Moskou foto's & tips

'518174' door Sambroekman '518174' door Sambroekman

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Een winteravond op he

Sambroekman

Het sfeervolle Rode Plein in Moskou is in het avondlicht nog een tikkie aantrekkelijker. De sneeuwval tovert het geheel om in een sprookjesachtig en kleurrijk decor.

'505121' door pensionado '505121' door pensionado

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Huis van Tolstoj (3)

pensionado

Het meest interessante van de vele vertrekken in het grote houten winterverblijf van graaf Lev Tolstoj is diens ruime, maar sober ingerichte werkkamer. Het is een hoekkamer op de bovenverdieping achter in de gang voorbij de grote salon waar gasten ontvangen werden. Tolstoj's schrijfbureau staat er alsof hij het net verlaten heeft. Zijn pennen liggen op het blad samen met inktpot en inktkussen. Twee kaarsen verlichten zijn bureau. In plaats van toe te geven dat hij bijziend was, zaagde hij stukken van de poten van zijn stoel om dichter op het papier te zitten. Hier schreef hij zijn laatste grote roman Opstanding die tot zijn excommunicatie leidde. Het huis werd al in 1921 in opdracht van Lenin tot museum gemaakt en is daardoor bewaard in de staat waarin Tolstoj en zijn gezin het bewoonden.

'139748' door janlodewijks '139748' door janlodewijks

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Rode Plein

janlodewijks

Het Rode Plein bij nacht, het hoogtepunt van Moskou, 700 meter lang en 130 meter breed. De naam Rode Plein bestaat al sinds de 17e eeuw. Rood betekent namelijk ook mooi in het Russisch. Aan dit indrukwekkende plein ligt het o.a. het Kremlin (links) dat vanouds de zetel van de regering is en het meest bekende bouwwerk: de Basiliuskathedraal(rechts). Zie voor uitstapjes de TIP

'491893' door MKamman '491893' door MKamman

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Le Corsaire @ Bolshoi

MKamman

Le Corsaire betekent 'de piraat' en vertelt het verhaal van de piraat 'Conrad' die over woeste zeeën reist om zijn harem vriendinnetje 'Medora' te redden. Ik heb de mooie ervaring mogen hebben om dit ballet te zien in het Bolshoi theater in Moskou. Als je ooit naar Moskou gaat, ga dan zeker naar een ballet of opera toe. Het is niet goedkoop (wij betaalden voor redelijk ok plekken €129 pp) maar het is de 3.5 uur meer dan waard. Het klinkt lang, maar na iedere akte heb je even pauze. Ik was met drie vriendinnen en het was één van de hoogtepunten van onze trip naar Moskou!

'459924' door corriedewinter '459924' door corriedewinter

RuslandMoskou

RuslandMoskou

The young ones in...M

corriedewinter

Dit meisje ziet er lekker stoer uit, maar ze doet geen vlieg kwaad. Ze poseert voor een muur vol graffiti; er mag vrij gespoten worden. Het verbaast me wel, zoiets had ik in Moskou niet verwacht. Ik moet denken aan de anarchistische tv film 'The Young Ones' uit 1986. De zoete liedjes van Cliff Richard uit de oorspronkelijke film uit 1961 werden bij deze comedy samen met hem door de nieuwe Young Ones ingezongen. Kijken? https://www.youtube.com/watch?v=0P_hCbORq_s "Living Doll' stond wel 10 weken in de Top 40!

'292060' door leonvanmaenen '292060' door leonvanmaenen

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Ondergrondse...museum

leonvanmaenen

Het metrostation Mayakovskaya is een van de mooiste van Moskou en is genoemd naar de Oekraïense dichter Mayakovsky. Het interieur doet heel modern aan maar komt uit de Stalinistische periode, 1938. In de Russische hoofdstad kun je de hele dag in de metro rondreizen om alleen al het interieur te bewonderen. Het ene station is nog mooier dan het andere.

'456784' door corriedewinter '456784' door corriedewinter

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Bolshoi theater

corriedewinter

Rusland is veel in het nieuws, de roebel keldert, men doet massaal inkopen; morgen kan alles anders zijn. Toch gaat het gewone leven door; er zijn prachtige balletvoorstellingen in het Bolshoi theater dat je hier ziet. Wij waren hier in mei en hadden geen tijd om dit theater te bezoeken. Nu gaan we dit virtueel doen, namelijk in bioscoop Pathe Den Haag. 'Live in High Definition digital projection' is een topproductie van het het Bolshoi Ballet. De balletten worden speciaal voor de bioscoopschermen met tien camera's gefilmd in HD, met 5.1 Sound. Met geavanceerde transmissietechnieken worden de voorstellingen per satelliet live de wereld over gestraald.

'491602' door MKamman '491602' door MKamman

RuslandMoskou

RuslandMoskou

St. Basil's detail

MKamman

De gekleurde uiendakjes van de St. Basil's Kathedraal hebben op de één of andere manier een magische werking op mij. Ik heb ze in alle hoedanigheden mogen zien, tijdens het blauwe uurtje, 's avonds, tegen strakblauwe lucht, en het blijft maar intrigeren. Het is dan ook niet voor niets één van de bekendste bouwwerken in Moskou!

'504847' door corriedewinter '504847' door corriedewinter

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Bruggen in een...ware

corriedewinter

Op het Rode Plein kan je het gebouwencomplex aan de oostkant niet missen: de prachtige handelshuizen uit 1894 , nu bekend onder de naam warenhuis Gum, vroeger een overdekte markt. Tijdens het Sovjettijdperk waren er maar twee staatswinkels in Moskou, GUM en Tsum (hoofdwarenhuis en centraal warenhuis) De mensen stonden tot op het Rode Plein in de rij om iets te bemachtigen, maar er was nauwelijks voorraad. Nu staan de mensen niet in de rij; de gewone Moskovieten kunnen zich het niet permitteren om iets te kopen. GUM bestaat namelijk uit meer dan 200 zeer exclusieve winkels, met exclusieve prijzen. Het complex heeft drie straten van drie verdiepingen en een aantal zijstraten, die weer verbonden zijn door bruggen. Op de kruispunten zijn fonteinen geplaatst en het geheel heeft een glazen overkapping, waardoor veel licht binnenkomt. Toch is het niet stil in GUM. Mensen komen wel een ijsje eten of ze gaan naar de pizzeria (aan het eind bij de gekleurde parasols) De prijzen daar zijn goed te doen.

'462791' door corriedewinter '462791' door corriedewinter

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Zjoekov, held van de.

corriedewinter

Op het Rode Plein, vlakbij het historisch museum, is dit beeld niet te missen. Het stelt maarschalk Georgjii Zjoekov voor, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zowel in Stalingrad als Berlijn grote overwinningen op de nazi’s behaalde. Hij was de enige die af en toe tegen Stalin durfde op te treden. Stalin duldde geen kritiek, maar wilde Zjoekov toch niet kwijt en degradeerde hem toen maar naar Odessa, een onbelangrijke post aan de Zwarte Zee. Later werd hij weer in eer hersteld en in de regering van Chroetsjov opgenomen. Dit duurde echter niet lang en weer volgde degradatie. Nu is dit alles vergeten en staat de in eer herstelde held sinds 1995 hier op Manezjnaja Plosjtsjad.

'521921' door corriedewinter '521921' door corriedewinter

RuslandMoskou

RuslandMoskou

'Opzij, opzij, maak..

corriedewinter

De metro van Moskou is heel speciaal, want Stalin wilde daarmee het volk toegang geven tot verschillende kunstvormen. Sommige stations zijn dan ook ware paleizen (zie eerdere foto's). De eerste lijnen waren klaar in 1935, een aantal maanden te laat, want Stalin wilde de metro openen in oktober 1934. De Nederlander Schermerhorn, die o.a. samen met de latere president Chroetsjov aan de metro werkte, wilde dat zo veilig mogelijk doen, maar Stalin had daar geen boodschap aan. Schermerhorn moest de vertraging met de dood bekopen. Later, onder Chroetsjov, volgde rehabilitatie. Het is ontzettend druk in de metro's, maar de treinen rijden in het spitsuur om de de paar minuten.Als je oplet, hoef je niet te verdwalen, want je kunt aan de stem horen welke richting je opgaat. Ga je naar het centrum, dan hoor je een mannelijke omroepstem, rij je van het centrum af, dan hoor je een vrouwenstem. Dit is een gewoon metrostation van de ringlijn, het is niet zo mooi versierd, je gebruikt de trein om van A naar B te komen en de mensen hebben haast. Mevrouw vormt een een rustpunt in de drukke massa.

'358032' door Goldman '358032' door Goldman

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Sint Basilius...kathe

Goldman

De kathedraal werd tussen 1555 en 1560 gebouwd in opdracht van Ivan IV (Ivan de Verschrikkelijke), ter ere van diens overwinning op de Tataren in de stad Kazan. Een legende verhaalt dat Ivan de architect, Postnik Jakolev, bijgenaamd Barma de mompelaar, na voltooiing van zijn werk vroeg of hij een nog mooier gebouw kon maken. Toen de architect bevestigend antwoordde, liet de tsaar hem de ogen uitsteken, om er zeker van te zijn dat de Pokrovkathedraal het mooiste gebouw zou blijven. Dit is echter een mythe; de architect heeft daarna nog andere gebouwen ontworpen. De volledige naam van het kerkgebouw luidt Sobor Pokrova, tjsto na rvoe (????? ???????, ??? ?? ???), hetgeen "Kathedraal van de voorbede van de Moeder Gods op de greppel" betekent. De Pokrovkathedraal verving een oudere verlaten kerk op dezelfde plaats.

'509240' door RobHoekstra '509240' door RobHoekstra

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Ijskoud Moskou

RobHoekstra

Ik vond Moskou letterlijk en figuurlijk een koude stad. De dag dat ik aankwam sneeuwde het en was het er erg koud. Ook de mensen vond ik niet de meest vrolijke die ik ben tegen gekomen. Ook niet vervelend hoor maar een glimlachje hoef je niet van iedereen te verwachten. Een Russin vertelde mij dat lachen wordt gezien als een teken van zwakte en de Russen er daarom niet hun hobby van hebben gemaakt. Maar goed, misschien maakt dit Moskou ook wel weer zo'n boeiende stad. Hier de bekende St. Basilius kathedraal op het Rode plein.

'495118' door corriedewinter '495118' door corriedewinter

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Blauw uurtje op het..

corriedewinter

We boffen dat we tijdens het blauwe uurtje bij het Kremlin arriveren. De poorten zijn dan gesloten, maar de aangelichte muren en torens bieden een sprookjesachtige aanblik en bovendien is het er heel rustig. Kremlin betekent letterlijk 'Vesting binnen een stad'. De muur die het geheel omzoomt is voorzien van een groot aantal torens. Via twee van die torens hebben bezoekers toegang tot het Kremlin. Links zie je één van de mooiste en belangrijkste Kremlintorens : de Verlosserstoren (Spasskaja basjnja). De toren werd in 1491 ontworpen door Pietro Antonio Solari. Al rond het jaar 1625 waren er een klokkenspel en een klok ingebouwd in de toren. Rechts zie je de 453 jaar oude Basiliuskathedraal op het Rode Plein. De kerk ziet er nu nog sprookjesachtiger uit dan overdag. De negen koepels zijn eigenlijk negen aparte kerken, die tsaar Ivan de Verschrikkelijke in 1555 als dank aan God liet bouwen voor zijn overwinning op de Tartaren. Verschillende torens van de kerk werden gewijd aan heiligen op wier gedenkdagen belangrijke veldslagen plaatsvonden. Op het Rode Plein worden voorbereidingen getroffen voor de parades van 1 en 9 mei, de dag van de Arbeid en Bevrijdingsdag. Het hoofd van de kathedraal maakt zich daar zorgen over, want de voorbijrijdende tanks en overvliegende straaljagers veroorzaken trillingen die scheuren in de muren veroorzaken. Na de grote restauratie ter gelegenheid van het 450-jarig bestaan in 2005 duurt het weer even voor er geld genoeg is voor onderhoud.

'522272' door corriedewinter '522272' door corriedewinter

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Museum of...metro?

corriedewinter

De metrostations in Moskou, vooral die in de binnenstad, zien er uit als paleizen of musea. Stalin vond namelijk dat het volk overal toegang moest hebben tot kunst en waar kan je dat beter doen dan in de metro. Hier zie je een van de mooiste stations; het Komsomolskaja, op het gewelf zijn historische taferelen uitgebeeld in mozaïek. Zo is er een mozaïek van de historische toespraak van Lenin. Elk mozaïek bevat ongeveer 300.00 stukjes. Enorme kroonluchters verlichten het gewelf dat wordt gestut door marmeren zuilen. De hekken rond de roltrappen zijn ook rijk bewerkt. Deze mensen genieten van het uitzicht. Als je de stations wilt gaan bekijken, ga dan in het weekend of in de zomervakantie; de Moskovieten zijn dan de stad uit en het is minder druk.

'449291' door corriedewinter '449291' door corriedewinter

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Alert bij het Kremlin

corriedewinter

Daar staat hij dan, keurig in uniform, bij een van de ingangen van het Kremlin. Hij staat er al een aantal uren en wordt straks afgelost. Er komt een schoolklas langs, met een leuke juf. Toch even kijken...

'515123' door wimraaijen '515123' door wimraaijen

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Kerst in Moskou

wimraaijen

Als je zakelijk in een stad als Moskou bent, plak je er toch een paar dagen bij aan. Afgelopen dagen heb ik de stad, die veel Westerser is dan ik dacht, in kerstsfeer aangetroffen. En rond het Kemlin en op het Rode Plein waan je je dan nog meer in de Efteling. Even weinig te zien van de grauwheid van het voormalige Oostblok.

'491404' door MKamman '491404' door MKamman

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Red Square Wedding

MKamman

Op veel plekken op het Rode Plein zag je pasgetrouwde stelletjes die hier hun trouwfoto's lieten maken. Het grappige is dat dat er allemaal niet heel erg professioneel aan toe ging, maar het geluk op hun gezichten was er niet minder om.

'462975' door corriedewinter '462975' door corriedewinter

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Spasskaja basjnja,...

corriedewinter

We boffen dat we tijdens het blauwe uurtje bij het Kremlin arriveren. De poorten zijn gesloten, maar de aangelichte muren en torens bieden een sprookjesachtige aanblik. Kremlin betekent letterlijk 'Vesting binnen een stad'. De muur die het geheel omzoomt is voorzien van een groot aantal torens. Via twee van die torens hebben bezoekers toegang tot het Kremlin. Hier zie je één van de mooiste en belangrijkste Kremlintorens : de Verlosserstoren (Spasskaja basjnja). Deze staat vlakbij de Basiliuskathedraal. De toren werd in 1491 ontworpen door Pietro Antonio Solari. Al rond het jaar 1625 waren er een klokkenspel en een klok ingebouwd in de toren.

'491362' door MKamman '491362' door MKamman

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Rode Plein in blauw..

MKamman

We waren net voor de avond viel in Moskou gearriveerd en zijn rechtstreeks naar het Rode Plein gegaan. Wat een geluk hadden we met het blauwe uurtje op deze plek! De lucht werd alsmaar mooier en mooier. De beveiliging is hier vrij strict. Op veel plekken zag je politieagenten staan, zoals ook hier op de voorgrond.

'149768' door janlodewijks '149768' door janlodewijks

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Basiliuskathedraal

janlodewijks

De Basiliuskathedraal in Moskou is de belangrijkste blikvanger van het Rode Plein. De kathedraal werd in opdracht van Ivan de Verschrikkelijke gebouwd in 1554, ter ere van Ivans overwinning op de Tataren. Aan het Rode Plein, 700 meter lang en 130 meter breed ligt ook het regeringsgebouw het Kremlin. De naam Rode Plein bestaat al sinds de 17e eeuw. Rood betekent namelijk ook mooi in het Russisch. Zie voor uitstapjes de TIP: Gouden Ring.

'458343' door jamievanommering '458343' door jamievanommering

RuslandMoskou

RuslandMoskou

St. Basil's Cathedral

jamievanommering

Het is al weer bijna zeventien maanden geleden dat wij aan onze lange reis door Azië en Oceanië begonnen. 9 augustus 2013 stapten we in Utrecht op de trein richting het verre oosten. Moskou was onze eerste stop. Wat voelde het bijzonder, dat we echt onze baan en huis opgezegd hadden om ongelimiteerd te gaan reizen! In Moskou werden we direct beloond voor onze keuze bij het bezoek aan St. Basil's Cathedral: zo sprookjesachtig mooi... (Zelfs na vijftien maanden reizen is de St. Basil's Cathedral nog steeds onze favoriete kerk. Hij mag daarom niet ontbreken aan mijn collectie reisfoto's!)

'555273' door ALopezBlanco '555273' door ALopezBlanco

RuslandMoskou

RuslandMoskou

All aboard the night.

ALopezBlanco

In Moskou zijn een aantal treinstations waarvan de naam wordt aangeduid met de hoofd eindbestemming. Zo heb je oa het Kazansky station (Kazan), het Kiyevsky station (Kiev) en het Leningradsky station. Op dit laatste station stapten wij op de nachttrein naar St. Petersburg. We stappen uit het warme station (het is overal +25 graden binnen!) perron 1 op. Het sneeuwt, we moeten naar wagon 4. Ik doe mijn muts op en wikkel mijn shawl goed om want wagon 4 dat is nog een aardig stukje lopen, ongeveer waar jij die zware stipjes in de verte ziet. Wat een sfeertje geeft die sneeuw, zo vind ik een treinreis al nostalgisch de sneeuw voegt er nog iets extra's aan toe. Bij elke wagon hoort een soort hostess, die van ons spreekt geen Engels (net als de rest vermoeden we)..maar ach dat geeft helemaal niet. Onze namen staan op de lijst en coupe nr 5 is voor ons. We bestellen het ontbijt voor de volgende ochtend omelet en orangejuice wordt begrepen. Kadeng, kadeng, kadeng in een langzame vaart gaan we richting St Petersburg waar we de volgende ochtend om half 9 aan komen. De trein is de gemakkelijkste manier om tussen Moskou en St. Petersburg te reizen. De trein vertrekt rond middernacht vanuit Moskou en terwijl je probeert te slapen (ging toch minder goed dat ik had verwacht) leg je de afstand van 800 km af. Er zijn verschillende slaapplekken goedkoop, middel en luxe. Wij hadden de luxe variant, leuk zo'n coupe voor zijn tweetjes.

'433817' door corriedewinter '433817' door corriedewinter

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Sprookjesachtige...ka

corriedewinter

Daar sta ik dan echt op 27 april 2014 voor de 453 jaar oude Basiliuskathedraal op het Rode Plein. De kerk ziet er nu nog sprookjesachtiger uit dan overdag. De negen koepels zijn eigenlijk negen aparte kerken, die tsaar Ivan de Verschrikkelijke in 1555 als dank aan God liet bouwen voor zijn overwinning op de Tartaren. Verschillende torens van de kerk werden gewijd aan heiligen op wier gedenkdagen belangrijke veldslagen plaatsvonden. Nu worden er op het Rode Plein voorbereidingen getroffen voor de parades van 1 en 9 mei. Het hoofd van de kathedraal maakt zich daar zorgen over, want de voorbijrijdende tanks en overvliegende straaljagers veroorzaken trillingen die scheuren in de muren maken. Na de grote restauratie ter gelegenheid van het 450-jarig bestaan blijft dus onderhoud nodig, ook al omdat de trappen slijten door de vele bezoekers.