Boekarest

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Grandeur in Boekarest

Boekarest,
Roemenië


In de tweede helft van de 19e eeuw en aan het begin van de vorige, werd Boekarest ook wel het Parijs van het oosten genoemd. Er werden prachtige paleizen gebouwd die dienden voor het koningshuis, voor de banken, voor het hospitaal... De stad was mondain te noemen en vertoonde fraaie staaltjes van uitdagingen in de architectuur.

De tweede wereldoorlog en het communisme hebben di architectuur geen goed gedaan. Veel werd verwaarloosd of ging tegen de vlakte om plaats te maken voor grote maar smaakloze panden die geïnspireerd waren door de Oostblok bouwstijl. Sinds de toetreding tot de EU en met name de laatste jaren likt de stad zijn wonden schoon en worden paleizen weer in oude eer hersteld, waarbij de splendeur en de grandeur weer terugkeert. Het is echt een stad om eens te bezoeken.

Op de foto het bankmuseum, een voormalige bank uit de 19e eeuw. Voor de bank is glas aangebracht in de straat zodat je de funderingen en de kelders van heel voeger ook kunt aanschouwen. Meteen naast het gebouw ligt de oude stad, met geschiedenis, cultuur en veel vertier.