Odesa foto's & tips

'492932' door JannavEek '492932' door JannavEek

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

Reizen naar Odessa

JannavEek

Odessa bezoeken? Vanwege de huidige situatie in de Krim zullen weinigen overwegen Odessa nu te bezoeken, hoewel er geen negatief reisadvies wordt gegeven of sprake is van een direct gevaarlijke situatie (de stad ligt op redelijke afstand van de Krim). Maar het ligt natuurlijk allemaal te gevoelig om er überhaupt nu heen te willen. Hopelijk komt er weer een betere tijd voor Oekraïne dat toeristen het land door de omstandigheden niet meer mijden. Ik was enige jaren geleden een weekend in Odessa tijdens mijn wat langere verblijf in Moldavië. Met een (comfortabele) busrit van vier uur (kostte toen 95 LEI = 6 euro) kon ik gemakkelijk van Chisinau naar Odessa reizen: Chisinau tot grens Oekraïne is 130 km. tweeënhalf uur / de grensovergang duurt een half uur aan iedere kant / en in Oekraïne is het nog 70 km. oftewel een uurtje verder. Meer opties: De Oekraïense treinen zijn goed verzorgd en voor wie van treinreizen houdt kan de nachttrein uit Kiev vertrek 20:50 uur aankomst 08:10 in Odessa, een belevenis zijn. Je kunt rechtstreeks vliegen vanuit Brussel, maar de vliegtickets zijn aan de prijzige kant. Bolsjoj Reizen onder andere biedt 3-daagse stedenreizen aan naar Odessa. De Zwarte Zee (auto+passagier) ferry vanuit Istanbul is uit de vaart genomen, dus geen optie meer.

'495213' door CBurgstad '495213' door CBurgstad

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

Lekker snacken

CBurgstad

Twee dagen heerlijk slenteren door de prachtige stad Odesa!!! Wat is er toch veel te zien.... Op het station zitten we een paar uur te kijken naar al die verschillende mensen die hier passeren. Jonge, blonde vrouwen met hoge hakken en korte rokjes, echte moekes met grote tassen enz. En dit wat minder vriendelijk kijkende stel die nog snel een snack eten voor de trein vertrekt......

'492440' door JannavEek '492440' door JannavEek

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

Opera & ballet Theate

JannavEek

Zicht op het Opera & Ballet Theater vanaf Rishelyevskaya Street. Aan deze straatnaam heb je in de stad verder weinig (ik nam 'm over van de kaart) want alles staat alleen maar in het cyrillisch alfabet geschreven. En Engels wordt er nauwelijks gesproken. Is soms wel even zoeken dus. Het centrale stadsstratenplan is opgezet in carré-vorm (vierkanten), met lange recht doorgaande brede straten die worden omzoomd door schaduwbrengende platanen (op foto in april nog kale bomen). Je kunt er alles lopend doen. Odessa heeft mooie (Orthodoxe) kerken, theaters, monumenten, fonteinen, een grote moskee, een synagoge.. een leuke mengeling van cultuurinvloeden. Zoals het een havenstad betaamt denk ik maar. Griekse beelden verraste me even maar valt weer te verklaren door de ligging aan de Zwarte Zee & de Bosporus.

'492919' door JannavEek '492919' door JannavEek

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

Zwarte Zee haven

JannavEek

Odessa ontwikkelde zich in de vroeg 19e eeuw tot kosmopolitische vrijhaven waarbij schatrijke Griekse reders een grote inbreng hadden. De havenstad kreeg als bijnaam het Marseille van de Zwarte Zee. Ten tijde van de Sovjet-Unie werd de haven ook gebruikt door de sovjet-marine. Tegenwoordig huisvest het de Marinebasis van Oekraïne en de nationale vissersvloot. De twee drukke havens en olieterminal zijn gesitueerd waar ze niet storend zijn voor de hotels en beachclubs (de toeristen komen vooral uit Rusland, Bulgarije, Turkije en Moldavië). Een boottochtje maken in de haven, van 40 minuten, is mogelijk. Stap op aan de aanlegsteiger bij het moderne Odesahotel onderaan de Potemkin steps. Er valt weinig aan bijzonderheden te zien in de vooral industriële haven, maar het kan verfrissend zijn.

'492561' door JannavEek '492561' door JannavEek

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

Parken en stadstuinen

JannavEek

Odessa is hooggelegen en voor toegang naar de haven werd er in 1834 een enorme trap gemaakt. Deze Potemkin trappen zijn voor Odessa wat de Eiffeltoren voor Parijs is en de Big Ben voor Londen: de bekendste en meest populaire bezienswaardigheid. Maar ik heb geen (goede) foto van deze trappen, ben er een beetje aan voorbij gelopen moet ik bekennen. Mijn route door de stad volgde via parken, stadstuinen, standbeelden, terrassen:)) naar de haven.

'54431' door Matthieu '54431' door Matthieu

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

Vissen

Matthieu

Vissen is een populaire bezigheid voor veel mensen in Odessa, waarschijnlijk ook omdat het een goedkope manier is om de maaltijd aan te vullen. Veiligheid nemen ze hierbij niet zo nauw, van de honderden bootjes die ik zoals deze ver uit de kust heb gezien waren er in totaal 2 met een reddingsvest.

'492572' door JannavEek '492572' door JannavEek

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

Bistro

JannavEek

Zoveel cyrillisch lees ik nog wel (met kennis van nieuw Grieks kom je een heel eind): bistro. Mijn oog viel op een rendez-vous in deze knusse eetgelegenheid. Uiteraard kun je in Odessa als in iedere stad lekker uit eten gaan. Ik zag opmerkelijk veel Franse en Italiaanse restaurants. Opgericht in 1872 is Fanconi het oudste café van Odessa en de onbetwiste klassieker. Het floreerde in de tijd dat de haven groeide en Odessa zich het bohemienne Parijs van het oosten maar toch ook mysterieus en exotisch als Oost-Azië waande. De stijl van het Falconi Restaurant was dure parfum, fluweelzachte afdronk van de Franse cognac en goede sigaren. Auteurs, dichters, Joden. Het Falconi bestaat nog wel en je kunt er even gaan kijken, maar zult het waarschijnlijk een verouderd café vinden. Vergane glorie is de (ver)kleuring van de stad geworden, het nostalgisch verleden sluipt ook uit Odessa weg, maakt plaats voor de huidig moderne tijd.

'241881' door MvanderLit '241881' door MvanderLit

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

Schaak, ik heb je...

MvanderLit

Stadsbeelden, een thema waar ik wat mee kan..;-)! Dit is een typisch beeld van Sobornaya Square in Odessa. De plaats in de stad waar schaak liefhebbers al sinds jaar en dag, weer of geen weer, elkaar ontmoeten om hun spel te spelen....

'391231' door zanzibar '391231' door zanzibar

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

Nacht bij de Opera

zanzibar

nachtfoto van het operagebouw.

'54430' door Matthieu '54430' door Matthieu

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

Typisch voor Oekraïne

Matthieu

Dit vind ik dus zo typisch voor Oekraïne, veel mooie gebouwen maar alles er om heen verkeert in slechte tot zeer slechte staat. Als het je lukt hier om heen te kijken of zelfs de charme ervan in te zien, dan zijn er aardig wat juweeltjes van uitzichten te vinden. (En die auto doet waarschijnlijk als taxi dienst)

'492537' door JannavEek '492537' door JannavEek

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

'Odessa mijn stad'

JannavEek

Het stadhuis van Odessa is een neoclassicistisch gebouw uit 1828. Op de voorgevel staan twee standbeelden met de beeltenissen van Ceres en Mercurius, respectievelijk de godin van de landbouw en de god van de handel. Elk half uur klinkt een klokkenspel (klok boven de ingang) met de melodie van 'Odessa mijn stad' uit de operette Witte Acacia door Sovjet-componist Isaac Dunayevsky. Dezelfde melodie klinkt ter begroeting van binnenkomende treinen op Odessa treinstation (is Sovjet-gewoonte). Alleen voor romantici : https://www.youtube.com/watch?v=ot6_Cj_cYqo

'257608' door JannavEek '257608' door JannavEek

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

Het Opera Theater

JannavEek

Net als St. Petersburg was Odessa bedoeld als een venster op het westen en de stad heeft zeker allure met gebouwen uit het begin van de 19e eeuw in barokstijl of paleizen. Of zoals dit Operagebouw. Het oorspronkelijke theater, gebouwd begin 1800, werd verwoest door een brand in 1873. Daarna werd het hersteld in neo-barokke stijl. De fraaie gevel is in Italiaanse Barok.

'402469' door Dolf '402469' door Dolf

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

De terrasjes in Odess

Dolf

In Odessa hebben ze de terrasjes uitgevonden. Je wordt overweldigd door het grote aantal, zeer verschillende maar allemaal even aparte terrasjes. De een is nog meer " huiskamer" dan de ander. Sommige zijn super strak gestyled, andere vooral grappig, je blijft je ogen uit kijken. Super leuk om te zien en we kiezen elke keer weer een andere uit om te lunchen of dineren!

'390047' door zanzibar '390047' door zanzibar

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

Limo

zanzibar

Odessa in Oekraïne is een romantische stad voor trouwerijen en huwelijksreizen.

'402463' door Dolf '402463' door Dolf

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

Strand

Dolf

Lanzeron beach, het strand dichtbij Odessa stad. Op loopafstand van het centrum, maar wel een pittige wandeling van 45 minuten. Wel loop je een groot deel door een enorm park. Het strand is overvol, maar heeft ook hippe strandtenten met lekker eten! De kaart is wel in het Russisch, maar er is altijd wel iemand die kan vertalen.

'257169' door JannavEek '257169' door JannavEek

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

Stad met charme

JannavEek

Het is vaak een combinatie van sferen die een stad zijn charme geeft, en het aantrekkelijke van Odessa is de mengeling van culturele invloeden. Het is een havenstad aan de Zwarte Zee met een rijk verleden en dat proef je. Op de foto zie je een drukke straat waar de kabeltram langs een van prachtige kathedralen van de stad rijdt.

'272076' door JannavEek '272076' door JannavEek

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

Vrouw in de bus

JannavEek

In de stadsbus in Odessa valt mijn oog op de behaarde benen van een vrouw, bekleed met geitenwollen sokken en stevige schoenen daaronder. stoer hoor.

'402466' door Dolf '402466' door Dolf

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

Strand bij Otrada

Dolf

Met het kabelbaantje naar het strand. Otrada beach. Dit is een van de rustigere stranden bij Odessa. Het ligt onderaan een soort berg, de trap af is goed te doen, maar naar boven neem je lekker het kabelbaantje. In Nederland zou het niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoen, maar het uitzicht is geweldig.

'162571' door Oekrainse '162571' door Oekrainse

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

De Oekraine

Oekrainse

De Oekraine. Krim. Jalta.

'402470' door Dolf '402470' door Dolf

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

Park in Odessa

Dolf

Midden in de stad ligt een prachtig park, met vele leuke terrasjes en restaurantjes. Ook zijn er hippe clubs en staan er prachtige gebouwen aan de rand van het park. Het park is gelegen aan het eind van de winkelstraat van Odessa, Deribovashkaya straat. De plek om te paraderen.

'390922' door zanzibar '390922' door zanzibar

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

Oude huizen

zanzibar

Odessa is een mooie stad om rond te wandelen.

'63389' door Matthieu '63389' door Matthieu

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

Herstelwerkzaamheden

Matthieu

Het strand van Odessa was aan wat onderhoud toe. Niet een alledaags gezicht. (foto 2/3)

'402472' door Dolf '402472' door Dolf

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

Naast het busstation.

Dolf

Een hele belevenis, de bus nemen in Odessa. Wij wilde met de bus naar Moldavië, maar de bus die om 13.30 zou vertrekken, had vertraging na vertraging en vertrok pas om 18.30 uur. Tijd genoeg om wat foto's te maken in de buurt van het busstation.

'54432' door Matthieu '54432' door Matthieu

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

Dan maar de...achterd

Matthieu

Ik heb zo het idee dat bij dit huis de achterdeur tegenwoordig vaker wordt gebruikt dan deze voordeur. Maar wat zal het er in zijn gloriedagen mooi hebben uitgezien...