Zweden

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Zweden image

Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen en eindbestemming Zweden

Zweden
Europa
EvelineVanPutten

Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen en eindbestemming Zweden

16 januari 2016
Jaaaa! We gaan weer op vakantie! Zo sprongen we om 4 uur uit bed. Snel douchen, eten en hop, de auto in. Onze eerste bestemming: Bilderbuch Kuchen in Emmerich, net over de grens in Duitsland. We hadden hier een afspraak om 6.30uur. Mooie tijd toch? Om de dag goed te beginnen, hadden we bedacht om een keuken te kopen. Zo gezegd, zo gedaan. Na het checken van de offerte en de rondleiding door de showroom was het tijd om te tekenen. Een prachtige keuken die hopelijk over een jaar geplaatst wordt in ons nieuwe paleisje in Boskoop. Anderhalf uur later reden we door.

Onze volgende bestemming was Mygdal, een dorpje in de kop van Denemarken. Tot nu toe hadden we onderweg voornamelijk regen gehad, maar zo’n 100 kilometer voor Bremen zagen we witte sneeuwvlokjes naar beneden dwarrelen. Het waren zoveel sneeuwvlokjes, dat ook de weg volledig wit van kleur werd en de maximale snelheid niet boven de 50 km/uur uit kwam. Het kwik daalde toen ook aardig. Over een stukje van nog geen 100 kilometer deden we dan ook ruim 2 uur… We besloten om een lekkere Whopper te nemen. We vervolgden onze weg en gelukkig werd het weer steeds beter. Natte sneeuw en regen wisselden elkaar af, maar de weg bleef zichtbaar. Eenmaal in Denemarken aangekomen – gelukkig mochten we ondanks de vele politiemannetjes aan de grens – klaarde het helemaal op. Er verscheen zelfs blauwe lucht en zon! Het kwik daalde verder onder nul, terwijl het langzaam al weer donker werd.

Onze navigatie had ons netjes naar het dorpje gebracht waar ons huisje moest zijn. Het huisnummer kende de navigatie niet. Toch even zoeken dus. Vooral omdat het ondertussen pikkedonker was en de weg was verdwenen onder een laagje ijs. We zitten nu in een heel schattig huisje met alle gemakken voorzien. In ons keukentje hebben we hamburgers klaar gemaakt, die we hebben opgegeten met een lekkere kop koffie en thee. Dag 1 zit erop. Alweer 1011 kilometer op de teller. Nu lekker ontspannen, genieten, marshmallows roosteren en slapen!

17 januari 2016
Vannacht heerlijk geslapen! Helaas moesten we er alweer vroeg uit, om bijtijds bij de boot te zijn. Om kwart voor 8 stonden we aan de kade van de Fjordline. Het duurde even voordat we mochten boarden, maar uiteindelijk kreeg Mazzie een mooi plekje op de boot en zochten wij een lekkere stoel bij het raam. Op weg naar Noorwegen! We hadden vandaag een extra bijzondere reis; er zou een veiligheidsoefening aan boord zijn, al dat niet met nep-rook en reddingsbootjes. Helaas bleef het spektakel een beetje uit. Het waren vooral commando’s over de intercom, het testen van het alarm op vol volume en het op en neer rennen van personeel met reddingsvesten. Na deze oefening hebben we een rondje gelopen over het buitendek. Het was prachtig mooi weer! Strakblauwe lucht en een graadje of -6ᴼC. Na even gevoetbald te hebben op de helikoper-landingsplaats, was het tijd voor een lekkere brunch. Vervolgens hebben we nog even in de Fjord Lounge gezeten en bij Oasis Garden Café een drankje gedronken. Na 4,5 uur varen kwamen eindelijk in Langesund (Noorwegen).

Google-maps gaf thuis aan dat we zo’n 4 uur later op onze eindbestemming in Zweden aan zouden komen. De navigatie in de auto dacht daar anders over: 6,5 uur… We reden over mooie wegen met uitzicht op meren, stadjes en bossen. Richting Oslo werd het alsmaar drukker op de weg, terwijl de temperatuur bleef dalen. Net voorbij Oslo reden we naar Torsby, waar de temperatuurmeter in de auto zelfs -24ᴼC aan gaf. Vet koud! Zelfs onze ruitenvloeistof deed het niet meer (toch bevroren, ondanks de anti-vries?), de ijskristallen hingen aan de binnenkant van de ramen en met remmen gleed de auto lekker weg. Ietwat aangepast rijden dus!

Om 5 uur is het in Scandinavië al donker, dus het grootste gedeelte van onze rit reden we dan ook onder de sterrenhemel. Links en rechts van de weg zagen we mooie bomen voorzien van een wit laagje. Met alleen een beetje groot licht zag het er al prachtig uit. Hoe mooi moet het hier wel niet overdag zijn? Morgen zullen we het zien… Om kwart voor 9 ’s avonds kwamen we bij onze bestemming in Tyngsjo aan. We kregen een mooie houten cabin, een lekker ouderwets ingericht huisje. Bij aankomst hebben we snel een stokbroodje met knakworstjes gemaakt en een lekkere kop chocolademelk gedronken. Hier waren we wel aan toe! Morgen staat er weer een leuke en drukke dag op het programma, dus we kruipen zo lekker in onze bedstee!