Zuid- en westkust

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oude gebouwen

Zuid- en westkust,
Noorwegen


Kristiansund (niet te verwarren met Kristiansand) is een stad en gemeente in de Noorse provincie Møre og Romsdal. De gemeente, met 22.841 inwoners (2008), bestaat uit de stad Kristiansund en het eiland Frei.
De stad Kristiansund bevindt zich op de kust van Nordmøre en bestaat uit meerdere eilanden; Kirkelandet, Nordlandet en Innlandet.
Het plaatsje Fosna was in 1520 bekend als een strandplaatsje, en is in 1631 een belangrijke haven. In 1742 kreeg Fosna stadrechten onder de naam Christiansund (afkomstig van koning Christian de zesde.) De groei van de stad was toen gebaseerd op houtexport (veel naar Nederland) en daarna visserij. Maar toen die industrieën inefficiënt werden, begonnen de inwoners vis te kopen van Lofoten, en die werden op de rotsen van Kristiansund gedroogd. Dat soort vis, bekend als "Klippfisk" (vis van de rotsen), werd later de belangrijkste industrie van de stad.
In april 1940 werd Kristiansund zwaar gebombardeerd door Duitse vliegtuigen, en 90 % van de stad werd verwoest. De oude gebouwen (zie foto) die de bombardementen overleefd hebben zijn nog steeds te zien. Tegenwoordig is visveredeling een belangrijke industrie, maar olieindustrie is het belangrijkst. Toerisme is ook een zeer belangrijke bron van inkomsten voor de regio Nordmøre.
(wikipedia)