Ljubljana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Kathedraal van Ljubljana

Ljubljana,
Slovenië


Ik hou enorm van kerken . Ik ag er altijd naar binnen of ze nou groot of klein zijn. De sfeer, de stijlen het fascineert ons altijd. Zoals ook dexze kathedraal - de Sint-Nicolaas kathedraal.

De kathedraal van Ljubljana (Sint-Nicolaaskerk) is de belangrijkste kerk van de stad en torent hoog boven Pogačarjev trg in de historische oude binnenstad. Ondanks een geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw, dateert de huidige kathedraal uit een 18e-eeuws ontwerp van architect Andrea Pozzo, een elegant barok gebouw met dubbele torens en een enorme centrale koepel.

Het zijn de weelderige interieurs die de meeste aandacht trekken - een uitgestrektheid van roze marmer, wit stucwerk en verguldsel, rijkelijk versierd door veel van de meest prominente kunstenaars van de stad. Hoogtepunten zijn onder meer de fresco's in barokstijl van kunstenaars Giulio Quaglio en Matevž Langus; een paar bronzen muren opgericht ter ere van wijlen paus Johannes Paulus II; en het prachtige houtsnijwerk dat de koorbanken, het orgel en het altaar versieren - het handwerk van de Italiaanse beeldhouwer Francesco Robba.