Praag

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Perfecte stedentrip in zomer of winter

Praag,
Tsjechië


Het is niet raar dat Praag zo geliefd is binnen de stedentrips. Door vele wordt het gezien als één van de mooiste Europese steden. De vele bezienswaardigheden op loopafstand, het lekkere eten, het relatief goedkope karakter van de stad en natuurlijk ook de gezelligheid ervan dragen daar ongetwijfeld allemaal aan bij. Een perfecte bestemming voor een korte stedentrip in zowel zomer als winter! En mocht je genoeg krijgen van de stad, dan is het ook een prima uitvalsbasis voor enkele dagexcursies. Denk daarbij aan het bezoeken van prachtige kastelen zoals Karlsteijn en wandelingen in het heuvelachtige landschap. Of bezoek Theresienstadt, een doorgangskamp waar vele slachtoffers van de Holocaust tijd doorbrachten voordat ze naar een vernietigingskamp werden gebracht.

Meestal lees je tips met wat er allemaal te doen is in een stad. Dit keer enkele tips met wat je beter kan vermijden. De restaurants en souvenirwinkeltjes rond het oude plein zijn compleet gericht op de toeristen. Het eten is in verhouding duur, niet lekker en helemaal niet lokaal. Daarbij zit je als haringen in een ton en allesbehalve gezellig. Eet liever in één van de kronkelende zijstraatjes. Het is er een stuk rustiger, authentieker en vaak goedkoper. De beroemde Karelsbrug kan je beter niet bezoeken midden op de dag. Tussen 9 en 5 uur is het in de drukke periodes schuifelen over de brug door de grote mensenmassa. Pak één van de andere bruggen met mooi uitzicht op de Karelsbrug of ga heel vroeg. En voor de dames, vermijd hakken! De meeste weggetjes en steegjes hebben kasseien, kinderkopjes of een andere hobbelige steensoort als bestrating. Niet gemakkelijk om over te lopen als je een stukje groter wilt lijken!

Als laatste nog een stukje informatie over de foto. Vanaf de Praagse burcht heb je aan de linkerzijde een mooi uitzicht over de gele gebouwen met hun bekende rode daken. De burcht houdt de wacht over de middeleeuwse stad en is vanaf ver waarneembaar. De foto is met een telelens genomen om andere storende elementen uit zicht te houden.

N.B. Ik heb nog even getwijfeld of ik als titel "de gele kliko" zou gebruiken maar ja, dat is dan weer niet een duidelijke beschrijvende kop... ;)