Praag

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Katedrála svatého Víta

Praag,
Tsjechië


de Sint-Vituskathedraal is onderdeel van de Praagse Burcht
Aan deze enorme Kathedraal is in totaal 600 jr gebouwd en hij is daarom in verschillende stijlen.In 1344 is men begonnen in de Gotische stijl te bouwen,er zijn Romaanse,Duitse en Weense stijlen aan toegevoegd.Daarna is hij afgemaakt in Barokke stijl met het 2 torenfront.
Verder heeft de Kathedraal op 30m hoogte vele beeldhouwwerken en boven de toegangspoort zit een mozaïek. Er worden ook veel Boheemse heiligen afgebeeld en veel is in goud verwerkt. In de 20e eeuw zijn de glas-in-loodramen en gebrandschilderde ramen gemaakt. ook is de kerk van binnen zeer rijkelijk versierd en zijn er tombes te vinden.

De Sint-Vituskathedraal heeft drie torens. De twee westelijke torens worden met hun 88 meter nog met 11 meter overtroffen door de hoofdtoren aan de zuidzijde.Vanaf de hoofdtoren luidt bij bijzondere gelegenheden de grootste klok van Bohemen: 17 ton zwaar, 2m. hoog, doorsnede 2,5m. De Sint-Vituskathedraal is het belangrijkste sacrale bouwwerk van de stad.

Binnen de Praagse burcht staan veel meer kerken, alleen al binnen 150 meter van de Sint-Vituskathedraal bevinden zich vier andere kerken.