Gran Canaria

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gran Canaria image

De highlights van Gran Canaria (deel 1)

Gran Canaria
Spanje
ChristaThieme

De highlights van Gran Canaria (deel 1)

Omdat we een jaar hebben mogen wonen op het Canarische eiland Gran Canaria, hebben we ook een jaar de tijd gehad om het eiland te verkennen. Via deze blog deel ik de mooiste en meest interessante plekjes met jullie.

Fataga
Natuurlijk staat bovenaan ons lijstje ons eigen authentieke dorpje en die dien je als eerste te bezoeken als je hier op vakantie komt! Het is een prachtig bergdorpje met karakteristieke witte huisjes en oranje daken. Gelegen in de ‘Vallei van de 1000 Palmen’ is de uitstraling van dit dorpje beschermd. Je mag niet zomaar van alles aanbouwen en zeker niet het dak knalblauw verven, ook niet het kleine afdakje van je BBQ! Dat laatste weet ik natuurlijk uit eigen ervaring. ;)
Meer over het leven in Fataga kan je vinden in de andere blogs die ik al heb geschreven of ga schrijven want ik kan je daar nog veel meer over vertellen. Een van de souvenirwinkeltjes langs de doorgaande weg in Fataga is van een Nederlandse dame die al 20 jaar in Fataga woont. Haar naam is Gieneke en ze vindt het altijd erg leuk om even gezellig te kletsen. In het Nederlands dus! Ergens midden in het dorp, in één van de vele smalle straatjes, woont ook nog een andere Nederlandse dame, Henriette, die kralenkettingen en –armbanden verkoopt vanuit haar huisje. Zelf vind ik het natuurlijk heel leuk als je een foto maakt van ons ‘oude’ huis of boomgaard, gelegen op Calle de Socorro 3 en die naar mij doormailt!

Roque Nublo
Wat wij zelf als eerste hebben gedaan is de meest herkenbare berg van het eiland gaan opzoeken en deze met eigen ogen te gaan bekijken. Roque Nublo betekent "Wolkenrots" en vanaf heel veel plekken op Gran Canaria kan je dit markante rotsblok zien. Zelfs vanuit Playa del Ingles, het meest bekende strand bij de toeristen. Als je er naartoe gaat, trek dan stevige wandelschoenen aan en neem dan wel een warm vest of jas mee, want zeker in de wintermaanden kan het weer onvoorspelbaar zijn. Ook een flesje water dien je eigenlijk altijd standaard bij je te hebben, waar je ook naartoe gaat. Het makkelijkste is om met een (huur)auto naar de bijbehorende parkeerplaats met een verkoopstalletje te rijden (staat allemaal goed aangegeven). Vanaf daar leidt een eenvoudige wandelweg naar boven, zelfs voor kinderen is dit goed te doen. Onderweg naar boven wandel je eerst langs de monnikenrots (als je ´em ziet, dan snap je waarom hij zo heet). Daarnaast krijg je mooie uitzichten voorgeschoteld en boven op het vlakke plateau aangekomen, kan je de kikkerrots zien waken over de wolkenrots. Op 1813 meter hoogte sta je na een flinke klim in een onwerkelijk maanlandschap met een 80 meter hoge rots, met uitzicht over Gran Canaria en je kan zelfs de hoogste berg van Spanje, de Teide, zien op het nabijgelegen eiland Tenerife.

Puerto de Mogán
Puerto de Mogán is een schilderachtig vissersdorpje met smalle straatjes en bruggetjes. Het ligt aan de monding van een steile vallei aan de zuidwestkust van het eiland. In het centrum, bij de haven, vind je tal van restaurants, bars en winkels en een klein strand met geïmporteerd zand uit de Sahara. De heerlijke terrasjes bij de jachthaven is dé plek om te genieten van een drankje in een idyllische en bloemrijke omgeving. De Canario´s noemen het dorpje ook wel "Het Venetië van de Canarische Eilanden", doordat de vissershaven met vele smalle kanalen verbonden is met de jachthaven. Eén maal per week vindt hier een gezellig drukbezochte markt plaats.

Caldera de Bandama
Caldera de Bandama is een majestueuze krater van een vulkaan, een herinnering aan de vulkanische oorsprong van de Canarische Eilanden. Deze krater is ontstaan door het ineenstorten van het land na een vulkaanuitbarsting, nadat de magmakamer (de holte waar alle magma zich verzameld had) die zich eronder bevond, zich geleegd heeft. De hoogste rand van de krater is de Pico de Bandama, waar je een mooi uitzicht hebt op de krater en het omringende landschap. De krater is ongeveer 1000 meter breed en 200 meter diep. Via een wandelpad kan je naar de bodem van de krater lopen, een uitdaging die onze jongens niet hebben kunnen weerstaan. De meiden zijn op 1/3e van de kraterwand blijven wachten, daar niet iedereen de juiste schoenen aan had om via het slipperige vulkanische gesteente naar beneden te wandelen. Caldera de Bandama is vernoemd naar de Nederlander Daniel van Damme, die hier in de 16e eeuw kwam. De volgorde van de vulkaanuitbarsting is perfect beschreven op de informatieborden aan het begin van het wandelpad. Als je moe maar voldaan weer uit de vulkaan geklommen bent, kan je eventueel wat eten en drinken in een klein restaurantje bij de ingang. De ingang is trouwens redelijk goed verstopt tussen wat huizen, dus wel goed zoeken!

Aguïmes
In de nabijheid van het vliegveld is een klein dorpje genaamd Aguïmes met een hele mooie historische kern. In het centrum staat de parochiekerk van San Sebastián een stenen gebouw in de stijl van een kathedraal, met een gevel die een van de beste voorbeelden van de Canarische Eilanden neoklassieke architectuur Het was uitgeroepen tot een Nationaal Artistieke Historisch Monument in 1981. Onze kinderen vonden het vooral leuk dat door het schattige dorpje heel veel bronzen standbeelden geplaatst zijn van dieren en mensen. Het was tijdens de wandeling in elk straatje en steegje zoeken naar de volgende uitbeelding.

En dan blijkt de blog langer te zijn dan de beschikbare ruimte. Op naar deel 2 dus!

Foto's

660fc.jpg
660fc.jpg
ChristaThieme
eab70.jpg
eab70.jpg
ChristaThieme
75546.jpg
75546.jpg
ChristaThieme
544cb.jpg
544cb.jpg
ChristaThieme
02a64.jpg
02a64.jpg
ChristaThieme
b39f8.jpg
b39f8.jpg
ChristaThieme
8c7dd.jpg
8c7dd.jpg
ChristaThieme