Gran Canaria

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gran Canaria image

De highlights van Gran Canaria (deel 2)

Gran Canaria
Spanje
ChristaThieme

De highlights van Gran Canaria (deel 2)

Op naar het volgende deel met de highlights van Gran Canaria die wij gedurende ons jaar daar hebben ontdekt. Wellicht ben ik iets te uitgebreid want ook nu past nog niet alles in het blog. Een deel 3 komt er dus ook nog aan!

Guayadeque
Vlakbij Aguïmes ligt één van de mooiste barranco´s van het eiland. De vallei kenmerkt zich door de vele historische grotwoningen die er te vinden zijn. Via een vrij smalle weg rij je de kloof in. In eerste instantie is de weg vrij vlak en wordt er nauwelijks geklommen. Na een kilometer of drie is een dorp van grotwoningen te vinden, dat gedeeltelijk toegankelijk is voor bezichtiging. Bijzonder is de in de rotsen uitgehouwen kerk en het is zeer de moeite waard om langs een weggetje de bergwand te beklimmen en een blik te werpen in de diverse woningen die er te vinden zijn. Wanneer je recht tegenover het kerkje de oversteek naar de andere kant van de vallei, zal je merken dat je een natuurschoon tegenkomt waarvan je staat te kijken. Er stroomt zowaar een klein beekje met kraakhelder sprankelend bergwater dat heerlijk koel en goed te drinken is. Neem gerust een slokje. Geniet van de sfeer die dit geheel uitstraalt en het ruizen van het wuivende riet dat het stroompje omzoomt. Vanaf deze plaats heb je ook een prachtig zicht op de beide bergwanden met zijn honderden al dan niet bewoonde holen. Een groot deel van de holen wordt als opslagplaats gebruikt voor de oogst of voor veevoer. Het is echter een vreemde gewaarwording wanneer je ziet dat een aantal van de grotwoningen voorzien zijn van moderne gemakken zoals wasmachines en televisie. Tja, de vooruitgang is ook hier helaas niet te stoppen. Na deze stop rijden we door verder de vallei in. De kronkelende weg biedt een majestueus uitzicht en de blik op de hoog boven je uit stekende bergen beneemt je bijna de adem. Naarmate je verder de vallei in komt gaat de weg steeds meer stijgen. Aan het eind is de stijging bijna 15%. En wanneer je dan aan het eind van de weg bent, bijna op het midden van het eiland, sta je voor een restaurant, dat geheel in de rotsen is uitgehouwen. Hier kun je genieten van een heerlijke maaltijd, of drankje. Probeer eens een plaatselijke wijn en de bekende papas arugadas con mojo (in zeezout gekookte aardappeltje met een pittige rode saus). En natuurlijk moet je genieten van het geweldige uitzicht dat deze plek je biedt over het dal, waardoor je bent gekomen.

Las Palmas
Van een hele andere orde is Las Palmas, de hoofdstad van Gran Canaria. De oorsprong van de stad Las Palmas de Gran Canaria loopt terug tot 1478, toen een leger, aangevoerd door de Spaanse commandant Juan Rejón, in La Isleta aan land kwam. Deze leidde zijn troepen onmiddellijk, via de kust naar het zuiden, naar een plaats bovenop de rechterzijde van de monding van het Guiniguada ravijn. Hier loopt nu de toegangsweg naar het centrum van het eiland doorheen. Hier, waar vandaag de dag de San Antonio Abad kapel staat, sloeg hij zijn kamp op en bouwde een omheining van palmboomstammen die volop aanwezig waren in de omgeving. Juan Rejón stichtte zo, zonder dat hij het wist, de hoofdstad van de provincie die de naam Real de Las Palmas kreeg. Enkele jaren later, na de verovering van Gran Canaria in 1515, kreeg de stad zijn officiële naam, zoals iedereen die nu nog steeds kent: Las Palmas de Gran Canaria. Er is zoveel te zien in Las Palmas dat het onmogelijk is om alles op te noemen, maar we geven een paar die wij bezocht hebben: Het huis van Columbus (Casa de Cólon), het stadsstrand waarvan de bewoners zeggen dat het een kadootje van God is, de kathedraal aan het Santa Ana plein waar je vanuit de toren een prachtig uitzicht hebt, het science museum (Museo Elder), de winkelstraten de León y Castillo Mayor de Triana en het Doramas Park waar het Hotel Santa Catalina en het eethuis Pueblo Canario liggen, beide geïnspireerd op de traditionele Canarische architectuur die op magistrale wijze is nagebootst door de veelzijdige kunstenaar uit Gran Canaria, Néstor Martín Fernández de la Torre.

Cruz Grande
Wil je eens écht in het ruige binnenland gaan wandelen dan is Cruz Grande een goed startpunt. Cruz Grande ligt in het centrale bergland van Gran Canaria. Het is een goed uitgangspunt voor prachtige wandelingen naar diverse bergtoppen in de omgeving of naar San Bartolomé de Tirajana. De bergen zijn dunbegroeid met dennenbomen. Vanaf de parkeerplaats bij Cruz Grande zijn er meerdere wandelingen te maken waarvan het begin van de routes met bordjes aangegeven is. Het startpunt is op ongeveer 1250m al redelijk hoog gelegen, waardoor de uitzichten vanaf het eerste begin al schitterend zijn. De beschreven wandelingen lopen om een berg heen waardoor je een geweldig wisselend uitzicht hebt op de dalen van het Canarische berglandschap. Terwijl je langs de mooie met pijnbomen begroeide hellingen loopt, zie je bergen, ravijnen, valeien en dorpjes. Rij vanuit Playa del Inglés door San Fernando en neem de weg naar Fataga. Rij door het dorp heen naar San Bartolomé de Tirajana. Vervolg daarna de weg in de richting van Ayacata en Tejeda. Een paar kilometer voorbij San Bartolomé zie je de opvallende rots Cruz Grande in een scherpe bocht, die doorsneden wordt door de weg. Het staat ook aangegeven met een bordje langs de weg. Parkeer de auto voor of achter de rots. Er is ook een bushalte bij de rots, dus als je geen auto hebt kan je hier ook gemakkelijk komen. Er zijn hier 3 plaatsen waar wandelroutes met bordjes beginnen: links van de rots, bij de zandweg achter de rots en aan de rechterkant van de weg, op ongeveer 100m voor de rots, komende vanuit de richting San Bartolomé.

Foto's

65603.jpg
65603.jpg
ChristaThieme
9db5e.jpg
9db5e.jpg
ChristaThieme
121c0.jpg
121c0.jpg
ChristaThieme