Zweden

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Zweden image

Mooie route naar Funäsdalen (Zweden)

Zweden
Europa
EvelineVanPutten

Mooie route naar Funäsdalen (Zweden)

24 januari 2016
Vandaag zijn we weer met de auto op pad gegaan, nog verder naar het noorden. Deze rit duurde bijna 4 uur. Volgens het weerbericht zou het de komende dagen warmer worden, maar gedurende onze trip werd het alsmaar kouder, met -22ᴼC als koudste waarneming. Het was onderweg wel erg mooi weer. Hoewel de route over een – volgens de kaart – hoofdweg ging, reden we toch het gehele stuk over een bochtige en heuvelachtige weg, waarbij we geen asfalt gezien hebben. Gelukkig hadden we voldoende grip op het sneeuw en ijs om veilig te kunnen rijden.

Halverwege onze rit kwamen we een bordje tegen dat we op moesten passen voor overstekende rendieren. “Ja ja, dat zal wel”, zeiden we nog tegen elkaar. Maar even later moesten we toch afremmen omdat er een kudde voor onze neus stond. Deze nieuwsgierige beesten lopen rustig langs je auto en zien je niet als gevaar. Een mooi moment om wat foto’s van ze te schieten! Een aantal kilometer later werden we weer opgehouden door een kudde. Deze kudde was een flink stuk groter; zeker 20 rendieren liepen vrolijk rond over de weg.

Terwijl de weg zich kronkelde door het prachtige landschap van de provincie Jämtlands län, werd het gelukkig weer wat warmer. Ook nam de bewolking weer wat toe. Vanaf het plaatsje Tändalen was het nog een aardige klim omhoog. Even later kwamen we aan bij Funäsdalen. Bij het instellen van de navigatie vanmorgen waren we nog blij enthousiast; voor het eerste dat de navigatie zowel de stad, als de straat en het huisnummer kende. In het dorpje aangekomen waren we dan ook enigszins verbaasd dat we nog 7 kilometer verder moesten. “Maar we zouden toch op 200 meter van de skilift zitten?” Vreemd. Op onze ‘eindbestemming’ aangekomen, bleken we toch echt verkeerd te zitten. Het was gewoon weer 7 kilometer terug, toch midden in het centrum!

Omdat we nog niet konden inchecken, besloten we een stuk te gaan wandelen. Funäsdalen ligt aan een groot meer, het Funäsdalssjön, waar je van alles kunt doen. Onze wandeling liep parallel aan een langlaufloipe en doorkruiste een aantal sneeuwscootersporen. Via het centrum zijn we weer terug gelopen naar onze accommodatie: Skoogs Krog & Logi. Er was geen receptie en deze keer ook geen envelop met sleutel. Wat nu? Een paar minuten later kwam – wat bleek – de eigenaresse voorbij en die liet ons naar binnen. We hadden een 4-persoonsappartement geboekt, maar omdat er een luxer 2-persoonsappartement vrij was, konden we ook die nemen. Hier gingen we natuurlijk voor. Deze upgrade bleek fantastisch te zijn. Alles super strak, hip en nieuw, uitzicht op het meer, een eland-gewei aan de muur en een keuken met vaatwasser. Wat wil een mens nog meer? Oja, we hebben ook nog een lekkere schommelstoel, heerlijk!

De rest van de middag hebben we ingevuld als relax-momentje. Terwijl Gerben zat te leren, dook Eveline in haar boek. Later op de avond heeft Gerben lekker gekookt en hebben we wat tv gekeken. We gaan zo eens even kijken of we vandaag het noorderlicht nog wat mooier kunnen zien.

Foto's

06645.jpg
06645.jpg
EvelineVanPutten
bf08e.jpg
bf08e.jpg
EvelineVanPutten