West Rusland

'456963' door corriedewinter '456963' door corriedewinter

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

Bloemetjes plukken in

corriedewinter

We zijn hier in de oudste stad van Rusland, Novgorod. De stad, strategisch gelegen aan de Wolga, is in de 9e eeuw gesticht door Scandinavische handelaren. Op de Yaroslavlhof, de plaats waar markten gehouden werden, maar die nu overgroeid is met gras, staat een tiental kerken uit de 12e tot de 17e eeuw. Deze meisjes plukken bloemetjes bij de kerk van Pareskeva Pyanitsa uit 1207. PP is de beschermheilige van de handel, de kerk werd dan ook gesticht door overzeese kooplieden.

'515339' door corriedewinter '515339' door corriedewinter

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

Terug in de tijd in..

corriedewinter

We zijn met de bus van Novgorod Veliki naar het museumdorp Vitoslavlitsy gereisd, een tocht van ongeveer 30 minuten. In het dorp, gevestigd op de oorspronkelijke plaats met die naam, staan zo'n 26 houten gebouwen uit heel Rusland, waaronder een kerk en een molen. Als je hier loopt heb je niet het gevoel dat je in een museum bent, zo groot is het terrein. Hier veegt Volga de veranda van haar boerderij, waar je ook binnen kunt kijken. Volga ziet eruit als een Matroesjka, een boerin met de naam Matrjona. De bekende houten poppetjes zijn ervan afgeleid. Entree ongeveer 2 euro

'532245' door corriedewinter '532245' door corriedewinter

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

De witte kerken van..

corriedewinter

Als je een rondreis maakt in Rusland moet je zeker de zeven witte monumenten van Vladimir en Suzdal gaan bekijken. Eerder liet ik jullie al enkele monumenten in Soezdal zien en nu neem ik jullie mee naar de Maria Hemelvaart kathedraal in Vladimir. We zijn naar boven geklommen naar een kathedraal die tot in de 16e eeuw een van de grootste kerken van Rusland was. Hij stond zelfs model voor de gelijknamige kathedraal in het kremlin van Moskou. De kathedraal werd in 1158 gebouwd in opdracht van prins Adrei I in zijn hoofdstad Vladimir. Prins Andrei werd net als andere heersers van Vladimir-Suzdal bijgezet in de crypte van de kerk. De kerk is een museum, maar er worden ook diensten gehouden. Deze dames staan even bij te praten voordat de dienst begint. Het was een hele klim voor ze.

'526783' door corriedewinter '526783' door corriedewinter

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

Fijn spelen in...Vlad

corriedewinter

Dit meisje ontmoette ik in Vladimir, vlakbij de kathedraal waar een ander meisje aan het vliegeren was (zie vorige foto) Galina (10) is nog maar net uit school en draagt haar schooluniform nog. Sinds 2013 zijn schooluniformen weer verplicht in Rusland. De meeste ouders en kinderen zijn blij met de terugkeer. Vooral voor ouders met veel kinderen was het erg kostbaar om hun kinderen goed gekleed naar school te sturen; ouders met een laag inkomen krijgen zelfs 30% korting. Iedere school heeft zijn eigen uniform,maar basisschoolmeisjes heb ik niet anders dan in een donkere overgooier en een wit bloesje met kant gezien. Bij feestelijke gelegenheden nog een paar enorme strikken in de vlechten en de kinderen zien er keurig uit. Oudere leerlingen vinden een uniform ook prettig, het geeft een gevoel van gelijkheid. 'We gaan naar school om te leren, niet om met elkaar te concurreren' zei een leerlinge destijds bij een interview op de Russische tv. Galina weet niet beter, zij huppelt weer naar het klimrek.

'531905' door corriedewinter '531905' door corriedewinter

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

Het gewone leven in..

corriedewinter

We zijn een paar dagen in de oudste stad van Rusland, Veliki Novgorod. De stad, strategisch gelegen aan de Wolga, is in de 9e eeuw gesticht door Scandinavische handelaren. Er is veel te zien, zoals de Yaroslavlhof, de plaats waar markten gehouden werden, waar wel tien kerken uit de 12e tot de 17e eeuw naartoe zijn gebracht. Hier heb ik eerder een foto van geplaatst. Aan de achterkant van ons echt Russische hotel, waar het ontbijt nog precies afgemeten wordt, zie je hoe de mensen wonen. Er staat een oorspronkelijk houten huis met daaromheen Sovjetflats. De auto's hebben een eigen parkeerplek en er is een poging gedaan om een speeltuintje te maken. Zonder hoge hakken ben je niet gekleed, dus de dame stapt dapper door de plassen. Echt Rusland.

'536302' door Sambroekman '536302' door Sambroekman

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

Kizhi Island

Sambroekman

Kizhi is een van de weinige plekken in Rusland die zijn opgenomen in de Unesco Werelderfgoedlijst. Het eiland beschikt over een typisch Karelisch dorp, een aantal molens en uiteraard de authentieke houten kerk die zichtbaar is op deze foto. Bijzondere is dit kerkencomplex is gebouwd zónder het gebruiken van spijkers.

'36376' door JannavEek '36376' door JannavEek

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

Treincontrole

JannavEek

Treinen van Helsinki naar Sint Petersburg | We naderen de grens Finland - Rusland. In de warme coupé zit ik verscholen achter het gordijntje, en kiek wat door het raam. Het lijkt er dan op dat ik gespot ben. Dit geeft geen gemakkelijk gevoel: moeilijkheden wil je hier tenslotte niet krijgen.

'369393' door Wyanda '369393' door Wyanda

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

Sophia kathedraal...N

Wyanda

Foto van de Sophia Kathedraal in Novgorod. Het is de bakermat van Rusland. Het was prachtig weer en met de heldere lucht is het witte kalk een mooi contrast.

'419015' door CindysPhotoos '419015' door CindysPhotoos

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

Huis in Staraia...Slo

CindysPhotoos

Huizen zoals deze hebben we volop gezien in Rusland, maar de auto en de tuinierende dame maakte deze foto af.

'549826' door JosHaarman '549826' door JosHaarman

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

Vladimir, een...intro

JosHaarman

Vladimir, kleine en korte stop aan de trans Mongolië express spoorlijn, biedt je een inkijkje in het echte Rusland. Sla hem niet over en combineer met Soezdal!

'408297' door ronderegt '408297' door ronderegt

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

Waar ben ik

ronderegt

Rusland, op de motor ergens tussen Sint Petersburg en de grens met Estland is tijdens een korte stop deze foto gemaakt. Een landkaart met Russische benamingen is aan te bevelen, makkelijker om toch te weten waar je exact bent, maar ja reizen moet toch ook avontuurlijk blijven.

'426621' door agrotewal '426621' door agrotewal

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

Gescande soberheid

agrotewal

De eerste keer dat we met de caravan naar (toen nog) de Sowjet Unie gingen, hebben we ons verbaasd over de soberheid van bijvoorbeeld de markten. Dit is een markt in Minsk, waar de vrouwen producten van het platteland verkochten. De worteltjes gingen per stuk en de aardbeitjes werden verkocht per borrel glaasje.

'550342' door corriedewinter '550342' door corriedewinter

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

Bid en werk in...Vlad

corriedewinter

We lopen rond in een klooster in Bogoljoebovo, nu een buitenwijk van Vladimir, destijds de plaats waar Prins Andrei Bogolyubsky een residentie had. Deze residentie werd gebouwd tussen 1158 en 1165 aan de monding van de Nerl rivier. De Russisch Orthodoxe kerk gelooft dat Bogolyubovo gebouwd is op de plek waar Andrei een visioen had van de Maagd Maria die hem opdroeg om op deze plek een kerk en een klooster te bouwen. Van het oorspronkelijke kerkje is niet veel over, de resten kun je bewonderen onder een glasplaat. Het klooster is nog volledig intact. Momenteel wonen er ongeveer 100 nonnen in het klooster, onder leiding van abdis Elena. Het klooster is zelfvoorzienend; voor het zware werk lopen er wat sterke jongemannen rond. De nonnen lezen psalmen, bidden voor het zielenheil van de doden, de gezondheid van de levenden en in het algemeen voor het Russische land. Deze non is op weg naar het avondgebed. Fotograferen van dichtbij wordt niet zo op prijs gesteld.

'559840' door corriedewinter '559840' door corriedewinter

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

Romantisch moment in.

corriedewinter

Deze jongeman heeft zijn meisje mee uitgevraagd en dat doe je in Rusland ouderwets met een roos. In het openbaar affectie tonen is niet zo de gewoonte en zeker niet als er mensen staan te kijken. Later zie ik ze toch hand in hand staan. Lief hoor. De foto is gemaakt op een heuvel in Soezdal, een romantische plaats, die geheel onder De Russische monumentenzorg valt. Er staan bijvoorbeeld veel houten kerken.

'324945' door poetin '324945' door poetin

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

Kremlin van Veliki...

poetin

Dit kerkje staat binnen de Kremlin muren van het stadje Veliki Novgorod ergens halverwege tussen St. Petersburg en Moskou. Dit Kremlin is het oudste van Rusland. Het is schitterend! Met oude rode stadsmuren, gouden 'uien'- torens, en stille kerkjes. Race dit stadje niet voorbij. Het geeft een eerlijk beeld hoe een hedendaagse Russische provinciestad leeft. Met als hoogte punt zeker dit Kremlin!

'419020' door CindysPhotoos '419020' door CindysPhotoos

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

Russische bolide

CindysPhotoos

We hebben veel van deze auto's gezien in Rusland. Deze man stond te wachten op zijn vrouw die aan het shoppen was op de markt.

'222030' door ascholz '222030' door ascholz

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

Een vissertje

ascholz

Zo maar een momentopname van een visser op het eiland Kishi

'218333' door Hester '218333' door Hester

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

Under Construction

Hester

Zoals in de meeste Russische steden die wij dit jaar bezochten werd ook in Novgorod flink verbouwd. Ongeveer alle gebouwen binnen het kremlin waren under construction. Dit zorgde hier en daar voor beperkt zicht op een bezienswaardigheid, maar leverde tegelijkertijd ook leuke foto's op.

'197515' door Hester '197515' door Hester

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

Vlinder

Hester

Eén van de vele vlinders in één van de vele kloostertuinen van Suzdal.

'57017' door RichardvandenBelt '57017' door RichardvandenBelt

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

Suzdal

RichardvandenBelt

Het dak van een kerkje in het openluchtmuseum van Suzdal.

'84398' door heidi88 '84398' door heidi88

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

Oma

heidi88

dit oma-tje kwamen we tegen tussen Novgorod en St Petersburg

'198203' door Hester '198203' door Hester

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

Op slot

Hester

Gesloten deur in het Ipatiev Monastery.

'324334' door poetin '324334' door poetin

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

Lake Nero

poetin

Bij de plaats Rostov Velikij, één van steden van de Gouden Cirkel, ligt Lake Nero. Een oase van rust met tegen de achtergrond met Spaso-Yakovlevsky klooster. Een fantastische plek om te relaxen, het adembenemende klooster te bezoeken. En dat alles zonder dat met iemand anders te hoeven delen. Paradijselijk!

'376694' door morealin13 '376694' door morealin13

RuslandWest Rusland

RuslandWest Rusland

Vyborg

morealin13

Als je ooit overland Rusland in wilt. Ga dan via Lapareenta en dan met de bus naar Vyborg toe. De reis ging bij ons vlekkeloos en je kan dan in Vyborg rustig de Russische invloeden tot je nemen. We overnachten in dit hotel. Het is een boothotel, die niet echt goed aangeschreven staat op internet. Wij hadden zelf er weinig problemen mee. Het was goedkoop en schoon en je hebt een mooi uitzicht, alleen jammer dat ons raam niet open kon anders had ik een betere foto gemaakt!