La Palma

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Parque Nacional de la Caldera de Taburiente

La Palma,
Spanje


Het mooiste en meest bijzondere deel van La Palma is het Nationaal Park La Caldera de Taburiente (de ketel van de Taburiente) hetgeen je met eigen ogen gezien moet hebben want niemand kan je uitleggen hoe mooi het is.
Het park wordt gekenmerkt door bergen, vulkanen en schitterende watervallen. In 1954 werd het gebied uitgeroepen tot nationaal park. In het gebied groeien niet alleen Canarische dennen maar ook endemische plantensoorten. Het gebied heeft een oppervlakte van 4690 hectare. Een groot deel van het park is eigendom van landbouwers die hier letterlijk en figuurlijk de vruchten van plukken.

De erosieketel is volgens de geologen 3000 tot 4000 jaar geleden ontstaan. Veel mensen die naar La Palma komen, komen dan ook speciaal voor de Caldera: geologen, speleologen, biologen, alpinisten en gewone wandelaars.

De diameter van de caldera is ongeveer 10 kilometer en de hoogteverschillen zijn tot 2000 meter en de hoogste toppen zijn hoger dan 2400 meter. s' Winters ligt er soms sneeuw op deze toppen en begin mei toen wij er waren hingen er nog ijspegels aan de bordjes.

Het mooiste punt om een wandeling in de Caldera te beginnen is Los Brecitos(1040 meter hoogte), hiervandaan heb je een schitterend uitzicht over het park.
Je kunt vanuit Los Brecitos een wandeling door het park maken, de wandeling naar beneden duurt ongeveer 5 uur. Midden in het park ligt een camping. Als je door het park loopt zul je versteld staan van de natuur en dan ga je ook begrijpen waarom La Palma "La Isla Bonita" genoemd wordt.

Onderaan het park bestaat de mogelijkheid om met een jeep naar Los Brecitos te gaan, je kunt de auto dan beneden laten staan en de wandeling door de krater terug maken, je hoeft dan niet meer naar boven terug te lopen wat een flinke klim scheelt! Het rijden van de route is ook erg lastig.

Als het pas geregend heeft wordt afgeraden om de wandeling te maken omdat de paden gevaarlijk glad kunnen zijn door de afgevallen dennennaalden.

Een bezoek aan het centrum van het nationaal park is heel interessant . Dit centrum ligt aan de weg van Santa Cruz naar El Paso. Hier kan men veel informatie krijgen over het park en over de andere parken op de Canarische Eilanden.

Wie op La Palma komt kan het eiland eigenlijk niet verlaten zonder dit prachtige natuurpark te hebben gezien!