Servië reisblogs

Kosovo. Het Zwembad

medendorpa was er (tot 10 jul 2011) Gepost op 30 jul 116 reacties

Iedereen heeft wel zo zijn eigen gedachten over Kosovo. Met een flinke dosis vooroordelen in mijn bagage ging ik dan ook naar Kosovo. Ik had het allemaal prima uitgedacht, eerst Servië bezoeken, auto huren en dan door naar Kosovo. Ik kreeg echter al snel door dat dat plannetje weinig kans van slagen had. De grensovergangen Servië – Kosovo werden me afgeraden vanwege de grilligheid van de douaniers. En met een auto met Servische nummerplaten door Kosovo rijden staat bijna gelijk aan zelfmoord, aldus mijn Servische contact persoon.

Tenslotte maar besloten om via Wenen rechtstreeks op Pristina te vliegen, minder avontuurlijk, wel zo zeker. Bij binnenkomst in de kleine aankomsthal op het vliegveld van Pristina kun je niet onder een muurvullende foto uit van een Kosovo dat je vriendelijk welkom heet, maar vooral ook vraagt om te investeren in dit land.
Buiten de aankomsthal begrijp je al waarom, een chaos van gedruk en geduw in het veel te kleine luchthavengebouw dat doet denken aan elk willekeurig vliegveld in een ontwikkelingsland. De met gaten gevulde tweebaansweg die naar het vliegveld leidt, bevestigt dit beeld nog eens.
Gelukkig werd ik keurig door de drukte geloosd door Fran, een welbespraakte Kosovaar die 25 jaar in Nederland heeft gewoond en nu sinds 2 jaar terug is in zijn geboortedorp. Een dorp dat volledig in bezit is van zijn familie. Naast hem woont zijn broer, tegenover hem zijn vader en ga zo maar verder. Grond verkopen aan een buitenstaander is er dan ook niet bij.
Vanuit Fran zijn huis heb je een fraai uitzicht over de akkers. Waar mais, aardappelen en druiven groeien, met op de achtergrond de bergketen die Kosovo van Montenegro scheidt. Het leven gaat hier duidelijk een paar tandjes langzamer dan bij ons. Gelukkig maar, want bij een temperatuur van zo’n 33 graden kun je ook niet al te veel doen.

Nu valt er ook niet veel te doen in Kosovo. De industrie die er was is volledig kapot door de vele jaren van ellende die het land heeft moeten ondergaan. Het alternatief, naast kleinschalig boeren, is de dienstverlening. Dokters en tandartsen zijn gewild. Met een gemiddeld inkomen van EUR 250 per maand weliswaar niet te betalen voor locale Kosovaren, maar wel voor de 0.5 miljoen Kosovaren die in landen als Zwitserland en Duitsland werken en wonen.
Ook benzinestations blijken in trek. Om de 5 kilometer kom je er wel eentje tegen. Meestal zonder klant trouwens. Dit komt doordat als iemand iets succesvol opstart het zeer snel gecopieerd wordt.

Zo ook het zwembad. Een verademing na een lange dag in de hitte. Een prachtig bad waar we in Nederland nog een puntje aan kunnen zuigen.. Het heeft onder andere twee vijftig meter baden naast elkaar, met duikplanken, glijbanen, zonneweide, cafetaria , zwemshop en meer dan genoeg zitjes en parasols. Entree €1,5. Een verhoging van 50% vergeleken met vorig jaar, maar nog altijd niet voldoende om de investering terug te verdienen.
Vijf jaar geleden is het zwembad gestart door een terug gemigreerde Kosovaar. Nu wordt ook dit concept vlijtig gecopieerd en hebben de omliggende dorpen ook hun eigen splinternieuwe zwembad.

Als ik ‘s avonds de dag de revu laat passeren onder het genot van een heerlijke vis en een goed glas wijn, kan ik niet anders dan concluderen dan dat dit land nog een lange weg te gaan heeft, maar ook dat de uiterst vriendelijke bevolking een goede toekomst verdient.

medendorpa Positie 601 (440 p.) Lid sinds 31-10-2009 Foto's en tips: 54 Blogs: 2 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

De opening van het magazijn
2 0
Gepost op 13 augustus
India Tamil Nadu

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

ik kom zelf uit kosovo en ik heb heel veel serviers uit belgrado vranje nummer platen in me stad gezien niemand ging ze uitschelden of naar hun kijken dus ik zou zegen je kan gewoon gaan en de douane is dicht alleen om de mensen die willen eten smokelen aan pakken maar gewone burgers niet want jij bent niet betroken aan de demostraties daarooo

groetjes:D

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Dapper maar naief idee inderdaad.
Mooi sfeerbeschrijving van dit landje waar we eigenlijk maar 1 ding van kennen.
Zou wel meer willen weten over het landschap.

trudyvermeij

Door: trudyvermeij • Geplaatst op

Goed beschreven blog over een land dat veel te lijden heeft gehad!

GrietBuis

Door: GrietBuis • Geplaatst op

Goed beschreven blog over dit gebied waar volgens mij nog maar weinig reizigers heengaan. Jullie bevalt het wel zo te lezen omdat je er vorig jaar ook was.
Geen idee waar de reactie van Sami opslaat.

pdanielse

Door: pdanielse • Geplaatst op

Mooi verhaal en interessant!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.