Extremadura reisblogs

Semana Santa in Merida

Inmalaga was er (tot 02 apr 2012) Gepost op 05 apr 1217 reacties

Todos a una, y al cielo con ella′.

Allen voor één en naar de hemel met Haar (Maria). Een variant op de lijfspreuk van de drie musketiers is in gebruik bij de broederschappen die tijdens de Semana Santa heiligentaferelen op hun schouders ronddragen. Door het gewicht zijn de mannen gedwongen om elke paar honderd meter rust te nemen. De begeleidende gemaskerde boetelingen pauzeren als de dragers dat ook doen.

Een jong meisje onthult haar gezicht tijdens het respijt: zwart haar, grote bruine ogen, perfect opgemaakt. De tijd gebruikt ze om met haar vriendinnen bij te kletsen, snoepjes uit te delen aan kleine kinderen en mooi te zijn. Nou nee, dat is nou ook weer niet de bedoeling; als ik vraag of ik een foto mag maken gaat snel het masker weer op. Ze maakt onderdeel uit van een spektakel met een bloemenzee, metershoge zilveren kandelaars en honderden volgelingen. Een muziekcorps van blazers en trommelaars produceert treurige muziek. De vaak eeuwenoude heiligenbeelden zijn gekleed in met edelstenen bedekte mantels.

Het echte werk is grotendeels onzichtbaar. Dat vindt plaats onder ‘el paso’ (het heiligentafereel)*. Hieronder lopen een honderdtal mannen vrijwel in het donker. Elk tilt rond de 50 kilo op zijn schouders en nek. Ik probeer me voor te stellen hoe dat is, het enige wat ze zien is de achterkant van hun voorganger en wat schuifelende voeten. Enkele dragers gaan tijdens de urenlange processie blootsvoets. Het lijden gebeurt anoniem, stilzwijgend en vrijwillig. Soms uit religieuze redenen, anderen doen mee om boete te doen voor gepleegde zonden en een enkele keer om zo voor beterschap te smeken van een ernstig ziek familielid.De mannen gaan op hun hurken of op hun knieën de kerkdeur uit met de heilige last op hun schouders. Een bocht kan maar op één manier genomen worden. De paso heeft geen achteruit en het tafereel mag niet wankelen. Deze rondgang is alleen voor jonge en extreem fitte mannen. Zij trainen hier minstens een jaar voor in de speciaal hiervoor ingerichte fitnessruimte van de broederschap. Debutanten worden na een uur afgewisseld. Niet dat ze dat willen, maar de keus is niet aan hen.

Een foute stap, een knie die het begeeft of een man die in paniek raakt en het gevolg voor de dragers en het publiek kan potentieel dodelijk zijn. Een (vallende) paso weegt duizenden kilo’s. Ook nu gaat het weer goed. Dit is in mijn ogen het wonder van de Semana Santa.

Het is allen voor één en God voor de dragers.

_______________________________________________


Pasos zijn in Extremadura en Sevilla in gebruik. Hierbij lopen de dragers onder het heiligentafereel. De Paso wordt zo stil mogelijk gehouden tijdens het lopen.

Trono’s worden in Malaga gebruikt. Hierbij loopt het grootste deel van de mannen naast het tafereel. Daardoor maakt de trono een zwaaiende beweging tijdens het lopen.

Inmalaga Positie 16819 (0 p.) Lid sinds 01-12-2011 Foto's en tips: 7 Blogs: 18 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Processie in Merida, waarbij de Paso gedragen wordt op nek en schouders van mannen die eronder lopen
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Een wandeling vanaf Trevélez in de Alpujarras
4 3
Gepost op 26 juli
Spanje Granada
Middernachtzon
4 0
Gepost op 12 juli
Zweden
De Belgen komen eraan
4 0
Gepost op 09 juni
Spanje Málaga

Reacties bij deze blog

Inmalaga

Door: Inmalaga • Geplaatst op

Beste reageerders,

Dank voor alle felicitaties. Onverwacht maar wel heel leuk.

nelita

Door: nelita • Geplaatst op

Prachtig uitgewerkt deze winnende blog. Felicidades !!!!!
Ik heb het meegemaakt in Salamanca !! Heel indrukwekkend, kippevel !!!!

ciske

Door: ciske • Geplaatst op

Bijzonder en indrukwekkend om te zien . Gefeliciteerd met je topblog.

edwinaverdingh

Door: edwinaverdingh • Geplaatst op

gefeliciteerd met deze topblog!

pensionado

Door: pensionado • Geplaatst op

Wat een belevenis lijkt me dat. Je hebt de enorme inspanning die dat vergt heel goed verwoord. Het filmpje is ook boeiend.
Gefeliciteerd met dit topblog van de week!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.