La Palma

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De boom die geen boom is

La Palma,
Spanje


Als je van wandelen houdt dan zit (of loop) je op La Palma goed.

Dit klein maar fijn, zeer afwisselende eiland biedt heel wat km's aan wandelpaden.

Wij verbleven er afgelopen augustus, de minst ideale maand om te wandelen vanwege de temperatuur.

Nu was het, zo lieten we ons door de Palmeros vertellen, het er deze zomer ook warmer dan normaal zo'n 30 graden. Lekker om op het strand te liggen en niets te doen. Voor wandelen op het steilste eiland ter wereld is de brandende zon niet je vriend!!

Genoeg introductie, tijd voor meer info over de foto.

In het noord-oosten van La Palma bij het Las Tricias liepen we een alleraardigste wandeling, onderdeel van de GR-130. Een goed gemarkeerde rondwandeling van 6 km door een schattig kneuterig landschap, over een goed begaanbaar pad. Langs prachtige drakenbloedblomen (drago’s), oa de grootste op La Palma, langs kabouterhuisjes en langs de kloof en de grotten van Buracas.
In deze grotten hebben de oorspronkelijk bewoners van La Palma, de Benoaharitis, gewoond. Ze hebben spiralen en cirkels in het zachte steen gekrast.

Op de (drone)foto de grootste drago van La Palma.

Wist je dat?
Voor de laatste ijstijd de drago voorkwam in het gehele Middellandse Zeegebied maar nu uniek is voor de Canarische eilanden, Madeira, Kaapverdië en Marokko.

De naam dankt deze ' boom' aan het stroperige sap dat rood kleurt als het in contact komt met de lucht. Een medicinaal wondermiddel en helend smeersel.
De 'boom' is eigenlijk geen boom omdat deze geen jaarringen heeft. De leeftijd kan worden afgemeten aan de vertakkingen die hij om de ongeveer 12 jaar maakt.