Centraal Rusland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Centraal Rusland image

Voroneszh centraal Rusland vakanties

Centraal Rusland
Rusland
Smilingfred

Voroneszh centraal Rusland vakanties

Voroneszh Rusland van 18.09.2010 tot en met 29.09.2010.

Ik ben uitgenodigd bij Igor voor de PUM om te adviseren in een eco toerisme project aldaar. Ik vlieg vanaf Schiphol, via Zurich naar het nieuwe vliegveld van Moskou – Domodedovo. Dit toen oude vliegveld is modern opgezet en voor mij, omdat ik er al eerder geweest was, maar toen nog als lokaal vliegveldje, was het nu een zoekplaatje om mijn gate te vinden. Ik ben 4 uur te vroeg op dit vliegveld en kan heel wat rondwandelen om de tijd te doden. Ik heb mijn laptop bij mij en kan hier door middel van WI FI deze gebruiken. Met een Saab vliegtuigje vlieg ik later vervolgens door naar Voroneszh, gelegen in centraal Rusland. Bij mijn aankomst is het reeds donker en voordat ik in mijn tijdelijk appartement aankomt is het rond 23.00 uur plaatselijke tijd. In Voroneszh is het twee uur later dan in Nederland. De temperatuur is aangenaam, iets rond de 20 graden en dat blijft ongeveer hetzelfde gedurende mijn verblijf op een enkele regenbui na. Dan staan de straten blank.
Voroneszh is in de tweede wereldoorlog bijna geheel platgegooid echter nu wordt en is deze weer in oude luister teruggebracht. Je ziet er vele kerken en diverse kathedralen alwaar er verschillende zijn die een zomer – en een winterkerk hebben. Beide kerken zijn op elkaar gebouwd. De winterkerk is onder de zomerkerk in de grond gebouwd. In de kerken zijn prachtige oude en nieuwe kunstschatten te vinden. Op zaterdag en zondag wordt er getrouwd. Mooie bruiden en hun komende echtgenoot hebben, voordat ze gaan trouwen hangsloten aan de brug gehangen ten teken van eeuwige trouw. Gedurende de eerste week ben ik naar een swingend concert geweest. Een heerlijke avond was dat. De artiesten verdienen slechts 150 euro per maand.
Het eco project waarvoor ik door Igor ben uitgenodigd en naar centraal Rusland voor ben gekomen b ligt op circa 1 uur rijden vanuit de stad en is een oud Russisch dorpje Uryv Pokrorka die door Igor in een ecologisch paradijsje wordt herschapen. Het landschap is betoverend mooi, niet ver van de rivier de Don en heuvelachtig zoals Zuid Limburg dat is, echter heel rustig. Het oude dorpje Uryv Pokororka is bekend vanuit de 17 e eeuw, eigenlijk een soort van lange straat met rechts en links daarvan Datsja's en oude boeren huizen.De Kozakken hebben hier eeuwenlang gewoond. Een ecologisch wandel, fiets en relax plaatsje, niet ver van de rivier de Don gelegen waar diverse watersporten worden beoefend. Klein wild, zoals herten, konijnen en vossen komen hier regelmatig rondneuzen.Verwacht hier geen westerse drukte, verwachte hier geen modern toerisme. In de winter kan men hier skiën en langlaufen. Verwacht ook geen super de luxe onderkomens. Er zijn groepshuizen, kinderen leren hoe de natuur in elkaar zit en zien dat melk uit de koe komt en niet alleen van de supermarkt, hotelkamers voor ouders, etc. In de planning staat om een boerderij te kopen en deze als leerobjekt voor stadskinderen te maken. Ook het huren van volkstuintjes is dan mogelijk. In het projekt komen ook Wigwams voor families met of zonder kinderen. Datsja Park Holidays is ook 1 van de items die er aan dit project zullen worden toegevoegd. Een soort van Nederlands vakantiepark maar dan in Rusland. Via www.ecotourism4you.ru kunt u binnenkort meer zien en lezen over dit project van Igor.
In de bossen en velden, heuvelachtige terreinen is het goed toeven. Wilt u van de Russische natuur genieten en van deze rust, dan is dit uw kans. Na een dag in de buitenlucht kan men genieten van typisch Russische maaltijden. Ik heb ervaren dat dit geen kleine porties zijn. Voor mij waren ze steeds te veel, maar misschien ben ik wel een kleine eter. De gastvrijheid door mij ontvangen was geweldig.
Ik heb kunnen ervaren dat Russen niet allen Vodka drinkers zijn, zoals soms het imago bij ons is.
Mijn verblijf bij Igor en zijn aardige vrouw was heel apart.
Moe maar voldaan vlieg ik op 29.09.2010 ik weer terug naar huis, fijn om weer thuis te komen.
Fred Vorstenbosch 07102010

Foto's

120d9.jpg
120d9.jpg
Smilingfred
59262.jpg
59262.jpg
Smilingfred
f05d9.jpg
f05d9.jpg
Smilingfred