Alto Alentejo

'412475' door chateau '412475' door chateau

PortugalAlto Alentejo

PortugalAlto Alentejo

Kasteel Evoramonte

chateau

Evoramonte is een oude nederzetting, waar vroeger het gemeentehuis was gevestigd (tot 1855) en het ligt op een afstand van 26 km van de stad Evora en 15 km van Estremoz. Het heeft een populatie van ongeveer 700 inwoners. Evoramonte is verdeeld over twee delen: het oude stadje met het kasteel en het lager gelegen Corredoura do Campo(Rossio). Het middeleeuwse stadje ligt op een hoogte van 481 meter en is in 1166 veroverd op de Moren door Giraldo Sem Pavor en Koning Alfonso Henrique . Onder koning Dinis zijn in 1306 de huidige oude muren gebouwd . Door de hevige aardbeving van februari 1531 is het stadje gedeeltelijk verwoest en weer herbouwd met ronde torens op de hoeken van het kasteel als extra versteviging in de tijd van de hertog van Bragança. In een eenvoudig huis in de Rua Direita is op 26 mei 1834 de Conventie van Evoramonte getekend, die een eind maakte aan de burgeroorlog tussen de liberalen van Pedro IV en de absolutisten van Miquel, broer van Pedro IV. Vanaf het terras van het kasteel heeft men een geweldige uitzicht over de vlakten van het mooie Alentejo. Als je de foto vergroot, komt hij beter tot zijn recht.

'508780' door robgreeve '508780' door robgreeve

PortugalAlto Alentejo

PortugalAlto Alentejo

Rustzoekers en surfer

robgreeve

Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina is een smal nationaal park ten zuiden van Sinnes. Het loopt langs de kust tot aan de Algarve. Het bouwen van grootschalige toeristen centrums is hier verboden. Het een prachtig gebied met schitterende strandjes en baaien. Het golf surfen is hier zeer populair maar niet massaal aanwezig waardoor je toch de rust vind die je zoekt. Groot formaat is hij nog mooier

'511647' door Jan10e '511647' door Jan10e

PortugalAlto Alentejo

PortugalAlto Alentejo

Kasteel Mertola

Jan10e

Mertola is een genoeglijke stop tussen Beja en Vila Real de San Antonio. Het ligt prachtig aan de rivier Guaduana. Niet alleen het kasteel is bezienswaardig maar ook de voormalige moskee die nu als kerk dient. En natuurlijk weer struinen door de smalle straatjes van het oude stadje. Hou er rekening mee dat de meeste bezienswaardigheden tussen 13.00 en 14.00 uur gesloten zijn, maar dat los je natuurlijk op met een koffietje en een pasteleria. We hebben de scènic route langs de rivier gevolgd richting de Algarve.

'507654' door robgreeve '507654' door robgreeve

PortugalAlto Alentejo

PortugalAlto Alentejo

Wijn heel veel wijn

robgreeve

Tijdens onze reis door Portugal hebben wij een bezoek gebracht aan een wijnboerderij. Deze lag in de streek Alentejo iets ten oosten van Evora. Na het hele productie proces gezien te hebben, kwamen we in de kelders waar de wijn opgeslagen lag. De rest van onze vakantie hebben we elke dag tijdens het eten heerlijk genoten van een fles wijn uit deze streek.

'144576' door willemz '144576' door willemz

PortugalAlto Alentejo

PortugalAlto Alentejo

Portugeese molen

willemz

Bijzondere, maar totaal anders dan de Hollandse molens staan deze molens weids verspreidt in het Portugeese berglandschap,

'512772' door Jan10e '512772' door Jan10e

PortugalAlto Alentejo

PortugalAlto Alentejo

Monsaraz, Kasteelstad

Jan10e

De streek Alentejo is dunbevolkt. Met openbaar vervoer zou je hier ook wel de diverse bestemmingen kunnen bereiken maar met de auto kun je toch beter je eigen tijd in delen. In ons geval de huurauto dus. Vanuit Evora rijden we deze dag met een grote boog door de regio om uiteindelijk in Beja te eindigen. We bezoeken Monsaraz. Via deze weg niet te bereiken. Eerst rechtsom erom heen rijden, dan kun je bij het dorp in de vesting komen. Niet overslaan. Heb er daarna nog meerdere bezocht. Dit is toch wel een beter bewaarde vestingstad. Ook de uitzichten over het stuwmeer maken het wat meer specta. We steken het grootste stuwmeer van europa over. Het heet Alqueva. Ik had er nog niet eerder over gehoord. Een heel dorp is hiervoor verplaatst. Passeren Moaro en Moura, bezichtigen een nat Serpa en weten nog een van de laatste hotelkamers te bemachtigen in Beja (NATO heeft er oefeningen). Deze foto is wat mij betreft wel representatief voor deze regio: kastelen, olijfbomen en vestingstadjes met kerken en pleintjes en kleine witte huizen met sinaasappelbomen (incl de sinasappels er nog aan) in de straten.

'496715' door agrotewal '496715' door agrotewal

PortugalAlto Alentejo

PortugalAlto Alentejo

Marvao

agrotewal

Het vestingstadje Marvão, 12 kilometer van Quinta do Pomarinho verwijdert, wordt het adelaarsnest genoemd. Het is spectaculair gelegen op 856 meter hoogte op een granietwand, op een van de toppen van de Serra de São de Mamede. Marvão is volledig ommuurd en ligt in Alto Alentejo Portugal vlakbij de Spaanse grens, die vroeger vanuit het dorp werd bewaakt.Marvão staat vol met stralend witte huizen

'511397' door robgreeve '511397' door robgreeve

PortugalAlto Alentejo

PortugalAlto Alentejo

Porto Covo

robgreeve

Porto Covo is een prachtig dorpje ongeveer 160 km ten zuiden van Lissabon. Je hebt er prachtig strandjes waardoor het een trekpleister is voor de toerist. Toen wij er waren, hing er wat lage bewolking vanuit zee, wat de foto wat heiig maakt. De temperatuur was ook direct 5 a 10 graden lager dan een kilometer landinwaarts.

'501091' door agrotewal '501091' door agrotewal

PortugalAlto Alentejo

PortugalAlto Alentejo

De zonsopkomst bij...

agrotewal

Op advies van de campergids vroeg opgestaan om de zonsopkomst mee te maken. Ongelooflijk wat een uitzicht en dat gewoon vanaf de camper plek, dat er nog iemand aan het genieten was bij het kruis is voor mij een meevaller. Voor een kop koffie had ik geen tijd, al was het op het natuurlijke terras heel goed mogelijk geweest. Ik moest en zou zoveel mogelijk verschillende standpunten bekijken. ( foto even openen aub) Het vestingstadje Marvão, 12 kilometer van Quinta do Pomarinho verwijdert, wordt het adelaarsnest genoemd. Het is spectaculair gelegen op 856 meter hoogte op een granietwand, op een van de toppen van de Serra de São de Mamede. Marvão is volledig ommuurd en ligt in Alto Alentejo Portugal vlakbij de Spaanse grens, die vroeger vanuit het dorp werd bewaakt. De imposante vestingmuren van Marvão zijn van graniet en passen perfect in het landschap om te versmelten met de rotsige bergkam. Marvão staat vol met stralend witte huizen en is een ideale plek om te genieten van een buitengewoon panorama over de vlakte en het gebergte.

'483927' door Daisy11 '483927' door Daisy11

PortugalAlto Alentejo

PortugalAlto Alentejo

Castelo Marvao

Daisy11

Dit prachtige kasteel ligt in Marvao. Het was er zo rustig, wat we onze auto bijna voor het kasteel konden parkeren. Voorafgaand kun je lekker wandelen door de straatjes en ook het kasteel is in het laagseizoen gratis te bezoeken. Het uitzicht is fantastisch! Er stond deze dag wel een erg harde wind, dus boven op de wachttoren was het wel oppassen ;-)

'508077' door robgreeve '508077' door robgreeve

PortugalAlto Alentejo

PortugalAlto Alentejo

Evora, Templo de Dian

robgreeve

Evora is een stad met ca 50.000 inwoners en ligt ten oosten van Lissabon. De stad staat op de lijst van Werelderfgoed van Unesco. Binnen de vestingmuren heb je veel oude smalle straatjes. Eén van de bezienswaardigheden is Romeinse Tempel die ook wel de Tempel van Diana genoemd wordt.De tempel heeft nog steeds 14 zuilen die in de Korinthische stijl zijn gebouwd. De Tempel dateert uit de eerste eeuw na Christus.

'501552' door agrotewal '501552' door agrotewal

PortugalAlto Alentejo

PortugalAlto Alentejo

Adelaarsnest Marvao

agrotewal

Dit plaatsje is gelegen op een hoogte van meer dan 800 meter op een granietwand, vandaar de bijnaam adelaaarsnest. De ligging pal bij de Spaanse grens heeft er voor gezorgd dat de stad vroeger gebruikt werd om de grens te bewaken. Het plaatsje staat vol witten huizen en is geheel ommuurd. Al deze info, is natuurlijk ook van internet te halen. Mijn tip is dan ook om te overnachten op de camperplaats waarbij de zonsopkomst adembenemend is. De wolken liggen lager dan de camperplek wat zorgt voor een waar eldorado voor fotografen.

'501829' door agrotewal '501829' door agrotewal

PortugalAlto Alentejo

PortugalAlto Alentejo

Klooster van Marvao

agrotewal

Aan de voet van Marvão ligt een bijzonder klooster uit de 15de eeuw dat u kunt bezoeken: 'Convento de Nossa Senhora da Estrela'. Op de foto is het klooster duidelijk te zien. De camper plaats ligt pal bij het klooster wat weer een uitkomst als je het klooster wilt bezoeken. Al eerder heb ik de zonsopkomst genoemd die werkelijk adembenemend is. Marvão is een slaperig stadje waar u heerlijk doorheen kunt dwalen. Op het hoogste punt van Marvão staat een indrukwekkende middeleeuwse burcht met hoge muren en vele stadspoorten. De citadel steekt nog ruim 100 meter boven het dorp uit en alhoewel onbekend is hoe oud hij is, weet men dat de Moren er zeker aan mee hebben gebouwd.

'506869' door robgreeve '506869' door robgreeve

PortugalAlto Alentejo

PortugalAlto Alentejo

Om tot rust te komen

robgreeve

Tijdens onze veelzijdige rondreis door Portugal kwamen we terecht in Herdade. Een echt country house. Zo liep er een paard rustig te grazen bij het zwembad. Een heerlijke locatie om tot rust te komen.

'486434' door JannavEek '486434' door JannavEek

PortugalAlto Alentejo

PortugalAlto Alentejo

Vestingstadje Mértola

JannavEek

Het typische vestingstadje Mértola is minder bekend in de Alentejo regio, maar zeker niet oninteressant. Het stadje heeft een Moors verleden en toont drie archeologische kernen: de Romeinse, gevestigd in het gemeentehuis; de Moorse, met een verzameling keramische vondsten uit de 9-13de eeuw; en een oudchristelijke basiliek uit de 5e eeuw. Het heeft authentieke straatjes met leuke cafe's en restaurants, een burcht en is mooi gelegen aan de Guadiana rivier. Ik bleef drie dagen in Mértola om de omgeving te verkennen en had er zogezegd een room met een view. Het weer ziet er dreigender uit dan het was: een kort voorjaarsbuitje waarna het weer snel zal opklaren.

'443284' door chateau '443284' door chateau

PortugalAlto Alentejo

PortugalAlto Alentejo

Straatje in Marvao.

chateau

Het stadje Marvao wordt ook wel het adelaarsnest genoemd. Het ligt spectaculair op een hoogte van 856 meter op een granieten wand. Het dorpje staat vol met stralend witte huizen. De mensen die er wonen houden er erg van om de bloemetjes buiten te zetten.

'132634' door mvanstokkom '132634' door mvanstokkom

PortugalAlto Alentejo

PortugalAlto Alentejo

Zeer oude boom

mvanstokkom

Zeer oude schitterende boom

'498336' door CasaAzimute '498336' door CasaAzimute

PortugalAlto Alentejo

PortugalAlto Alentejo

Bloemen op de markt..

CasaAzimute

Deze foto is genomen in Estremoz, Alentejo, Portugal.De wekelijkse markt op zaterdag is een mengelmoes van groeten, fruit, antiek, dieren en keramiek! Deze bloemen lijken weggelopen uit grootmoeders tijd en fleuren de markt op.

'300683' door Cuenca001 '300683' door Cuenca001

PortugalAlto Alentejo

PortugalAlto Alentejo

Aandachtig

Cuenca001

De Atlantische kust in het zuiden van Portugal is een groot beschermd gebied . De ruwe kust is een grote speeltuin voor onze gevederde vrienden . Zo ook voor deze jonge torenvalk die aandachtig op zoek was naar een volgende prooi .

'456882' door Zandkorrel '456882' door Zandkorrel

PortugalAlto Alentejo

PortugalAlto Alentejo

Noga

Zandkorrel

Deze dame verkocht noga in het stadje Évora in Portugal. Links achter staat nog een bakje 'tremoços' oftewel lupine-boontjes. De Portugezen eten deze boontjes als snack, zoals nootjes of chips.

'432688' door Esther '432688' door Esther

PortugalAlto Alentejo

PortugalAlto Alentejo

Amalia's morning walk

Esther

In alle vroegte ga ik op pad om in de heuvels van Montemor-O-Novo te fotograferen, samen met oa reisreporter Nancy Carels, we worden begeleid door Amalia, de hond van onze gastvrouw en -heer.

'170985' door willemz '170985' door willemz

PortugalAlto Alentejo

PortugalAlto Alentejo

Zwaar weer op komst

willemz

Rijdend door de Portugese landschappen kwamen we onderweg heel slecht weer tegen, wat zoals hier wel een heel bijzonder beeld opleverde.