Barcelona

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hospital Sant Pau

Barcelona,
Spanje


Niemand komt graag in het ziekenhuis, zeker nu niet. Maar er zijn uitzonderingen. Het Hospital Sant Pau in Barcelona is één van de mooiste ziekenhuizen ter wereld en een must see voor liefhebbers van het Modernisme Català, de Catalaanse variant van de Art Nouveau en Jugendstil. Sinds 2014 is het Hospital opengesteld voor publiek en zijn ook gezonde mensen welkom.

Het ziekenhuis is in 1902 ontworpen door Lluís Domènech i Muntanter, de leermeester van Gaudi en bestaat uit 26 paviljoens die gekenmerkt worden door sierlijke vormen en prachtige kleuren. Ze zijn onderling verbonden door een doolhof aan ondergrondse gangen en buiten vind je tuinen en pleinen. Hoewel het hele complex grandeur uitstraalt door de enorme kroonluchters, kunstwerken, glas-in-lood ramen en palmbomen, is het Hospital gebouwd voor de armere inwoners van Barcelona. De filosofie hierachter is dat zieke mensen eerder beter zouden worden in een mooie omgeving.

Het Hospital Sant Pau ligt op steenworpafstand van de Sagrada Familia, maar wordt vaak over het hoofd gezien. Het is er daarom vrij rustig. De entreeprijs is 15 euro p.p. maar op 12 februari, 23 april, 24 september en elke eerste zondag van de maand is het gratis te bezoeken.

Op de foto zie je het Sant Rafael Paviljoen, waar het interieur er nog precies uitziet als in vroeger tijden. Van de buitenkant zal ik later een foto plaatsen.