Gran Canaria

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gran Canaria image

Leven in de rotsen van Barranco de Guayadeque

Gran Canaria
Spanje
ChristaThieme

Leven in de rotsen van Barranco de Guayadeque

Het binnenland van Gran Canaria is ruig en bevat vele grotten. De oorspronkelijke Canario's, de Guanchen, gebruikten vele grotten in hun dagelijkse leven. Sommigen dienden als begraafplaats of als opslagplaats. Andere grotten werden in de pre-Spaanse tijd verder uitgehakt om als grotwoning te dienen. Overhangende delen werden dicht gebarricadeerd (vaak met planken, tegenwoordig met golfplaten) of dicht gemetseld om als onderkomen voor de geiten te dienen. De grotwoningen kunnen zich laag, halverwege de bergwand of helemaal boven op de top bevinden.

Nog steeds wonen er Canario's in de grotwoningen. De rotswanden van deze woningen zijn vaak witgekalkt. Deze grotverblijven zijn soms van alle gemakken voorzien. Airco of verwarming hebben ze niet nodig want de temperatuur blijft binnen het hele jaar door hetzelfde.

Vlakbij Barranco de Guayadeque ligt Cuevas Bermejas. De inwoners van dit dorp wonen in de authentieke grotwoningen en treden daarmee in de voetsporen van hun voorouders. De wandelroute door de schitterende natuur en het dorp met grotwoningen is voor de gemiddelde wandelaar goed te doen. Het is bij uitstek een prachtige plek om verschillende soorten grotwoningen te zien.

Behalve grotwoningen zijn ook verschillende grotkerken op Gran Canaria. De meesten zijn vrij eenvoudig met een entree bestaande uit een deur in de rotswand en een simpel kruis boven op de rots. Het interieur is vaak ook grotendeels uitgehakt. In vergelijking met andere grotkerken is de entree van de kerk in het nabije Baranco de Guayadeque erg decoratief door de diverse uitgehakte lagen in de wand en gemetselde trappen. Daarnaast staan aan weerszijden van de trap twee beelden; een mannelijk en vrouwelijke Guanchen.

In de meeste grotkerken is het interieur grotendeels uitgehakt, zoals bijvoorbeeld het altaar, enkele nissen en de preekstoel. Het rotsachtige interieur en het lage plafond geven de kerk een aparte sfeer. De kerk wordt tegenwoordig weinig gebruikt en is voornamelijk een toeristische attractie. Je mag daarom zelf een preek afsteken tegen je reisgenoten of achter in de kerk de biecht afnemen. En bij een kerk hoort natuurlijk ook een café. De bar is in een naastgelegen grot uitgehakt en je kan daar rustig een drankje bestellen.

Rij vanaf Cuevas Bermeja richting Aguïmes wat trouwens ook een erg mooi en vrij authentiek dorp is om te bezichtigen. Rij richting Ingenio en sla na het centrum van Aguïmes linksaf naar de GC-103. Deze smalle straat loopt langs het historische centrum van de stad en komt vervolgens bij de Barranco uit. . Volg een bordje naar restaurarant Tagoror welke aan het einde van het ravijn ligt. Na een korte rit over een smal weggetje kom je bij een doodlopende brede weg die goed begaanbaar is en tot het einde van de barranco loopt. Je komt vanzelf langs de kerk met de bijbehorende woningen waar de je auto eenvoudig voor de kerk op een parkeerplaats aan de rechterkant kan parkeren. In het dorpje kan je ook een wandeling maken langs de steile rotswanden en de nog bewoonde grotwoningen.

Er zijn ook twee grotrestaurants in de buurt. Vervolg de weg die eindigt bij het grotrestaurant Tagoror. Je kan parkeren langs de weg voor de ingang van grotrestaurant Vega. Er loopt een pad rondom de bergtop van Montaña las Tierras waarop restaurant Vega en restaurant Tagoror gebouwd zijn. De bergtop ligt op een hoogte van 950m. De wandeling begint links van de ingang van restaurant Vega op een geplaveid weggetje dat naar beneden loopt. Het uitzicht over het dal is overweldigend. Je ziet indrukwekkende rotsformaties en je ziet de weg waarover je gekomen bent prachtig door het dal slingeren in de richting van de zee. Aan de rechterkant van het pad kom je langs vakantiehuisjes die in de rots zijn uitgehouwen. Het pad eindigt bij het terras van het grotrestaurant Tagoror.

Tagoror is een populair restaurant waar je van lokale Canarische specialiteiten kan genieten. Het is heerlijk om buiten te zitten op het terras, maar vergeet ook niet om eens binnen te kijken, waar vele ruimtes zijn uitgehouwen in de rotsen. Er is ook een leuke souvenirswinkel binnen waar je lokale heerlijkheden kunt kopen.

Foto's

19106.jpg
19106.jpg
ChristaThieme
bb76d.jpg
bb76d.jpg
ChristaThieme
542ea.jpg
542ea.jpg
ChristaThieme
5bbac.jpg
5bbac.jpg
ChristaThieme
e11d8.jpg
e11d8.jpg
ChristaThieme
dba65.jpg
dba65.jpg
ChristaThieme
4b91c.jpg
4b91c.jpg
ChristaThieme