. Zo nu de kids op bed en dan even uitgebreid reageren op al jullie aardige berichten! Groetjes Hillebrand

'431697' door Sanderopreis '431697' door Sanderopreis

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

Winterkamperen bij de

Sanderopreis

Tent in de sneeuw met een nachtelijke hemel bij de berg Nallo, in Zweeds Lapland. Tijdens deze mooie avond klaarde het weer na een forse storm op en kregen we een aantal prachtige, zonnige en koude dagen. Deze foto is vlak voor de vorige uit deze serie genomen. Alleen daar stond mijn vriendin op, hetgeen niet is toegestaan op deze site. Vandaar dat ie nu is verwijderd.

'491619' door JMoerkens '491619' door JMoerkens

ZwedenStockholm

ZwedenStockholm

De Kleurrijke Straten

JMoerkens

En ineens was ik in Stockholm. Een verrassing die afgelopen zaterdag voor mijn verjaardag geregeld was. Dus ik was deze keer eens totaal NIET voorbereid en heb de stad me echt laten verrassen. En verrassend is Stockholm zeker! Wie denkt aan een kille stad heeft het mis. De warme tinten die de huizen in de oude stad (Gamla Stan) hebben, zorgen voor een sfeervolle aanblik. Het is heerlijk om zonder doel door de binnenstad te slenteren en willekeurige smalle straatjes in te lopen. Het barst van de gezellige cafés en restaurants en leuke (en ook echt bijzondere) winkeltjes vol kunst, design, antiek, vintage kleding en hebbedingetjes. Stockholm heeft me overtuigd door zichzelf te zijn, een aanrader!

'364061' door chosin '364061' door chosin

ZwedenStockholm

ZwedenStockholm

Saluhall, overdekte..

chosin

Overzicht van de markthal gevuld met rendier, eland, en andere heerlijke Zweedse specialiteiten, achterin zijn er keurig gedekte tafeltjes waar vers bereide gerechten genuttigd kunnen worden. De gerookte zalm, zalmkaviaar en terrines zijn in overvloed, supervers, heerlijk en een lust voor het oog.

'501417' door chateau '501417' door chateau

ZwedenHoga Kusten

ZwedenHoga Kusten

Wandelen in...Skulesk

chateau

Skuleskogen National Park (sinds 1984), is gelegen aan de oostkust van Zweden op een afstand van 120 kilometer ten noorden van Sundsvall. Sinds 2000 staat het op de Unesco-lijst van Werelderfgoederen. Je hebt hier een grandioos uitzicht op bos, zee (Botnische Golf), talloze meren en dalen begroeid met sparrenbossen. Bovendien vind je er veel geologische verschijnselen (o.a. grote velden met rolkeien) die erop wijzen dat dit deel van Zweden uit de zee naar voren is gekomen. Hoge bergen, oerbos en de kust komen hier tesamen. Uniek in Zweden. In het park zijn wandelingen uitgezet van verschillende moeilijkheidsgraad. Wij kozen voor de wandeling naar de Slättdalskrevan, een kloof van 200 meter lang, 7 meter breed en 40 meter diep. Vanaf het hoogste punt hadden we mooi uitzicht over dalen, meren en bergen met aan de horizon de Botnische Golf.

'386961' door MiaSpierings '386961' door MiaSpierings

ZwedenSvealand

ZwedenSvealand

Scherenkust ten...noo

MiaSpierings

Ook in Zweden kan het prachtig zomerweer zijn. Vooral de scherenkust ten noorden van Göteborg is erg geliefd bij de Zweden als vakantie stek. Met al die kleine eilandjes is het een waar watersport paradijs. Huisje aan het water, bootje voor de deur. Schitterend toch.

'499199' door chateau '499199' door chateau

ZwedenLaponia

ZwedenLaponia

IJsschotsen bij de...

chateau

Het is 10 juni, we willen de bekende 500 kilometer lange Wildernisroute vanuit Vilhelmina gaan rijden. De route voert over de Stekenjokk-pas. Hoe dichter we bij de pas komen hoe kouder het wordt en hoe meer sneeuw er ook ligt. De thermometer geeft nog maar één graad aan en er staat een ijzige wind. De blauwe lucht en de zon zorgen ervoor dat het winterse landschap er prachtig uitziet. Er smelt op dit moment al heel veel sneeuw en in sommige rivieren komen enorme ijsschotsen voorbij die losgelaten zijn in hoger gelegen meren. Wat een geweld als die enorme ijsschotsen dicht onder de brug doorglijden. Helaas zijn we bij de pas om moeten keren, er lag veel te veel sneeuw op de weg om de route te vervolgen.

'512200' door chateau '512200' door chateau

ZwedenLaponia

ZwedenLaponia

Trappenwaterval

chateau

Een ander hoogtepunt dat je niet mag missen op de Wildernisroute is de Trappenwaterval (Trapsteggforsen). Het geheel bestaat uit een groot aantal breed uitwaaierende trappen en plateautjes waar het water vanaf klatert. Bij de waterval is een grote parkeerplaats waar je met camper/caravan kunt overnachten. Van een prachtig uitzicht ben je hier verzekerd!!

'458132' door blauwvinger '458132' door blauwvinger

ZwedenStockholm

ZwedenStockholm

Koninklijk Paleis

blauwvinger

Dit is het Koninklijk Paleis. Dit paleis wordt als werkpaleis gebruikt door de koninklijke familie. Het paleis staat aan de rand van het eiland Gamla Stan - het oude centrum.

'511998' door chateau '511998' door chateau

ZwedenLaponia

ZwedenLaponia

Gouden bergen bij...A

chateau

Vanuit Strömsund hebben we de Wildernisroute gereden. Langs het Flasjön in de buurt van Alanäset vonden we een Naturcamping. Gezellig, knus, niet al te groot. Compleet uiteraard met kampvuurkuil en droogtoilet. Ook hing er een box waarin je een vrijwillige bijdrage kon deponeren. We hadden gepland hier één nacht te blijven, het werden er echter vier! Het kampvuur brandde al lekker en gaf behoorlijk warmte af toen de zon (even) onderging. De groene beboste helling aan de overkant van het meer werd door de ondergaande zon in een gouden licht gezet. De gehele route is ruim 500 kilometer. Er zijn voldoende mogelijkheden om de reis voor één of meerdere nachten te onderbreken.

'179469' door hillebrand '179469' door hillebrand

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

On top of the world

hillebrand

Niet helemaal want er zijn veel hogere plekken als deze, maar wel een bijzondere plek om te zijn. We waren er me sledehonden naar toe gegaan. Nog behoorlijk hard werken trouwens, want de honden zijn wel erg sterk, maar als je echt omhoog wilt moet je toch meelopen/ meesteppen om vooruit te komen.

'437688' door sanne85 '437688' door sanne85

ZwedenKiruna

ZwedenKiruna

Sledehondentocht in..

sanne85

Ondanks alle zonvakanties en wintersporten is dit onze ultieme vakantie geweest. Hier hebben wij sneeuwscooter gereden, een sledehonden tocht gemaakt, icefishing en het indrukwekkende noorderlicht gezien. Dit maakt Zweeds Lapland voor ons uniek en onvergetelijk!

'267059' door joshuastrees '267059' door joshuastrees

ZwedenHelsingborg

ZwedenHelsingborg

Uitgestrekte...naaldb

joshuastrees

Dit heb ik gefotografeerd tussen Hästveda en Osby, waar je door uitgestrekte bossen komt. Het is onderdeel van de gemeente Hässleholm (Kommun). Een meertje en riviertje (Helge å) stromen er tussendoor. De lange stammen van de bomen vond ik wel bijzonder mooi staan, tegen een afzakkende bewolking op de blauwe ochtendlucht gaf het wel een leuk zweeds plaatje

'78786' door japio '78786' door japio

ZwedenGotaland

ZwedenGotaland

Kust van Skane

japio

De zuid-kust van Skane, in de regio Osterlen, is er mooi. Witte stranden, kobaltblauwe luchten, helder (maar ijskoud) zeewater: een verrassende plek!

'449862' door chateau '449862' door chateau

ZwedenKiruna

ZwedenKiruna

Puur natuur.

chateau

In Zweden op reis zijn betekent je één met de natuur voelen. Steeds wordt je getroffen door de ongereptheid, de schoonheid. Het raakt je!! Met de kinderen zijn we er een paar maal geweest. Nu ze niet meer met ons meegaan, gaan ze zelf met hun eigen kinderen. Dat gevoel hebbben we blijkbaar toch overgebracht.

'260299' door hillebrand '260299' door hillebrand

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

Northern light

hillebrand

Morgen is het de langste dag van het jaar en het is koud en guur. Geen zomer dus......... Veel mensen weten inmiddels dat ik fan ben van koude oorden, maar gedurende de zomer is een beetje warmte ook niet verkeerd. Vandaag had ik liever lekker buiten gezet met een lekker glaasje wijn. Tja.......... Wel een goed moment om weer eens na te denken over de planning voor de 2e helft van dit jaar en de 1e helft 2011. Ik ben in gesprek met een lokale gids om in januari een mooie fotoreis samen te stellen naar Zweeds Lapland. Als ik terugkijk naar mijn foto's die ik er vorig jaar gemaakt heb dan heb ik er nu al weer zin in!

'519126' door chateau '519126' door chateau

ZwedenGotaland

ZwedenGotaland

Vroeg op stap in...El

chateau

Vanaf de camping maak ik vroeg een rondje op de fiets. Wat een rust, ik hoor alleen het zoeven van mijn banden over het asfalt. Hier en daar een schreeuw van een ontwakende meeuw en het gepruttel van de motor van een vissersbootje De meeste mensen slapen nog. Het water is bijna helemaal glad. De uitzichten zijn helder en mooi. Tijd voor een foto. Deze foto heb ik genomen bij het dorpje Ellös op het eiland Örust.

'529711' door JMoerkens '529711' door JMoerkens

ZwedenStockholm

ZwedenStockholm

Drie Redenen om naar.

JMoerkens

Stockholm is een leuke alternatieve stedentrip voor reizigers die de straten van Londen en Parijs al kennen als hun broekzak. Ik geef je drie redenen waarom de Zweedse hoofdstad het bezoeken waard is. 1.) De Zweden hebben smaak! De stad barst van leuke designwinkels, maar ook leuke eigentijdse eetgelegenheden waar je écht goed kunt eten. 2.) In Stockholm kun je makkelijk de rust vinden. Wanneer je niet zo houdt van de hectiek van een stad, of tussendoor even op adem wilt komen, is dat nergens zo eenvoudig als ik Stockholm. Gelegen op verschillende eilanden is er altijd water dichtbij. Rustig op een bankje over het water uitkijken kan dus op elk moment van de dag. Bovendien heeft de stad meerdere grote parken waar je je echt in de natuur waant. 3.) De straten van met name de oudste wijk Gamla Stan doen een stuk gezelliger aan dan je van een Noord-Europese stad zou verwachten. Bijna Mediterraan zelfs, door de geel-, oranje- en roodtinten! Rustig door de straten dwalen zonder doel, verdwalen lukt je niet al zou je willen. Het is heerlijk fotograferen daar, omdat elke steeg die je in kijkt charmant oogt. Vanavond is Stockholm even het middelpunt van Europa. Succes Douwe Bob.

'441736' door chateau '441736' door chateau

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

Trappenwaterval.

chateau

Deze waterval, op zijn Zweeds Trappsteggsforsen, bestaat uit talloze trappetjes en plateautjes. Het geeft een mooi constant ruisend geluid. Hij ligt in de buurt van de plaats Vilhelmina en ligt in de rivier de Angermanalven.

'497551' door chateau '497551' door chateau

ZwedenStockholm

ZwedenStockholm

Gamla Stan

chateau

Tijdens een bezoek aan Stockholm mag een wandeling door de oude stad, Gamla Stan, niet ontbreken. Het ligt op het eiland Stadsholmen in het centrum van de stad. De bouw ervan begon al in de dertiende eeuw. De wijk bestaat uit oude huizen in Noord-Duitse-stijl en in Zuid-Europese kleuren (donkergeel, oranje), kasseienstraatjes en oude kerken. Ook het koninklijke paleis ligt in dit deel van de stad.

'246909' door hillebrand '246909' door hillebrand

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

Lynx

hillebrand

Voor mij misschien wel de mooiste katten die ik ken. In Europa slechts op enkele plekken nog te vinden en dan nog zeer, zeer zeldzaam. De lynx en de Veelvraat (later....) zijn bijna mythische beesten van het Hoge Noorden

'265110' door Gerrit-Gaspedaal '265110' door Gerrit-Gaspedaal

ZwedenGoteborg

ZwedenGoteborg

Viskerk

Gerrit-Gaspedaal

Göteborg - Zweden: De Viskerk is een nogal markant gebouw in Göteborg. Niet zoals de naam doet vermoeden een kerk voor vissen maar een vishal die oorspronkelijk een kerk was. Heiligschennis? Mwôh... Hoewel ik totaal geen visliefhebber ben, heb ik me laten vertellen dat je hier de lekkerste broodjes vis kunt kopen en eventueel gelijk opeten.