Tsjernobyl

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tsjernobyl image

Op zoek naar de onzichtbare vijand in Tsjernobyl

Tsjernobyl
Oekraïne
Bowral

Op zoek naar de onzichtbare vijand in Tsjernobyl

Twee weken geleden ben ik op stedentrip naar Kiev geweest. Een prachtige en kleurrijke stad met onder meer schitterende kerken en kloostercomplexen. Maar het hoofddoel van de trip was voor mij een excursie naar Tsjernobyl, 120 kilometer ten noordoosten van Kiev. Huhhh? Tsjernobyl??? Voor wie het niet meer zo precies weet, even het geheugen opfrissen: 

In de vroege ochtend van 26 april 1986 werd in reactor 4 van de kerncentrale van Tsjernobyl een test uitgevoerd die helemaal uit de hand liep. Het leidde tot het zwaarste ongeval ooit met een kerncentrale waarbij grote hoeveelheden radioactieve stoffen vrijkwamen. Binnen enkele uren waren er als gevolg van de straling al meer dan dertig doden (voornamelijk brandweermannen die totaal onwetend en onbeschermd de reactor werden ingestuurd om te blussen). In eerste instantie werd het ongeval gebagatelliseerd als ‘een klein ongelukje’. Mede daardoor duurde het 36 uur voordat de bevolking (ruim 130.000 mensen) in de nabije omgeving van de centrale werd geëvacueerd. Al deze mensen zijn dus een geruime tijd blootgesteld aan radioactieve straling. ‘De onzichtbare vijand’, zoals ze het hier noemen. Het is onbekend hoeveel van hen inmiddels zijn overleden of op korte termijn als gevolg van kanker zullen overlijden. De schattingen lopen uiteen van 9.000 tot 100.000. Sinds 1996 is het mogelijk onder strikte begeleiding een excursie naar het rampgebied te maken. In Kiev zijn maar een paar bedrijfjes die geautoriseerd zijn één- en meerdaagse tours naar Tsjernobyl aan te bieden. Je moet je hiervoor minimaal een dag van te voren inschrijven. Is het spannend? Ja! Is het gevaarlijk? Nee! Als je je maar aan de regels en instructies houdt. Er gaan diverse geigertellers mee. De hoeveelheid straling kan op bepaalde plekken veel hoger zijn dan de norm, maar je bent er te kort om er blijvend letsel aan over te houden. 

Poppen, autootjes en lege kinderbedjes 

Om 08.00 uur staan we met een klein groepje buitenlanders klaar bij een hotel op het Majdan-plein. Hoewel het die dag 35 graden zou worden, draagt iedereen (verplicht) stevig schoeisel, lange broek en shirt met lange mouwen. Iemand van de organisatie controleert de kleding en je paspoort. Dan rijden we in een busje de stad uit. Na anderhalf uur komen we aan bij de controlepost van Dytyatky. Hier begint de zogenaamde ‘vervreemdingszone’. Vanaf dit punt is in een straal van 30 km rond de ontplofte reactor 4 geen vrije toegang mogelijk. Na wederom een paspoortcontrole voegt een gids zich bij ons. Zij geeft uitgebreide instructies hoe we ons de komende uren dienen te gedragen. Daarvoor moeten we ook een handtekening zetten. Zodra we verder rijden, valt direct op dat het gebied er verwilderd en onbewoond uitziet. Na een paar kilometer komen we in de plaats Tsjernobyl. Hier zien we een teken van leven: mannen in overalls die pauzeren in een kantine. Overdag werken zij in korte shifts bij reactor 4. Na Tsjernobyl rijden we dieper de vervreemdingszone in. Op 10 km voor de reactor is een tweede controlepost. Opnieuw moeten we ons identificeren. Dan stoppen we na een paar kilometer in het dorpje Kopachi. We lopen naar de kindercreche, een pand dat nu compleet is overwoekerd door struiken en bomen. Overal staan kinderbedjes en liggen er voorleesboekjes, poppen en speelgoedautootjes. De desolate aanblik van dit stilleven grijpt je naar de strot. 

Een betonnen sarcofaag 

De rit gaat verder naar de plek des onheils: reactor 4. We staan er op nog geen honderd meter vandaan. Een hele vreemde gewaarwording. De reactor is grotendeels ingepakt in een betonnen sarcofaag. Op ongeveer vijftig meter verderop bouwt sinds een paar jaar een internationaal bouwconsortium een overkapping van staal die in 2017 over de reactor moet worden geschoven. Met een lengte van 257 meter, een breedte van 150 meter en een hoogte van 109 meter zal de 29.000 ton zware structuur de grootste, verplaatsbare hal ter wereld worden. Volgens wetenschappers moet hiermee het gebied rond de reactor voor de komende honderd jaar ‘veilig’ zijn. Dan komen we aan in Pripjat. Deze stad ligt het dichtst (3 kilometer) bij de kerncentrale. Pripjat was destijds voor de Sovjets een ‘modelstad’: modern en van alle gemakken voorzien. Er woonden zo’n 50.000 mensen. Nu is het er stil, doodstil. Je verneemt geen enkel teken van leven. De straten, pleinen en gebouwen zijn overgroeid met struiken en bomen. Je waant je in een eigentijds Angkor Wat. De gids sommeert ons bij elkaar te blijven en niet buiten de bestrating en asfalt te lopen. De nog aanwezige radioactiviteit bevindt zich met name in de grond (bos, zand). Als bewijs houdt ze een geigerteller bij een lage plant. De alarmsignalen doen ons versneld doorlopen … 

Gasmaskers en een rood bos

 In Pripjat ‘bezoeken’ we een supermarkt, school, ziekenhuis, sportcentrum en zwembad. Zonder meer macaber is het pand waar de bewoners werden onderricht in veiligheidsmaatregelen in geval van een calamiteit in de kerncentrale. De ruimte ligt bezaaid met gasmaskers en instructiemateriaal. Bizar is ook de aanblik van het kermisterrein, dat enkele dagen voor de ramp was opgebouwd vanwege de aanstaande 1 meiviering. Aan het eind van de ‘stadsjunglerondleiding’ krijgen we de gelegenheid een appartementencomplex van zestien verdiepingen te beklimmen voor een overzicht over de stad en de centrale. De terugreis naar Kiev gaat eerst door een deel van het zogenaamde ‘red forest’. Dit stuk bos was binnen een paar dagen na de ramp helemaal rood gekleurd. Ze hebben alle bomen gekapt en begraven. Inmiddels is er een nieuw bos ontstaan op deze plek. Wat echter is gebleven, is de uiterst hoge stralingsactiviteit. De geigerteller slaat bijna op tilt en de chauffeur van het busje geeft een extra dot gas om zo snel mogelijk dit gebied te verlaten. Aangekomen bij de eerste controlepost moet iedereen het busje uit voor een verplichte radioactieve check van kleding, schoenen en tassen. Dit ritueel herhaalt zich bij de tweede controlepost. Daar wordt ook het busje gecontroleerd op radioactiviteit. Rond 19.00 uur zijn we weer terug op het Majdan-plein in Kiev. Een excursie om nooit meer te vergeten …

Foto's

95766.jpg
95766.jpg
Bowral
2e4df.jpg
2e4df.jpg
Bowral
55edc.jpg
55edc.jpg
Bowral
7efd5.jpg
7efd5.jpg
Bowral
b0e48.jpg
b0e48.jpg
Bowral
b12e6.jpg
b12e6.jpg
Bowral
4946f.jpg
4946f.jpg
Bowral
ad214.jpg
ad214.jpg
Bowral

Laat een reactie achter

34 reactie(s) bij "Op zoek naar de onzichtbare vijand in Tsjernobyl"

 • profile image comment
  Door Dennisenroel• geplaatst op 29 Aug 2015 | 18:34:09

  Wat een indringend verhaal. Schokkende foto's ook. Daar moet je er zeker nog van plaatsen, prachtig.

  Bericht aangepast op 08:13:53
 • profile image comment
  Door Zandkorrel• geplaatst op 30 Aug 2015 | 17:17:02

  Wat een goed verhaal en echt prachtige foto's!

  Bericht aangepast op 08:13:53
 • profile image comment
  Door TravelGoom• geplaatst op 02 Sep 2015 | 06:38:09

  Tjee, Paul wat ingrijpend (en wat heb je de sfeer met je foto's sterk gevangen). Van harte met deze informatieve blog. Ik zou dit zelf ook willen bezoeken.
  Leestip: Wolf eet hond van de topschrijver Martin Cruz Smit. Speelt zich grotendeels in Tsjernobyl af en zet de sfeer ongelooflijk neer.
  http://www.bol.com/nl/p/wolf-eet-hond/1001004002381613/

  gr Miez

  Bericht aangepast op 08:13:53
 • profile image comment
  Door Rhodaxx• geplaatst op 23 Aug 2015 | 12:51:33

  Boeiend geschreven blog met aangrijpende foto's erbij. Ik vond de reportages die ik er over gezien heb zeer indrukwekkend en het lijkt me heel vervreemdend om daar rond te lopen. Overigens ook een verademing om hier weer eens een stuk te lezen waar geen stijl- en spelfouten in staan.

  Bericht aangepast op 08:11:59
 • profile image comment
  Door Ejfovermaat• geplaatst op 23 Aug 2015 | 13:07:41

  Pfffffff bijzondere bestemming.
  Mooi beschreven alsof ik met je meegelopen ben.
  Prachtige foto's er bij Paul

  Bericht aangepast op 08:11:59
 • profile image comment
  Door RoyanvanVelse• geplaatst op 23 Aug 2015 | 13:14:38

  Indrukwekkend verhaal

  Bericht aangepast op 08:11:59
 • profile image comment
  Door Ciske• geplaatst op 23 Aug 2015 | 14:17:02

  Ik vind de foto's al heel erg indrukwekkend en ik kan me voorstellen als je daar rondloopt dat je vaak heel diep moet slikken om het allemaal in je op te nemen en te verwerken . Niet iedereen zal er voor kiezen om daar naar toe te gaan maar het is wel ontzettend interessant .

  Bericht aangepast op 08:11:59
 • profile image comment
  Door Agrotewal• geplaatst op 23 Aug 2015 | 15:22:20

  Hele mooie boeiende blog, je hebt er prachtige aangrijpende foto's bij geplaatst. Vorig jaar zijn we nog in Kiev geweest, maar deze excursie hebben we jammer genoeg niet gedaan. Nu spijt als haren op het hoofd. Gelukkig door jouw foto's toch een idee van hoe het er nu is.

  Bericht aangepast op 08:11:59
 • profile image comment
  Door Pkoelewijn• geplaatst op 23 Aug 2015 | 15:23:57

  Daar word je stil van....

  Bericht aangepast op 08:11:59
 • profile image comment
  Door Daphnekeune• geplaatst op 23 Aug 2015 | 15:50:04

  Het lijkt me een surrealistische ervaring.....
  Ik vond de begeleidende foto's indrukwekkend.
  Tijdens het lezen van jouw verhaal vroeg ik me steeds af: "Zou ik deze excursie ook maken?"
  En ik moet het antwoord schuldig blijven.
  Informatief, aangrijpend en goed in woord en beeld weergegeven.

  Bericht aangepast op 08:11:59
 • profile image comment
  Door Jelle51• geplaatst op 23 Aug 2015 | 16:35:29

  Wat een ervaring Paul, zeker om nooit meer te vergeten.

  Bericht aangepast op 08:11:59
 • profile image comment
  Door Neretslok• geplaatst op 23 Aug 2015 | 18:10:16

  Een journalistiek verhaal, een reportage. Heel morbide en het grijpt je meteen aan, zeker ook de foto's. Gelukkig overleef je deze bijzondere excursie, wat dat betreft geloof ik dat wel. De prijs voor het blog van de week kun je dus donderdag gewoon in ontvangst nemen!!

  Bericht aangepast op 08:11:58
 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 23 Aug 2015 | 21:42:15

  Zo'n verhaal is van grote waarde. DE foto's zijn aangrijpend.

  Bericht aangepast op 08:11:58
 • profile image comment
  Door Sgtravel• geplaatst op 24 Aug 2015 | 16:09:52

  Een zeer boeiend verhaal met pakkende foto's, lijkt me zeer indrukwekkend om daar rond te lopen.(blog v.d.week is natuurlijk al in de pocket!!!)

  Bericht aangepast op 08:11:58
 • profile image comment
  Door KHeijlaerts• geplaatst op 25 Aug 2015 | 13:50:39

  Heel goed geschreven stuk! Kan zo in een tijdschrift. De foto's zijn erg aangrijpend. Dit wordt zeker verkozen tot blog van de week!

  Bericht aangepast op 08:11:58
 • profile image comment
  Door JannavEek• geplaatst op 25 Aug 2015 | 14:38:41

  Boeiend Paul, goed geschreven en de foto's zijn super, aangrijpend. Ik zag ook reportages op tv hierover, en opmerkelijk dat alles zo blijft staan en liggen als het doet. Grote treurnis is het wel, bedrukkend. Toch is het een excursie die ik zeker ook zou maken.

  Bericht aangepast op 08:11:58
 • profile image comment
  Door Jacomien• geplaatst op 25 Aug 2015 | 22:03:37

  Wat een mooi en indrukwekkend geschreven verhaal! Heftig om mee te maken denk ik. De ramp zit nog vers in mijn geheugen. Dapper dat je hier naar toe bent geweest! Jacomien

  Bericht aangepast op 08:11:58
 • profile image comment
  Door REDACTIE• geplaatst op 27 Aug 2015 | 13:45:24

  De redactie heeft deze tekst verkozen tot Topblog van de week! Duidelijk, overzichtelijk en indrukwekkend beschreven. De mooie foto's maken je verhaal zo sterk, dat je vol spanning en kippenvel blijft doorlezen. Erg aangrijpend verhaal, maar ook heel bijzonder dat je hier bent geweest. Gefeliciteerd met deze topper!

  Bericht aangepast op 08:11:58
 • profile image comment
  Door Wisseschout• geplaatst op 27 Aug 2015 | 14:43:09

  Gefeliciteerd met je top blog. Heel bijzonder ! Het zal toch ook wel een gevoel gegeven hebben of je in een film loopt ? En zou ik het zelf willen zien ? Ik ben er nog niet uit.

  Bericht aangepast op 08:11:58
 • profile image comment
  Door MiekeDeHaas• geplaatst op 27 Aug 2015 | 16:13:48

  Gefeliciteerd met deze indrukwekkende blog.
  Heel waardevol. Je foto's en je verhaal zijn sprekend.

  Bericht aangepast op 08:11:58
 • profile image comment
  Door Pensionado• geplaatst op 27 Aug 2015 | 16:42:48

  Gefeliciteerd met dit topblog, Paul. Wat een belevenis, uitstekend verwoord met prachtige foto's.

  Bericht aangepast op 08:11:58
 • profile image comment
  Door POSJE• geplaatst op 27 Aug 2015 | 17:56:25

  Gefeliciteerd met jouw topblog van de week.

  Aangrijpend verhaal, wist niet dat er excursies naar toe waren. Goed? Beter als het niet was gebeurd, maar dat is historie. Wel goed om er alsnog weer eens over na te denken. Dank dat je dit met de RR deelde.

  Bericht aangepast op 08:11:58
 • profile image comment
  Door Reysigers• geplaatst op 27 Aug 2015 | 17:57:35

  Wat een verhaal - Wat heftig, Paul. Je hebt het goed beschreven! Wat een belevenis!! Foto's zijn erg indrukwekkend.

  Gefeliciteerd!!!!

  Bericht aangepast op 08:11:58
 • profile image comment
  Door Esthers• geplaatst op 27 Aug 2015 | 18:05:05

  Wat een verhaal zeg. En de foto's zeggen ook al genoeg..

  Bericht aangepast op 08:11:58
 • profile image comment
  Door Jacomien• geplaatst op 27 Aug 2015 | 21:46:24

  Gefeliciteerd!!

  Bericht aangepast op 08:11:58
 • profile image comment
  Door Ronderegt• geplaatst op 28 Aug 2015 | 05:14:48

  Gefeliciteerd!

  Bericht aangepast op 08:11:58
 • profile image comment
  Door Abytravel• geplaatst op 28 Aug 2015 | 08:52:03

  Macaber! En in-, intriest.
  Maar tegelijk ook intrigerend. Dit is Urbex ten top. Geweldig dat je er zoveel foto's bij hebt kunnen plaatsen (hoe doe je dat? dacht dat je er maar 4 wijt kon per blog ;) ) Sommige beelden -bv al die gasmaskers en die pop met lijken trouwens wel enigszins geënsceneerd (door de autoriteiten?). Maar dat neemt niet weg dat je een prima beeld krijgt van hoe het was en hoe dat plots wreed werd verstoord.
  Prima beschreven ook en zeer terecht blog van de week.
  Ik sla 'm op!

  Bericht aangepast op 08:11:58
 • profile image comment
  Door Jenny• geplaatst op 28 Aug 2015 | 11:11:31

  Ben er stil van...

  Bericht aangepast op 08:11:58
 • profile image comment
  Door Schenkel• geplaatst op 28 Aug 2015 | 11:29:55

  WOW wat een verhaal! Hier moet je wel stil van worden!!,

  Toch ook gefeliciteerd met je blog van de week,Paul! Dik verdiend!!

  Bericht aangepast op 08:11:58
 • profile image comment
  Door Deerik• geplaatst op 28 Aug 2015 | 13:31:48

  Oeff wat moet dat indrukwekkend zijn geweest. Prachtig verwoord in deze TOPblog!! Gefeliciteerd met deze bekroning!

  Bericht aangepast op 08:11:58
 • profile image comment
  Door Joanna• geplaatst op 26 Sep 2015 | 06:44:44

  Bizar, indrukwekkend verhaal en foto's. En krijg je nu veel complimenten dat je er zo 'stralend' uitziet?!

  Bericht aangepast op 08:11:58
 • profile image comment
  Door Schopman• geplaatst op 26 Dec 2015 | 15:52:36

  Boeiend, informatief en onderhoudend verhaal over deze vreselijke gebeurtenis waarbij zoveel mensen en dieren het leven moesten laten. De foto's bij je verhaal voegen een extra dimensie toe aan wat hier heeft plaatsgevonden.

  Bericht aangepast op 08:11:55
 • profile image comment
  Door Trenard• geplaatst op 07 Apr 2016 | 09:10:39

  Wauw, wat een verhaal en prachtige foto's erbij!
  Deze komt zeker op mijn bucketlist.

  Bericht aangepast op 08:11:52