Lanzarote

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Halve wijnkommetjes

Lanzarote,
Spanje


Lanzarote staat verrassenderwijs (?) bekend om haar goede wijnen. Het zijn geen Chardonnay, Sauvignon Blanc of Merlot wijnen, maar je vindt er de Malvasia druiven. Deze worden geteeld in het wijngebied La Geria. Dit gebied strekt zich uit langs een smalle straat tussen Uga en het Monumento al Campesino, in de nabijgelegen heuvels. Langs de ongeveer 15 km lange weg liggen meerdere wijnhuizen (bodega’s), die dagelijks worden bezocht door toeristen. Deze bodega's hebben een wijnproeverij annex winkel - ook met streekproducten - meestal aangevuld met een klein museum. Een enkele bodega heeft er zelfs een restaurantje bij.

Het landschap ziet er niet uit alsof de wijnbouw hier zou kunnen plaats vinden. De wijnstokken zijn in kuilen in de grond aangeplant. In iedere kuil komt slechts één wijnstok te staan en de kuil wordt vervolgens gevuld met picón, poreuze lavasteentjes die vocht kunnen vasthouden. In de kuilen groeit geen onkruid en de wortels moeten soms wel 60 cm diep zoeken naar vochtige en vruchtbare grond. De wijnstok bevindt zich in het midden van de kuil, die deels afgeschermd wordt door een halve cirkel van grotere lavastenen. Hierdoor worden de planten en vruchten beschermd tegen de soms zeer felle passaatwinden die over het eiland waaien. Deze halve kommen zorgen voor een uniek landschap en is zelfs een beschermd natuurgebied!

De productie van de wijn is laag, omdat de wijnplanten zover uit elkaar staan. De wijn die wordt geproduceerd, wordt voornamelijk aan de kusten afgezet en er vindt (vrijwel) geen export plaats. De opbrengsten zijn daarom gering en om deze reden wordt er steeds minder wijn verbouwd en daardoor zijn er dus steeds minder wijnpercelen.