Graz

'509948' door Sandral '509948' door Sandral

OostenrijkGraz

OostenrijkGraz

Schlossberglift

Sandral

Deze snelle lift kan je nemen om (bijna) naar het hoogste punt van de 123 meter hoge berg van Graz te komen.Je loopt via een lange tunnel, waar achterin de lift is. De binnenkant van de berg kon in de 2e wereldoorlog als schuilkelder voor 50.000 mensen dienen, met een tunnelsysteem van 6,3 km. en gegraven door dwangarbeiders. Bovenop gekomen is er bovendien verrassend genoeg te zien en te beleven. Er is een kasteel,een romantische tuin, chinees paviljoen, een 98 meter diepe Turkse put, een stukje kazematten, natuurlijk de beroemde Uhrturm uit 1382, een legermuseum en meerdere cafés en restaurants. Samen met het prachtige zonnige uitzicht op de roodbruine daken van de stad en de bergen ten noordoosten heb ik hier een erg leuke middag gehad.

'364179' door KruYv '364179' door KruYv

OostenrijkGraz

OostenrijkGraz

Uhrturm

KruYv

Toen Napoleon opdracht gaf het fort op de Schlossberg te vernietigen, schonken de inwoners van Graz hem een geldbedrag om deze 13e-eeuwse (in de huidige staat 16e-eeuwse) klokketoren te sparen. Zodoende is de toren nog steeds te bewonderen en vormt (letterlijk en figuurlijk) één van de hoogtepunten van de stad. Hij is te bereiken via een glazen lift in de berg, maar veel leuker is het om de trappen langs de berg te nemen en zo tegelijkertijd van het schitterende uitzicht over de stad te genieten. Verwarrend genoeg geeft de grote wijzer op de klok de uren aan en de kleine wijzer de minuten. Dit is omdat er in eerste instantie alleen maar een wijzer was om de hele uren aan te duiden, pas in een later stadium kwam de tweede wijzer erbij.

'427614' door malosvinja '427614' door malosvinja

OostenrijkGraz

OostenrijkGraz

Ondergaande zon

malosvinja

Ik twijfel of deze foto in Oostenrijk of nog in Duitsland genomen is, zeker is dat ik onderweg was richting Kroatië en de zon onder ging. Omdat mijn Canon achter in de auto lag en ik verder niets anders bij de hand dan de camera van mijn telefoon heb ik toch deze foto kunnen maken.

'423694' door malosvinja '423694' door malosvinja

OostenrijkGraz

OostenrijkGraz

Onderweg in Oostenrij

malosvinja

Twee keer per jaar rijden we van en naar Kroatie en altijd door Oostenrijk. In mei 2013 reden we terug vanuit Kroatië en onderweg hadden we een schitterende zonsondergang met veel wisselende bewolking. we genieten dan dubbelop, van het reizen op zich meer ook van de omgeving.

'81573' door theogidding '81573' door theogidding

OostenrijkGraz

OostenrijkGraz

Blijft moi

theogidding

dit blijft boeien

'472009' door Fransvdg '472009' door Fransvdg

OostenrijkGraz

OostenrijkGraz

Klauteren in een Klam

Fransvdg

Vanuit Graz (de hoofdstad van Stiermarken) kun je gemakkelijk per trein (of per eigen auto) in het dorpje Mixnitz komen. Daar vind je de Bärenschützklamm. Dat is een bergwand met mooie kleine watervallen. Je kunt hier via 115 bruggen en 49 ladders met 2900 treden omhoog klauteren naar de top van de Klamm. Boven staat een berghut waar je lekker kunt uitrusten en iets eten of drinken. Het gaat tijdens deze klauterpartij om een hoogteverschil van 350 meter en het hele parcours is 1400 meter lang. Je hoeft echt geen alpinist te zijn om deze wandeltocht te maken. Ik heb gezinnen met kinderen van een jaar of tien en ook heel wat vitale zestigers naar boven zien komen. Goede wandelschoenen zijn wel een vereiste want dankzij dikke zolen heb je geen last van de vele ongelijk liggende stenen waar je over heen moet voordat je bij de Klamm bent. Vanuit station Mixnitz is het namelijk eerst een klein uur lopen door het dal en een bos naar het begin van de Klamm. In het bos krijg je te maken met al die stenen. Als het flink geregend heeft wordt de Klamm afgesloten om glijpartijen te voorkomen. In totaal ben ik ongeveer vijf uur onderweg geweest. De Klamm mag je alleen maar omhoog bewandelen. Via bergweides en een bospad kom je weer in Mixnitz uit. Het parcours staat bewegwijzerd. Er wordt entree gevraagd voor de Klamm, maar in okotber 2007 was dat drie euro per persoon. Niet duur dus. Als je nieuwsgierig geworden bent, raad ik je aan om de vier foto's te bekijken die ik geplaatst heb. Dan zie je wat je je bij dit verhaal moet voorstellen. De meeste Nederlanders zullen de dag na deze wandeling spierpijn hebben vanwege al het klauterwerk, maar dat mag geen belemmering zijn. Het is de moeite meer dan waard!!! Een aantal kilometers zuidelijker, tussen Mixnitz en Graz in, ligt de Lurgrotte - bij het dorp Peggau. Hier kun je ook met de zelfde treinverbinding komen. Ik heb de Klamm 's morgens kunnen doen en in de namiddag de grot. Je hebt dan echt een topdag met twee heel verschillende belevenissen. (Ik heb al eerder geprobeerd om deze tip te plaatsen maar toen is dat niet gelukt - mogelijk vanwege de Duitse leestekens die in de naam Bärenschützklamm voorkomen. Nu probeer ik het nog één keer met een andere titel)